Papa Francisc: O viață creștină bazată pe a ajunge în poziții înalte este păgânism pur

15.03.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a spus miercuri, 15 martie 2023, că toți cei din Biserică sunt egali în demnitate, și astfel concentrarea pe avansarea ierarhică este „păgânism pur”. “În cadrul unității misiunii, diversitatea carismelor și a slujirilor nu trebuie să dea loc, în cadrul corpului eclezial, la categorii privilegiate: aici nu există o promovare, și atunci când tu concepi viața creștină ca o promovare, că acela care este deasupra comandă peste alții pentru că a reușit să se cațăre, acesta nu este creștinism”, a spus Sfântul Părinte în cadrul audienței sale de miercurea, care s-a desfășurat în Piața San Pietro. La întâlnirea sa săptămânală cu publicul, Pontiful a reflectat la chemarea la apostolat ca parte a temei mai largi a evanghelizării.
„Așadar, ce înseamnă a fi apostol? Înseamnă a fi trimis pentru o misiune”, a spus Papa, arătând că și aceasta este o vocație. A fi apostol al lui Cristos nu este ceva doar pentru Episcopi sau preoți, ci este chemarea fiecărei persoane botezate. „Cine are mai multă demnitate, în Biserică: Episcopul, preotul? Nu. Toți suntem creștini în slujirea celorlalți. Cine este mai important, în Biserică: sora sau persoana obișnuită, botezată, copilul, Episcopul…? Toți sunt egali, suntem egali și când una dintre părți se crede mai importantă decât ceilalți și puțin își ridică nasul, greșește”, a subliniat Sfântul Părinte. „Vocația pe care Isus o dă tuturor – și celor care par să fie puși în locuri mai înalte – este slujirea, a-i sluji pe ceilalți, a te smeri”.
Pontiful a spus că dacă vedem pe cineva într-o poziție înaltă în Biserică care este vanitos, să ne rugăm pentru acea persoană, „deoarece nu a înțeles ce este vocația lui Dumnezeu. Vocația lui Dumnezeu este adorație adusă Tatălui, iubire adusă comunității și slujire. Aceasta înseamnă a fi apostoli, aceasta este mărturia apostolilor”, a adăugat el. Papa a citat din documentele Conciliului Vatican II pentru a ilustra ce înseamnă a fi un apostol astăzi. „Spune Conciliul: «Vocația creștină […] este prin natura sa și vocație la apostolat» (AA 2). Este vorba de o chemare care este comună, «este comună tuturor demnitatea membrilor datorită renașterii lor în Cristos; este comun harul înfierii, comună chemarea la desăvârșire; una este mântuirea, una este speranța, neîmpărțită este iubirea» (LG 32)”. „Este o chemare care se referă atât la cei care au primit Sacramentul Preoției cât și la persoanele consacrate, la fiecare credincios laic, bărbat sau femeie, este o chemare pentru toți”.
Papa Francisc s-a adresat mulțimii spunând: „Laicii – voi toți, majoritatea dintre voi sunteți laici – sunt făcuți părtași, în modul lor propriu, la funcția preoțească, profetică și împărătească a lui Cristos, își exercită partea lor din misiunea încredințată întregului popor creștin în Biserică și în lume (AA 2)”. El i-a încurajat pe catolici să reflecteze la cum relaționează cu ceilalți, atât din cât și din afara Bisericii, în lumina apostolatului. „De exemplu, suntem conștienți de faptul că noi cu vorbele noastre putem leza demnitatea persoanelor, ruinând astfel relațiile în cadrul Bisericii? În timp ce noi încercăm să dialogăm cu lumea, știm să dialogăm și între noi, cei care credem? … A asculta, a ne smeri, a fi în slujirea celorlalți: aceasta înseamnă a sluji, aceasta înseamnă a fi creștin, aceasta înseamnă a fi apostol. Iubiți frați și surori, să nu ne temem să ne punem aceste întrebări… Aceste cuvinte ne pot ajuta să verificăm modul în care trăim vocația noastră baptismală, cum trăim modul nostru de a fi apostoli într-o Biserică apostolică, ce este în slujirea celorlalți.”