Zi pastorală la Timișoara la finalul drumului formativ început în 2020

29.01.2023, Timișoara (Catholica) - Ultima sâmbătă a lunii ianuarie a fost o zi de încheiere și totodată de un nou început pentru mulți credincioși, comunități și parohii din Dieceza de Timișoara. În urmă cu trei ani, în luna februarie a anului 2020 aproximativ 100 de persoane din diferite parohii ale Diecezei noastre s-au alăturat inițiativei Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, de a participa la un curs de formare destinat creștinilor laici adulți, organizat de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara prin Biroul pentru Pastorația Familiilor și Adulților. Scopul organizatorilor a fost ca prin acest curs să îi ajute pe credincioși pentru ca, implicându-se în viața parohiei, prin spiritul lor misionar să contribuie activ la viața comunității proprii. Atât pentru cei înscriși, cât și pentru vorbitorii invitați normele de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 nu a constituit un impediment, în toți acești ani întâlnirile desfășurându-se în spațiul online, pe platforma Zoom în mai multe module.
După absolvirea cursului, sâmbătă, 28 ianuarie participanții, împreună cu mulți preoți și persoane consacrate din toată Dieceza, în total peste 100 de persoane, s-au întâlnit pentru a încheia festiv acești ani de pregătire printr-o zi pastorală, spirituală, marcată de bucuria (re)întâlnirii, de multe emoții, experiențe și mărturii ale credinței trăite în viața de zi cu zi. Totodată pentru această zi s-au pregătit și cei trei candidați pentru diaconatul permanent, Péter Baum, Mihály Kiss și László Piklor, care în cadrul Sf. Liturghii celebrate în după-amiaza zilei în biserica Millennium din Timișoara-Fabric au primit admiterea (admissio) pentru această treaptă a slujirii.
Ziua pastorală a fost găzduită de Casa Calfelor Kolping din Timișoara, o clădire spațioasă, amenajată cu mai multe săli multifuncționale și 42 de camere de cazare, unde Eduard Dobre, director Kolping România și echipa sa i-a întâmpinat pe oaspeți cu multă căldură și profesionalism. În cuvântul său introductiv, pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral și paroh de Timișoara IV Iosefin, moderatorul întâlnirii, l-a salutat pe Episcopul diecezan, pe preoții prezenți și a spus: „Astăzi trei candidați pentru diaconatul permanent vor primi admiterea, 16 participanți ai cursului vor fi instituiți acoliți și vor fi înmânate diplomele celor 62 de absolvenți.”
Întâlnirea a început cu o meditație despre exortația apostolică „Evangelii gaudium” a Sfântului Părinte Papa Francisc, ținută de către pr. Veniamin Pălie, arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan. „Onorați colaboratori ai Diecezei noastre, în mod deosebit îmi exprim recunoștința și mulțumirea Părintelui Episcop, care ne-a chemat, ne-a mandatat și ne-a cerut să înnoim Dieceza noastră, având o mare încredere în noi. Cu zece ani în urmă Papa Francisc a prezentat Bisericii exortația Evangelii Gaudium, prin care scoate în evidență starea societății mondiale. El prezenta provocările pastorale și sociale la care Biserica se simte chemată să răspundă. Prin această exortație Papa prezenta întregii Biserici o cale, dar și mijloacele de evanghelizare la care trebuie să se angajeze nu doar Episcopii, preoții sau persoanele consacrate, ci fiecare credincios”, a subliniat în cadrul prelegerii pr. Veniamin Pălie. Au urmat discuții în grupuri mici și plenul, unde fiecare reprezentant al grupurilor a împărtășit gândurile și experiențele legate de această temă. După plen întâlnirea a continuat cu mărturii: Tünde Balta-Taics a prezentat activitatea cu copiii și tinerii din Pecica, pr. Simon Ciubotaru, paroh de Timișoara VII Freidorf, și Iosif Szabó au vorbit despre pastorația bolnavilor și cea în comunitatea parohială, dr. Zsolt Vastag și Adrian Ioncsov despre cercul biblic pentru tineri.
Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, i-a îndrumat pe cei prezenți, subliniind că trebuie să fie colaboratori liberi pentru Isus, acceptând voința lui Dumnezeu, care în viața lor de zi trăiesc și mărturisesc Evanghelia. „Lumea îl va cunoaște pe Isus prin viața noastră. Îndatorirea noastră este să îl facem vizibil pe Isus prin felul nostru de trăi și de a acționa. Prin Botez creștinul devine membru al Bisericii, adică parte a unei comunități mari, de peste două miliarde de creștini, fapt care însă este de multe ori prea abstract pentru noi. De aceea este important ca noi să experimentăm acest sentiment în comunități mici. Prin exemplul vostru voi trebuie să îi ajutați și pe ceilalți creștini din localitățile voastre să se alăture comunității. Este bine să vă formați colaboratori cu care veți putea lucra împreună”, a punctat Episcopul diecezan. După prânz cei prezenți au aprofundat tema acestui an pastoral: Diaconia, slujirea aproapelui.
În biserica Millennium din Timișoara-Fabric, în cadrul Sf. Liturghii celebrate la ora 16.00 de către Păstorul Diecezei, a avut loc celebrarea admiterii (admissio) pentru cei trei candidați la treapta diaconatului permanent, învestirea celor 16 acoliți și înmânarea diplomelor celor care au absolvit cursul de formare. A concelebrat un grup numeros de preoți diecezani. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurată de Emil Dumitresc, cantorul acestei biserici. Cuvintele de debut ale omiliei Părintelui Episcop au fost: „Astăzi este o zi deosebit de importantă în viața Diecezei noastre. Aceste 62 de persoane s-au pregătit timp de trei ani ca să devină ucenici ai lui Cristos, discipoli ai lui Isus în diferite grupuri: acoliți, preoratori, animatori și slujitori în viața concretă. Este o zi specială și pentru cei trei candidați pentru diaconatul permanent. Cei care au terminat cursul vor primi o diplomă și o misiune pentru a construi împărăția lui Cristos.” „Primește vasul cu pâine și cu vin pentru celebrarea Euharistiei și trăiește astfel încât să poți sluji cu vrednicie la masa Domnului și în Biserică. Amin”, au fost cuvintele rostite de către Episcopul diecezan în cadrul investirii acoliților. După înmânarea diplomelor de absolvire, Excelența Sa Iosif Csaba Pál i-a mulțumit pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, și colaboratorilor Biroului pentru Pastorația Familiilor și Adulților pentru buna organizare și desfășurare a cursului, oferindu-le fiecăruia medalia Sf. Gerhard. Participanții la curs aparțin comunităților parohiale din Timișoara, Arad, Pecica, Lugoj, Caransebeș, Reșița, Aradu Nou, Carașova, Sânnicolau Mare, Moldova Nouă, Dumbrăvița, Buziaș, Periam, Slatina-Timiș, Dudeștii Vechi. (Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara)