Primul copil britanic cu ADN de la trei persoane s-a născut după o procedură de fertilizare in vitro

11.05.2023, Londra (Catholica) - Primul bebeluș născut în Marea Britanie cu ADN de la trei părinți s-a născut după ce medicii au efectuat o procedură revoluționară de fertilizare in vitro menită să prevină bolile mitocondriale rare, dar periculoase. Vestea că „mai puțin de cinci” copii s-au născut în Marea Britanie prin acest procedeu până la sfârșitul lunii aprilie a fost raportată pentru prima dată de The Guardian. Este pentru prima dată când Autoritatea pentru Fertilizare Umană și Embriologie (HFEA) a confirmat că în țară s-au născut copii prin acest procedeu. HFEA a evitat să divulge numărul exact de copii pentru a proteja viața privată. Parlamentul Regatului Unit a aprobat două metode de modificare a ADN-ului unui embrion prin includerea de material genetic de la o terță persoană. Procedura este permisă doar pentru cuplurile care au o probabilitate mare de a transmite o tulburare mitocondrială periculoasă. Cele două tehnici sunt transferul fusului matern (MST) și transferul pronuclear (PNT).
Prima naștere a unui copil cu ADN de la trei părinți a avut loc în Mexic în 2016, după ce medicii au efectuat procedura folosind sperma și ovulul unui cuplu iordanian. Ambele metode creează un copil care are două mame genetice și un tată genetic. Metoda PNT necesită, de asemenea, distrugerea embrionilor. Procedeul MST nu necesită neapărat distrugerea embrionilor, dar cercetătorii au distrus embrioni ca parte a procesului de cercetare. Prin MST, materialul genetic nuclear este îndepărtat din ovulele mamei și transferat în ovule donate cărora li s-a îndepărtat materialul genetic nuclear înainte de a fi fertilizate cu sperma tatălui. Prin PNT, ovulele mamei sunt mai întâi fertilizate cu sperma tatălui în laborator și apoi materialul genetic nuclear este transferat în ovule donate cărora li s-a îndepărtat materialul genetic nuclear.
„Tratamentul de donare mitocondrială oferă familiilor cu boli mitocondriale grave moștenite posibilitatea de a avea un copil sănătos”, a declarat HFEA într-un comunicat. „HFEA supraveghează un cadru robust care asigură că donarea mitocondrială este oferită într-un mod sigur și etic.” Începând cu data de 10 mai, comitetul de aprobări statutare al HFEA a aprobat acest tratament pentru 32 de pacienți. „Toate cererile de tratament sunt evaluate individual în funcție de testele prevăzute de lege și numai după ce se obține avizul independent al experților”, se arată în declarația HFEA. „Acestea sunt încă zilele de început pentru tratamentul donării mitocondriale și HFEA continuă să analizeze evoluțiile clinice și științifice. … Înțelegem că echipa de la Newcastle speră să publice în curând informații despre programul lor de tratament mitocondrial în reviste de specialitate”.
Când Parlamentul a luat în considerare cercetarea inițială în 2015, s-a confruntat cu opoziția Conferinței Episcopilor Catolici din Anglia și Țara Galilor, care a acuzat Parlamentul că a aprobat metodele prea repede și a obiectat față de distrugerea embrionilor umani în procesul de tratament. „Există, de asemenea, obiecții etice serioase față de această procedură care implică distrugerea embrionilor umani ca parte a procesului”, se arăta atunci într-o declarație. „Embrionul uman este o nouă viață umană și ar trebui să fie respectat și protejat din momentul conceperii.”