Papa Francisc: Catolicii congolezi sunt „un plămân” pentru Biserica Universală
03.02.2023, Kinshasa (Catholica) - Entuziasmul, bucuria și zelul misionar al catolicilor congolezi dau oxigen întregii Biserici, a spus vineri, 3 februarie 2023, Papa Francisc în timpul ultimei sale întâlniri în Republica Democrată Congo. „Ca Biserică, trebuie să respirăm aerul pur al Evangheliei, să risipim aerul viciat al lumescului, să protejăm inima tânără a credinței. Așa îmi imaginez eu Biserica africană și așa văd această Biserică congoleză”, a spus el în cadrul unei întâlniri cu Episcopii din țară. Papa Francisc s-a întâlnit cu 57 dintre cei 74 de Episcopi în funcție și emeriți din RDC, la sediul Conferinței Episcopale Naționale din Congo (CENCO), înainte de a se îndrepta spre Aeroportul Internațional N’djili din țară, pentru un zbor de peste trei ore spre Sudanul de Sud, pe care îl vizitează între 3 și 5 februarie.
Papa a spus că în timpul vizitei sale din 31 ianuarie – 3 februarie a văzut Biserica din RDC ca fiind „o Biserică tânără, dinamică și plină de bucurie, motivată de zelul misionar, de vestea bună că Dumnezeu ne iubește și că Isus este Domnul.” „Biserica voastră este o Biserică prezentă în istoria trăită a acestui popor, adânc înrădăcinată în viața sa de zi cu zi și în prima linie a carității”, le-a spus el Episcopilor. „Este o comunitate capabilă să îi atragă pe alții, plină de un entuziasm molipsitor și, prin urmare, la fel ca pădurile voastre, cu mult «oxigen». Vă mulțumesc pentru că sunteți un plămân care ajută Biserica Universală să respire!” Potrivit Vaticanului, există peste 52 de milioane de catolici în RDC, aproape jumătate din populația totală a țării de peste 105 milioane de persoane. Țara, care se întinde pe 2.345.000 de km pătrați, este împărțită în 48 de dieceze catolice.
După ce a lăudat trăsăturile frumoase ale Bisericii din RDC, Papa Francisc a spus că îi pare rău că trebuie să vorbească și despre o altă latură a țării Episcopilor. „Din păcate, știu că comunitatea creștină din acest ținut are și un alt chip”, a spus el. „Este chipul unei Biserici care suferă pentru poporul său, o inimă în care viața poporului, cu bucuriile și încercările ei, bate cu neliniște. O Biserică ce este un semn vizibil al lui Cristos, care chiar și astăzi este respins, condamnat și ocărât în numeroșii oameni răstigniți din lumea noastră; o Biserică ce plânge cu lacrimile lor și, la fel ca Isus, o Biserică ce dorește și să usuce aceste lacrimi.” El i-a încurajat pe Episcopi să fie aproape de Domnul în rugăciune, pentru a fi profeți pentru poporul lor.
A fi Episcop, a spus Pontiful, nu înseamnă a fi autosuficient sau a exercita o putere lumească. „Mai presus de orice, să nu deschidem niciodată ușa spiritului lumesc, pentru că acesta ne face să interpretăm slujirea după criteriile propriului nostru avantaj”, a spus Papa Francisc. „Aceasta ne face să devenim reci și detașați în administrarea a ceea ce ne este încredințat. Ne face să ne folosim de funcția noastră pentru a ne sluji pe noi înșine, în loc să îi slujim pe alții, și să neglijăm singura relație care contează, cea a rugăciunii smerite și zilnice”. „Nu uitați că mondenitatea este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla Bisericii, cel mai rău lucru”, a adăugat el.
Episcopii, a spus Papa Francisc, „sunt chemați, așadar, să smulgă plantele otrăvitoare ale urii și egoismului, ale mâniei, resentimentelor și violenței; să dărâme altarele ridicate banilor și corupției; să construiască o conviețuire bazată pe dreptate, adevăr și pace; și, în sfârșit, să planteze semințele renașterii, astfel încât Congoul de mâine să fie cu adevărat ceea ce visează Domnul: un pământ binecuvântat și fericit, care să nu mai fie exploatat, asuprit și îmbibat de sânge”. Sfântul Părinte i-a îndemnat pe Episcopii catolici să își consoleze poporul și, mai presus de toate, să fie „păstori și slujitori ai poporului, nu antreprenori, nu afaceriști”. „Fiți mărturisitori ai milosteniei și reconcilierii în mijlocul violenței declanșate nu numai de exploatarea resurselor și de conflictele etnice și tribale ci și, mai ales, de puterea întunecată a celui rău, dușmanul lui Dumnezeu și al umanității”.