ÎPS Aurel Percă la hramul Mănăstirii Sf. Treime de la Pârâul Rece

07.06.2023, București (Catholica) - În data de 4 iunie 2023, comunitatea fraților franciscani de la Pârâul Rece a sărbătorit hramul Mănăstirii Sfânta Treime. Liturghia a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. Au concelebrat Ministrul provincial, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, frații franciscani ai mănăstirii, dar și alți preoți veniți din Arhidieceza de București și din Dieceza de Iași. În cuvântul de învățătură, ÎPS Aurel Percă a făcut referire la faptul că această zi este sub semnul recunoștinței și al mulțumirii totale pentru ceea ce bunul Dumnezeu a făcut și va face pentru noi. Și fără să vrem, nu ne gândim, dar noi rostim de multe ori cuvântul „Dumnezeu” dar ne gândim sau reflectăm mai puțin la semnificația Sfintei Treimi sau, mai bine zis, la misterul acesteia, care se înțelege mai mult cu inima și mai puțin cu mintea. Apoi ne-a propus să reflectăm la faptul că noi în fiecare zi ne însemnăm cu Sfânta Cruce și practic rostim numele celor trei Persoane: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh.
De asemenea, nu trebuie uitat faptul că Sfânta Liturghie începe și se termină cu semnul crucii. Referitor la Vechiul Testament, există puține referințe legate de Sfânta Treime, în schimb în Noul Testament se face trimitere directă, mai exact la Buna Vestire, atunci când Tatăl îl trimite pe îngerul Gabriel la Fecioara Maria care acceptă să coopereze la planul de mântuire și să dea naștere Fiului lui Dumnezeu. Un alt moment care face referire la Sfânta Treime în Noul Testament este cel al Botezului din râul Iordan, atunci când se aude vocea Tatălui din Cer iar deasupra capului lui Isus se arată un porumbel.
În continuare, la predică, Înalt Preasfințitul Aurel a făcut referire la faptul că Sfânta Treime este iubire și totodată este o realitate în care noi ne trăim credința. A amintit dialogul plin de semnificație dintre Sf. Augustin și un copil care dorea să toarne cu o scoică toată apă din mare într-o gaură făcută în nisipul de pe țărmul unei mării. Neîncrezător, Sf. Augustin a încercat să îi explice acelui copil că încearcă imposibilul, dar răspunsul celui mic l-a făcut să înțeleagă că misterul Sfintei Treimi este de fapt un mister al inimii, deoarece Dumnezeu este iubire. Ca de fiecare dată, darurile de la ofertoriu au fost prezentate la altar cu aceeași bucurie de către comunitate, care cu fiecare an care trece se implică constructiv la viața din mănăstire. De aici nu putea să lipsească cunoscuta copie a picturii celebrului rus Andrei Rubliov. El este cel ce a aranjat culorile pe pânză într-un mod deosebit în reprezentarea Sfintei Treimi. Cântările liturgice, atent selectate de către pr. Cristian Dumea și intonate cu multă dăruire de către corul venit tocmai de la Galați, au înfrumusețat și mai mult sărbătoarea hramului.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, guardianul conventului, pr. Ioan Butacu, a adus mulțumirile cuvenite, în primul rând bunului Dumnezeu pentru această zi deosebită din luna iunie. De asemenea, a mulțumit tuturor preoților prezenți, corului, autorităților din Râșnov și tuturor celor care s-au implicat pentru a face ca această zi deosebită să fie cât mai înălțătoare. Totodată, cu aceeași emoție în glas, a făcut referire la credincioșii prezenți în număr atât de mare în mănăstirea neîncăpătoare, astfel că a fost nevoie de multe bănci pe pajiștea perfect aranjată de lângă mănăstire.
După Sfânta Liturghie a urmat o agapă fraternă, prilej foarte bun pentru cei prezenți, chiar dacă nu se cunoșteau, să se bucure de natură, să socializeze dar și să participe la un mini-recital susținut cu mult suflet de Ștefan Enășel Romașcanul și Anuța Săgneanca. Mulțumim bunului Dumnezeu pentru momentele de har și, așa cum spunea ÎPS Aurel Percă la sfârșitul Sfintei Liturghii, făcând referire la un cântec binecunoscut de noi toți: „Să mergem cu toții la muntele Domnului…”, să ne gândim, de ce nu, să mergem cât mai des la muntele mănăstirii franciscane Preasfânta Treime. (Simona Banu pentru ARCB.ro)