Cardinalul Parolin: Slovacia poate contribui la transformarea lumii
14.09.2023, (Catholica) - Secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin, se deplasează în Slovacia, țară membră a UE, pentru o vizită oficială de trei zile, la invitația Conferinței Episcopale locale. Călătoria Cardinalului Pietro Parolin în Slovacia, între 14 și 16 septembrie, va include vizite în patru orașe: Bratislava, Šaštín, Košice și Klokočov, și va coincide cu trei aniversări importante. Înainte de plecare, secretarul de stat de la Vatican a vorbit pentru Vatican News despre vizita sa în națiunea europeană.
– Eminența Voastră, ce așteptați de la această vizită în Slovacia?
– Această vizită a fost planificată de trei ani. Din diverse motive a fost amânată și poate fi realizată abia acum. Dar, în mod providențial, ea coincide cu trei aniversări, și anume cea de-a 20-a aniversare a beatificării Episcopului Vasil’ Hopko și a sr. Zdenka Schelingova (de către Papa Ioan Paul al II-lea la 14 septembrie 2003, n.r.); cea de-a 30-a aniversare a restabilirii relațiilor diplomatice între Sfântul Scaun și Republica Slovacă; și cea de-a 1160-a aniversare a sosirii Sfinților frați Ciril și Metodiu în Moravia Mare. De asemenea, marchează cea de-a doua aniversare a călătoriei apostolice a Papei Francisc în această țară, care a avut loc chiar în această lună, între 12 și 15 septembrie 2021. Acesta este un alt motiv pentru care a fost aleasă această dată, chiar dacă este apropiată de convocarea neașteptată a alegerilor din Slovacia, la 30 septembrie.
Obiectivele principale sunt cele de împărtășire a credinței comunităților ecleziale, de întărire a comuniunii lor, de relansare a mesajului pe care Sfântul Părinte l-a oferit în timpul vizitei apostolice, de a ne ruga împreună la Fecioara Maria, în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria Îndurerată, patroana națională, pentru țară și pentru marile intenții care sunt aproape de inima Papei, în primul rând pentru pace. De asemenea, călătoria include momente de dialog cu autoritățile țării și de interacțiune cu societatea civilă pentru a consolida cooperarea dintre Sfântul Scaun și Slovacia în vederea promovării unor valori precum justiția socială, solidaritatea, fraternitatea și pacea.
– Slovacia este o țară mică; ce poate oferi lumii?
– Mi se pare că recenta călătorie a Papei Francisc în Mongolia ne-a arătat clar că nu trebuie să ne limităm la numere sau la dimensiunea unei realități pentru a-i evalua importanța și influența. Același lucru este valabil și pentru Slovacia. Dimensiunile sale mici nu o împiedică să aducă o contribuție deosebit de semnificativă la lume și la transformarea acesteia, prin istoria sa bogată, cultura sa, moștenirea sa creștină, angajamentul față de valorile spirituale și de promovarea respectului reciproc și a coexistenței civile și religioase.
– Sfinții Ciril și Metodiu sunt un mare exemplu de inculturare și sinodalitate. Cum putem actualiza mesajul lor astăzi?
– Misiunea Sfinților Ciril și Metodiu, cunoscuți ca „Părinții popoarelor slave”, și a Sfântului Gorazd, primul lor ucenic și succesorul Sfântului Metodiu în episcopat, ne oferă o mărturie extraordinară a modului în care creștinismul se poate integra cu succes în diferite culturi – un concept cunoscut, tocmai, sub numele de „inculturare”. Mi se pare că dintr-o astfel de mărturie se desprind aspecte relevante pentru vremurile noastre, cum ar fi aprecierea diversității în unitate, respectul reciproc, necesitatea dialogului intercultural și interreligios etc. Aceștia sunt pilonii pe care se poate construi o societate pașnică și incluzivă. Dar aș sublinia mai ales efortul de a traduce conținutul credinței noastre într-un limbaj accesibil contemporanilor noștri și, mai ales, generațiilor tinere. Toate acestea presupun o mare capacitate de a ne asculta unii pe alții, care este calea sinodalității pe care ne-a îndrumat Papa Francisc.
– La Bratislava, Šaštín și Klokočov vor avea loc diferite sărbători. Cât de important este pentru viața Bisericii să se adune în rugăciune și apoi să acționeze în lume?
Am experimentat deja bucuria de a participa la celebrările liturgice în timpul călătoriei Sfântului Părinte în Slovacia. A fost o experiență puternică și plină de implicare spirituală! Va fi foarte frumos să o repetăm: adunări numeroase, pline de viață, de rugăciune și de evlavie, care își celebrează credința și o hrănesc prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, participarea la Sacramente, în primul rând la Euharistie, și devoțiunea față de Fecioara Maria, care ocupă un loc special în religiozitatea poporului slovac. Sper cu adevărat că vom fi mulți la Bratislava, la Šaštín și la Klokočov pentru a ne ruga, și adresez tuturor invitația de a participa, pentru a ne întări adeziunea la Domnul, dragostea față de El și pentru a găsi motivele profunde ale angajamentului nostru în lume, caritatea față de aproapele nostru, justiția socială și slujirea celorlalți, astfel încât Biserica să poată fi cu adevărat o lumină pentru toți și să transforme societatea cu fermentul Evangheliei.