Cardinalul Filoni: Papa Benedict, „un profet al vremurilor noastre”
04.01.2023, Vatican (Catholica) - Fost Nunțiu Apostolic și în prezent Mare Maestru al Ordinului ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim, Cardinalul Fernando Filoni a fost numit de Papa Benedict al XVI-lea mai întâi ca substitut pentru afaceri generale în Secretariatul de Stat, apoi ca prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor (încorporată acum în Dicasterul pentru Evanghelizare), iar în 2012 a fost creat Cardinal de către acesta. Prin urmare, l-a cunoscut foarte bine pe regretatul Papă emerit.
Într-o amintire personală despre răposatul Suveran Pontif, Cardinalul de origine italiană îl descrie drept „un profet al timpului nostru”. Vorbind cu Debora Donnini de la Vatican News, el a explicat faptul că, la fel ca profeții din Biblie, a fost capabil să ne vorbească despre Dumnezeu în lumea noastră actuală. „Mi se pare că Papa Benedict al XVI-lea a fost într-adevăr un profet al timpului nostru, pentru că a simțit vocația de a aduce lumea, care se schimba rapid și care îl uita pe Dumnezeu, la întâlnire cu prezența Sa.” Cardinalul Filoni amintește că Papa Benedict al XVI-lea a trăit între două secole – în primul dintre ele a jucat un rol important, mai întâi ca expert în Conciliul Vatican II, apoi ca prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și colaborator apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea. El notează, de asemenea, că Joseph Ratzinger a trebuit să se confrunte cu realitatea unei lumi în schimbare care, așa cum a repetat de mai multe ori, devenea „lichidă” și își pierdea „referințele spirituale, morale, etice”. De aceea, el a simțit „această vocație de a ne vorbi despre Dumnezeu în această lume a noastră”.
Într-un fel, continuă să explice Cardinalul Filoni, marele său fundament ecleziologic a fost Conciliul Vatican II: „Din punct de vedere cultural, el era deja format ca teolog, dar s-a maturizat odată cu experiența Conciliului”, spune el. „În timpul vieții sale, Dumnezeu a permis această întâlnire providențială între bogăția darurilor sale intelectuale, teologice, morale și bogăția de a fi pastor.” Credința și rațiunea au fost temele centrale ale reflecției sale teologice, în centrul căreia se afla „întâlnirea cu Cristos cel viu”, sursă și culme a Revelației, narată magistral în cele trei volume ale sale despre „Isus din Nazaret”. Această capodoperă teologică care sintetizează gândirea sa, spune Cardinalul Filoni, nu este o biografie a lui Isus, ci mai degrabă „întâlnirea omului de astăzi cu Evanghelia și în Evanghelie”. „Ca în vremea lui Isus, el a vrut să proclame Împărăția lui Dumnezeu. Acesta a fost scopul viziunii sale teologice de-a lungul celor 70 de ani de viață preoțească, episcopală și papală. Astfel, inima acestui mesaj a fost: «Isus aduce Împărăția lui Dumnezeu».”