Papa Francisc: Credincioșii să fie ajutați să trăiască în plinătate acțiunea liturgică

20.01.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc i-a încurajat vineri, 20 ianuarie 2023, pe liderii diecezani să acorde prioritate admirației, evanghelizării și tăcerii, și nu simplei estetici în celebrările liturgice precum Sfânta Liturghie. „O celebrare care nu evanghelizează nu este autentică”, a spus Pontiful, citând din scrisoarea sa apostolică din 2022 privind reforma liturgică, Desiderio desideravi. Fără evanghelizare, a adăugat el, Liturghia „este un ‚balet’, un balet frumos, estetic, plăcut, dar nu este o celebrare autentică”. Papa Francisc a vorbit despre Liturghie în cadrul unei întâlniri cu participanții la un curs internațional de formare pentru celebrările liturgice în Diecezele catolice. Cursul din 16-20 ianuarie, organizat de Institutul Liturgic al Universității Pontificale Sfântul Anselm din Roma, a avut ca temă „Trăirea deplină a acțiunii liturgice” și a fost adresat „celor care pregătesc și conduc rugăciunea comunităților diecezane, în comuniune cu Episcopii și în slujba Diecezelor”.
Pontiful le-a încredințat participanților câteva idei de reflecție pentru slujirea lor. Maestrul celebrărilor „te învață liturgia atunci când te conduce la întâlnirea cu misterul pascal al lui Cristos; în același timp el trebuie să dispună totul pentru ca liturgia să strălucească prin frumusețe, simplitate și ordine. Slujirea maestrului este o diaconie: el colaborează cu Episcopul în slujba comunității. Iată pentru ce fiecare Episcop numește un maestru, care să acționeze cu discreție, în mod atent, nu punând ritul înaintea a ceea ce exprimă, ci ajutând la perceperea sensului și spiritului, subliniind cu acțiunea sa că centrul este Cristos răstignit și înviat.”
Amintind unul dintre principiile fundamentale ale Conciliului Vatican II, Papa a subliniat: „trebuie să avem mereu în fața ochilor binele comunității, îngrijirea pastorală a credincioșilor, pentru a conduce poporul la Cristos și pe Cristos la popor”. Acesta trebuie să fie obiectivul principal al maeștrilor de ceremonii atunci când pregătesc și conduc celebrările, dar, a avertizat Sfântul Părinte, prezidarea unei celebrări nu trebuie să alunece spre ceremonier. Acesta „cu cât este mai ascuns, cu atât este mai bine. Cu cât mai puțin se arată, cu atât este mai bine. Dar să coordoneze totul. Cristos face să vibreze inima, întâlnirea cu El atrage spiritul”.
Papa Francisc a spus că Conciliul Vatican II a avut printre finalitățile sale „aceea de a-i însoți pe credincioși la recuperarea capacității de a trăi în plinătate acțiunea liturgică și a continua să se uimească de ceea ce în celebrare se întâmplă sub ochii noștri”. Subliniind că „numai întâlnirea cu Domnul îți dă uimirea”, Pontiful s-a întrebat: „Cum se poate ajunge la acest obiectiv? Răspunsul se află deja în Sacrosanctum Concilium. La nr. 14 se recomandă formarea credincioșilor, dar, spune constituția, ‚nu se poate spera realizarea acestui obiectiv dacă înșiși păstorii sufletești nu sunt ei mai întâi pătrunși de spiritul și puterea liturgiei și nu devin maeștri ai ei; este deci foarte necesar să se dea o importanță primordială formării liturgice a clerului’. Așadar, maestrul însuși cel dintâi crește la școala liturgiei și participă la misiunea pastorală de a forma clerul și credincioșii.”
Cu privire la realizarea practică a reformei, adică la „modul în care se traduce în cotidian ceea ce părinții conciliari au stabilit”, Papa a vorbit despre importanța practicii celebrative în pastorația liturgică. „Cum am învățat Liturghia când eram copii? Privindu-i pe prietenii noștri mai mari care făceau aceasta… Frumusețea, simplitatea și ordinea se obțin atunci când toți încet-încet, în decursul anilor, frecventând ritul, celebrându-l, trăindu-l, înțeleg ceea ce trebuie să facă. Desigur, ca într-o mare orchestră, fiecare trebuie să cunoască propria parte, mișcările, gesturile, textele pe care le rostește sau pe care le cântă; atunci liturgia poate să fie o simfonie de laudă, o simfonie învățată din lex orandi a Bisericii.”
„Vă încurajez să îi ajutați pe superiorii seminariilor să prezideze cât mai bine, să se îngrijească de proclamare, gesturi, semne, astfel încât viitorii preoți, împreună cu studiul teologiei liturgice, să învețe să celebreze bine: și acesta este stilul prezidării. Se învață privind zilnic un preot care știe cum să prezideze, cum să celebreze, pentru că trăiește din liturgie și, atunci când celebrează, se roagă. Vă îndemn să îi ajutați pe responsabilii ministranților să pregătească liturgia din parohii demarând mici școli de formare liturgică, menite să conjuge împreună fraternitate, cateheză, mistagogie și practică de celebrare.”