Trei fragmente din Partenon aduse la Atena în cadrul unei ceremonii

24.03.2023, Vatican (Catholica) - În cadrul unei ceremonii de reunificare care a avut loc vineri după-amiază la Atena, cele trei fragmente din Partenon care au fost păstrate timp de peste două secole în Muzeele Vaticanului, au fost aduse la Atena și la Muzeul Acropolis. În urma călătoriei sale apostolice în Cipru și Grecia, în decembrie 2021, Papa Francisc a dorit să doneze Arhiepiscopului Bisericii Ortodoxe din Atena, Preafericirea Sa Ieronymos al II-lea, cele trei fragmente din Partenon. Preafericirea Sa Ieronymos al II-lea a prezidat ceremonia de donație la care a participat o delegație a Vaticanului, din care au făcut parte Episcopul Brian Farrell, secretar al Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor, Arhiepiscopul Jan Romeo Pawłowski, Nunțiu Apostolic în Grecia, Mons. Andrea Palmieri, subsecretar al Dicasterului amintit, și prof. Barbara Jatta, director al Muzeelor Vaticanului.
În discursul său cu această ocazie, Preafericirea Sa Ieronymos al II-lea și-a exprimat marea bucurie și recunoștință pentru reunificarea celor trei fragmente din Partenon, de la Muzeele Vaticanului, cu sculpturile arhitecturale ale Partenonului de la Muzeul Acropolei, „locul lor natural”. A spus că această inițiativă a Papei Francisc de a dona fragmentele are „o importanță istorică, cu multiple repercusiuni pozitive pe mai multe planuri”. În primul rând, a remarcat Preafericirea Sa, ea arată „dovada tangibilă a roadelor produse de relațiile fraterne care există între noi, creștinii, ghidate de adevăr, iubire, respect și înțelegere reciprocă”. Arată lumii noastre de astăzi, marcată de nedreptate, că soluții la problemele noastre sunt posibile atunci când există bunăvoință și o dorință sinceră de a le rezolva. În al doilea rând, a amintit cum „adevărul este restaurat” și rănile din trecut sunt vindecate prin această reunificare a părților inseparabile ale acestui monument special al patrimoniului cultural mondial. În concluzie, și-a exprimat dorința ca gestul Sfântului Părinte să fie imitat și de alții. A mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei sărbători.
Adresându-se celor prezenți, Episcopul Brian Farrell, secretar al Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor, a spus că dăruirea fragmentelor marchează „un gest eclezial, cultural și social de prietenie și solidaritate cu poporul grec”. A amintit originea dorinței Papei Francisc de a face acest gest și cum acesta afirmă „tot mai puternic prietenia și apropierea spirituală dintre Bisericile noastre”. A transmis cele mai calde salutări și urări de rugăciune ale Papei către Preafericirea Sa și întregul corp al Bisericii din Grecia. A adăugat că „oamenii de bunăvoință pot vedea în acest eveniment expresia unei speranțe comune că diversele noastre culturi, și arta însăși, vor fi întotdeauna un mijloc privilegiat de dialog și de întâlnire între popoare”. În acest schimb ne îmbogățim reciproc, în minunata diversitate a istoriilor noastre, a realizărilor noastre și a aspirației universale la pace și fraternitate.” În concluzie, și-a exprimat speranța că „din întâlnirea dintre popoare și culturile lor – pentru care întoarcerea acasă a fragmentelor din Partenon este un semn elocvent – vor izvorî înțelegerea și solidaritatea care duc la pace.”