Dicasterul pentru Cler semnează un acord privind protecția minorilor

01.06.2023, Vatican (Catholica) - Spații de ascultare și de primire a supraviețuitorilor, colaborare pentru siguranță în Bisericile particulare, formarea inițială și continuă a preoților pe tema abuzurilor; precum și prevederi pentru schimbul de informații în vederea întocmirii unui raport anual care va fi predat Papei. Acestea sunt punctele cheie ale acordului semnat vinerea trecută, 26 mai, de către Comisia Pontificală pentru Protecția Minorilor și Dicasterul pentru Cler, al doilea acord între Comisia creată de Papa Francisc în 2014 și o instituție curială după reforma instituită de Praedicate Evangelium, care a inclus organismul anti-abuzuri în cadrul Dicasterului pentru Doctrina Credinței.
Primul acord, semnat la 21 aprilie, cu Dicasterul pentru Evanghelizare, reprezentat de Cardinalul Luis Antonio Tagle, a vizat consolidarea eforturilor de prevenire a abuzurilor în Bisericile particulare. Acordul de ieri, definit de Comisie ca un „acord de colaborare și schimb de informații”, este, de asemenea, menit să servească atât Bisericilor locale, cât și preoților și, mai ales, victimelor abuzurilor. Trei sunt domeniile principale ale noului acord, care a fost semnat de prefectul Dicasterului, Cardinalul coreean Lazarus You Heung-Sik; și de președintele Comisiei, Cardinalul Sean O’Malley. Concret, acesta stabilește, în primul rând, că „vor fi create spații și facilități de competența Dicasterului pentru a-i primi și asculta pe supraviețuitori și pe cei care caută să raporteze cazuri de abuz”. În al doilea rând, acordul prevede colaborarea „cu privire la aspectele de protecție conținute în Ratio Nationalis”, documentul redactat și adoptat de fiecare Biserică particulară care reglementează toate aspectele formării preoților, „adaptându-le la contextul cultural local”. În al treilea rând, documentul solicită „facilitarea promovării unei formări inițiale și permanente a clerului, tot mai sensibilă la slujirea în spiritul protecției”.
Colaborarea dintre entitățile Curiei Romane va furniza informații pentru Raportul anual al Comisiei, așa cum a cerut Papa în audiența privată cu membrii organismului în aprilie 2022. Invitație reiterată de Sfântul Părinte în audiența privată din mai 2023, când le-a cerut membrilor Comisiei să „îmbunătățească liniile directoare și standardele de comportament ale clerului și ale persoanelor consacrate”, exprimându-și totodată speranța de a avea un raport anual „despre ceea ce funcționează bine și ceea ce nu funcționează”, astfel încât să se poată face „schimbările corespunzătoare”. Pentru Cardinalul O’Malley, acest al doilea acord „marchează o altă etapă încurajatoare pentru Comisie în noua sa poziție în cadrul Curiei”. Colaborarea cu Dicasterul pentru Cler, adaugă Arhiepiscopul de Boston, „ne permite să deschidem canale importante de comunicare cu oficiul care se ocupă de formarea preoților noștri din întreaga lume. Preoții și diaconii sunt, poate, fața cea mai vizibilă a vieții cotidiene a Bisericii, așa că este esențial să ne asigurăm că viața și slujirea lor se supun unor bune politici și proceduri în ceea ce privește protecția copiilor și a persoanelor vulnerabile.”
La rândul său, prefectul Dicasterului pentru cler, Cardinalul coreean You Heung-Sik, subliniază că angajamentul Dicasterului pe care îl prezidează din iunie 2021 „în acest domeniu dificil al pastorației Bisericii” este „exprimat în continuare” prin acordul de cooperare de astăzi: „Sperăm, prin efortul nostru comun, să aprofundăm înțelegerea impactului abuzurilor asupra victimelor și supraviețuitorilor și a modului cel mai bun de a-i însoți, precum și să oferim bune practici de prevenire și asistență preoților noștri, care sunt chemați, așa cum a spus Papa Francisc, să fie «apostoli ai siguranței» pentru comunitățile lor”. Se consolidează astfel activitatea Comisiei pentru Protecția Minorilor, care a avut o adunare plenară la Roma la începutul lunii mai. Din acele zile de întâlnire și de reflecție au fost elaborate noi strategii și noi propuneri pentru a continua activitatea prezentă și viitoare. Printre noile inițiative se numără: „un nou cadru universal” pentru a actualiza liniile directoare ale Congregației pentru Doctrina Credinței, de acum 12 ani; un fond cu contribuții din partea Conferințelor Episcopale pentru formarea și asistența victimelor; și planuri de acțiune împotriva abuzurilor online asupra copiilor. Toate sunt menite să îmbunătățească standardele de conduită și să protejeze Biserica de oribila infracțiune a abuzului sexual.