SRUC Oradea: A opta seară la biserica reformată

23.01.2023, Oradea (Catholica) - „Suntem aici să reflectăm cu toții asupra faptelor și misiunilor noastre, pentru a întări unitatea și ca să putem recunoaște cu mult curaj bogăția diversității!”, au fost cuvintele de întâmpinare din Biserica Reformată Rogerius, gazdă a evenimentului mondial de rugăciune comună prin părintele paroh Kövendi István si părintele Bán Alpár.
Mesajul biblic (pornind de la Luca 18,1-8) a fost prezentat de către Herdeán Gyöngyi, preot paroh reformat la parohia reformată Orașul Nou din Oradea, care a adus în atenție similitudinea între omul modern, care a rămas păcătos, și atitudinea judecătorului din Evanghelie, care nu avea nici teamă de Dumnezeu, nici rușine de oameni, adăugând că „Dumnezeu are răbdare cu noi și ne învață că Eu sunt dreptatea, de aceea în numele Lui să ne întoarcem mereu la El; văzând neliniștea din jur și nedreptatea, toți ne pierdem răbdarea, doar că El niciodată nu se satură de noi, de aceea suntem îndemnați, în orice situație, fericită sau nu, să vorbim cu El; vom fi ascultați și înțeleși iar comunitatea va fi restaurată, familia va fi restaurată. Împăcați-vă cu Dumnezeu! Dumnezeu să ne întărească credința, să avem curajul să ne întoarcem la El prin rugăciune și să nu uităm să mulțumim pentru multele binecuvântări!”
Domnul a fost preamărit și prin cântec, Corul Cantorilor reformați din Oradea încântând auditoriul cu trei piese, respectiv o prelucrare a Psalmului 26, un imn istoric din secolul al XVI-lea și Rugăciunea Tatăl Nostru în compoziția lui Ciprian Porumbescu. Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată în cea de-a șaptea seară a Rugăciunii pentru Unitate de către Preasfințitul Virgil Bercea, însoțit de pr. dr. Răzvan Iacob Vasile, Vicar judecătoresc, care a rostit un salut și un cuvânt de învățătură, preoți și credincioși ai Bisericii noastre. Prin mesajul său, părintele a explicat cum „unitatea este un dar și un angajament de fiecare zi al tuturor creștinilor, pentru ca toți să fie una”.
„Tema acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitate, preluată din cartea lui Isaia, este de mare actualitate: profetul a învățat că Dumnezeu ne cheamă să facem binele și să înfăptuim dreptatea în orice moment și în toate dimensiunile vieții noastre. Lumea în care trăim, propune de asemenea, în multe feluri, provocările dezbinării cu care s-a confruntat și Isaia în predicarea sa. Voința lui Dumnezeu de a crea o nouă umanitate din orice neam, popor, seminție și limbă (Ap 7, 9), cere parcă mai mult ca niciodată pacea și unitatea pe care El le-a dorit întotdeauna pentru creația Sa! Isaia, i-a provocat pe cei din vremea lui să învețe să facă bine împreună: Căutați împreună dreptatea, ajutați împreună pe cei asupriți, protejați-i pe orfani și apărați împreună pe văduve (1,17).”
„Cred că provocările profetului ni se aplică și nouă astăzi și ne invită să reflectăm la cum ne putem trăi unitatea ca și creștini, pentru a face față relelor și nedreptăților timpului nostru. Cum putem să ne angajăm în dialog și să creștem în conștientizarea reciprocă, în înțelegerea și schimbul de experiențe trăite? Rugăciunea rostită cu inima favorizează o întâlnire autentică cu Dumnezeu și cu ceilalți și are puterea de a ne transforma. Să ne deschidem prezenței lui Dumnezeu în fiecare dintre întâlnirile noastre, să ne lăsăm transformați de harul Său, să ne angajăm împreună în lupta pentru dreptate în societatea noastră, și mereu gândul acesta să fie în noi care era și în Cristos Isus! (Ef. 2.5). Amin.” Cei care doresc să vizioneze pagina Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din Oradea o găsesc aici. (Laura Ologu pentru EGCO.ro)