Episcopul Burbidge înainte de Marșul pentru Viață: Concentrați-vă pe „schimbarea inimilor”

21.01.2023, Washington (Catholica) - Prima Liturghie de la Vigilia pentru Viață după anularea hotărârii Roe vs Wade, Liturghie celebrată în Bazilica Sanctuarului Național al Neprihănitei Zămisliri din Washington DC, a fost joi seară un eveniment în care mulți au stat în picioare, deoarece biserica, cu o capacitate de 9.000 de locuri, s-a umplut rapid până la refuz. Președintele comitetului pro-viață al USCCB, Episcopul Michael Burbidge de Arlington, Virginia, le-a spus familiilor, studenților și tinerilor adunați din întreaga țară că „o nouă și importantă fază de lucru în mișcarea pro-viață începe acum”. I-a îndemnat pe cei adunați în rugăciune, care urmau a participa vineri la Marșul pentru Viață 2023, să comunice dragostea lui Dumnezeu în mărturia lor publică pentru cei nenăscuți. Evenimentul anual a început cu un salut din partea Papei Francisc, citit de Nunțiul Apostolic în Statele Unite, Arhiepiscopul Christophe Pierre. Sfântul Părinte a scris despre profunda sa recunoștință pentru „mărturia fidelă arătată public de-a lungul anilor de către toți cei care promovează și apără dreptul la viață al celor mai nevinovați și vulnerabili membri ai familiei noastre umane”.
Mons. Pierre a remarcat numeroșii tineri adunați la Bazilică și a citit că Sfântul Părinte are încredere „că Dumnezeu Atotputernic va întări angajamentul tuturor, în special al tinerilor, de a persevera în eforturile lor menite să protejeze viața umană în toate etapele ei, în special prin măsuri legale adecvate, adoptate la fiecare nivel al societății”. Mons. Burbidge și-a deschis omilia menționând că „pentru prima dată în istoria de 49 de ani a Marșului pentru Viață, putem spune că Roe vs. Wade, o plagă pentru națiunea noastră, pentru sistemul nostru de justiție și pentru cultura noastră, nu mai există”. Declarația a fost întâmpinată cu aplauze entuziaste. Episcopul a spus că acest moment a fost unul de bucurie, de recunoștință și, de asemenea, „un moment pentru a ne aminti de nenumăratele suflete care s-au dedicat acțiunii politice și sociale, rugăciunii și slujirii în numele acestei cauze”. A continuat prin a sublinia că în acest nou moment în care se află mișcarea pro-viață, „eforturile noastre de a apăra viața trebuie să fie la fel de neobosite ca întotdeauna”. În timp ce acest lucru înseamnă vigilență la nivel național, a spus el, înseamnă, de asemenea, să ne îndreptăm „o mai mare parte din atenția noastră către comunitățile noastre locale, de unde putem cultiva oportunități în statele noastre pentru a limita domeniul de aplicare al avortului legalizat, pentru a-i reduce finanțarea sau, în mod ideal, pentru a-l interzice cu totul”.
Mons. Burbidge a spus că „cea mai importantă lucrare” în această nouă fază a mișcării pro-viață „este nu doar schimbarea legilor, ci și schimbarea inimilor cu o credință fermă în harul și puterea lui Dumnezeu”. I-a încurajat pe cei adunați să învețe „modalități noi și convingătoare de a comunica realitatea dură a avortului și daunele pe care acesta le provoacă copiilor, mamelor, taților și societății în general”. O parte a omiliei Episcopului a părut să se refere la politicieni pro-avort, precum președintele Joe Biden și fostul președinte al Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, care se declară catolici, dar care susțin public avortul. „Caritatea cere responsabilitate”, a spus Mons. Burbidge. „Cei care ocupă funcții publice și susțin politici care protejează sau cresc răul avortului trebuie să știe că sunt responsabili. Da, față de publicul pe care îl slujesc, dar cel mai important față de Dumnezeu atotputernic, sursa întregii vieți.” El a adăugat că „acest lucru este valabil mai ales pentru cei care ne mărturisesc credința și care au cea mai mare oportunitate de a proteja copilul din pântecele mamei”. De asemenea, i-a îndemnat pe cei adunați „să ne comunicăm opiniile cu dragoste”. A făcut referire la natura separatistă a rețelelor de socializare și a spus că victoriile de durată „nu vor veni din vizualizări sau hituri sau retweeturi”, ci „din eforturile noastre sincere de a realiza o adevărată convertire a minții și a inimii”. I-a încurajat pe cei care participă la marș să mărturisească „în mod pașnic și curajos adevărul în iubire și cu încredere copilărească în puterea lui Isus de a vindeca și transforma mințile noastre, inimile noastre și lumea în care trăim.”
După Sfânta Liturghie, Heather Kramer, care a călătorit la Vigilie și la marș din Wisconsin, a declarat pentru CNA că a simțit că a fost important să participe „pentru a fi o mărturie a credinței noastre și un sprijin pașnic pentru cei nenăscuți”. Ea a considerat că răsturnarea lui Roe este „doar o bătălie pe care am depășit-o acum”, dar „bătăliile se întorc cu adevărat în statele noastre și trebuie să avem în continuare un front unit și să arătăm oamenilor că suntem încă aici și că încă ne pasă de cei nenăscuți”. Sarah Achenbach, care, de asemenea, a venit la Vigilie cu grupul Pro-Life Wisconsin, a declarat pentru CNA că marșul este „un exemplu uimitor pentru a arăta că toată lumea se poate uni și poate face o diferență în mișcarea pro-viață”. A spus că răsturnarea legii Roe a fost „un pas mare în istorie” și speră să vadă o schimbare continuă în direcția pro-viață. Anna Callahan, o tânără profesionistă care s-a mutat recent din Philadelphia în Washington, a spus că a fost „minunat să văd oameni din toată țara adunându-se” la Liturghie și, pentru ea, să vadă Sanctuarul „plin de oameni de toate vârstele, din toate mediile care se adună, întruchipând inima mișcării pro-viață”.