Papa către Propaganda Fide: fiți adevărați martori ai dialogului

22.01.2023, Vatican (Catholica) - „Lumea are nevoie de dialog și de pace. Și are nevoie de bărbați și femei care să dea mărturie despre aceasta.” Adresându-se sâmbătă studenților de la Colegiul Pontifical Urban pentru Propaganda Fide (Pontificio Collegio Urbano „de Propaganda Fide”), Papa Francisc i-a îndemnat să urmeze exemplul acelor „martiri ai dialogului” care „au parcurs cu curaj acest drum pentru a fi constructori ai păcii”. Colegiul a fost înființat în secolul al XVII-lea de Papa Urban al VIII-lea cu scopul de a pregăti misionari pentru a răspândi Evanghelia în întreaga lume. Acesta se află sub autoritatea directă a Dicasteriului pentru Evanghelizare (cunoscut anterior sub numele de Congregația de Propaganda Fide, iar apoi pentru Evanghelizarea popoarelor).
În discursul rostit în Aula Consistoriului, Suveranul Pontif a remarcat că crearea organismului „a fost o intuiție importantă”, pe care misionarii de astăzi sunt chemați „să o primească și să o interpreteze în mod creativ”, lăsându-se „provocați de numeroasele nevoi și întrebări” ale timpului nostru. Amintind tema aleasă pentru celebrarea celei de-a 400-a aniversări a Congregației de Propaganda Fide, „Pentru ca ei să fie cu El și pentru ca El să îi trimită să propovăduiască”, Papa Francisc a evidențiat trei caracteristici necesare pentru adevărații discipoli-misionari apropiați de Dumnezeu și de frații și surorile lor.
Prima calitate este curajul autenticității, care îi face pe misionari credibili, așa cum a fost Isus. De fapt, a spus el, apropierea de Dumnezeu și de frații și surorile noastre se realizează și se întărește în măsura în care „au curajul de a se dezbrăca de măștile” pe care le poartă, „poate pentru a părea perfecți, impecabili și respectuoși”. „Nu este nevoie de măști! Suntem misionari credibili nu datorită unei ținute pe care o purtăm sau unor atitudini exterioare, ci mai degrabă datorită unui stil de simplitate și sinceritate.” Prin urmare, Sfântul Părinte i-a avertizat pe studenți împotriva „tentației formalismului” sau a fascinației „rolului” pe care îl dețin, așa cum făceau fariseii.
A doua calitate necesară este capacitatea de „a ieși din sine”, îndepărtându-se de schemele mentale și ieșind din zonele noastre de confort. „În caz contrar”, a spus Papa, „riscăm să adorăm un Dumnezeu care este doar o proiecție a nevoilor noastre, și deci un ‘idol’, și nici măcar să nu experimentăm întâlniri autentice cu ceilalți”. Remarcând că diversitatea mediilor lor culturale le oferă deja posibilitatea de a experimenta bogăția diversității în timpul formării lor la Roma, Pontiful i-a încurajat pe studenții de la Propaganda Fide „să trăiască fără teamă provocarea fraternității, chiar și atunci când aceasta necesită muncă grea și sacrificii”. „Lumea noastră și, de asemenea, Biserica au nevoie de martori ai fraternității: fie ca voi să fiți așa, acum și atunci când vă întoarceți în Diecezele și țările voastre, adesea marcate de diviziuni și conflicte. Și, de asemenea, martori ai bucuriei.”
În fine, a treia calitate cerută unui discipol-misionar este deschiderea la dialog: în primul rând cu Dumnezeu, în rugăciune, și apoi cu ceilalți. „Lumea are nevoie de dialog, are nevoie de pace. Și are nevoie de bărbați și femei care să dea mărturie despre aceasta.” Concluzionând, i-a îndemnat, așadar, pe studenții de la Colegiul Propaganda Fide să se pună „la școala acelor ‘martiri ai dialogului’”, care, chiar și în unele dintre țările lor, „au parcurs cu curaj acest drum pentru a fi constructori ai păcii”. „Să nu vă fie teamă să urmați școala dialogului până la capăt. Nu vă fie teamă să înotați împotriva curentului, să îl împărtășiți pe Isus și credința pe care v-a dat-o.”