Arhiepiscopul Major Șevciuc i-a vorbit Papei despre rănile Ucrainei

15.09.2023, Vatican (Catholica) - Arhiepiscopul Major Sviatoslav Șevciuc a vorbit în cadrul unei conferințe de la Colegiul Sf. Iosafat despre desfășurarea lucrărilor Sinodului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, care a avut loc la Roma în perioada 3-13 septembrie 2023. Au fost zile în care participanții s-au întâlnit cu Papa Francisc, Cardinalul Parolin și alți reprezentanți ai Curiei Romane. „Sfântul Părinte ne-a spus că este cu noi. Trebuie să transmitem bine mesajul său”. A fost o ocazie de dialog pentru a-i prezenta Papei “rănile sângerânde” ale poporului ucrainean, începând cu „hemoragia” de aproape 5 milioane de persoane care au fugit în alte țări. A fost și o ocazie de a asculta vocea Episcopilor din comunitățile ucrainene din străinătate și a păstorilor din teritoriile atacate, cum ar fi Karkhiv, Odesa, Donețk, acum exilați în Zaporizhzhia; o ocazie, de asemenea, de a împărtăși unele îndoieli și de a aplana neînțelegeri cu Papa Francisc.
Arhiepiscopul major Sviatoslav Șevciuk a vorbit despre un „Sinod al speranței” atunci când a prezentat presei lucrările Sinodului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, joi, 14 septembrie 2023. Sinodul a durat zece zile în care cei aproximativ 45 de membri au avut o audiență privată cu Papa Francisc și au ascultat discursul Cardinalului Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, și al Cardinalului Matteo Zuppi, trimisul special al Papei pentru o misiune de „relaxare a tensiunilor” în Ucraina. Despre misiunea Cardinalului, care a început în Ucraina și a continuat la Moscova, Washington și, începând de miercuri, 13 septembrie, la Beijing, Arhiepiscopul Major a spus că este „un semn clar că Papa nu se resemnează în fața războiului, că Sfântul Scaun și Sfântul Părinte nu sunt indiferenți la ceea ce se întâmplă în țara noastră, că se caută toate posibilitățile pentru a se pune capăt acestui război fără sens”.
Au existat și există în continuare numeroase contacte cu Cardinalul Zuppi: „Vizita la Kiev a fost foarte importantă, tot ceea ce i-am încredințat a dus la Moscova, în special problema copiilor. I-am dat o listă cu mulți civili ucraineni, răpiți, torturați, dispăruți din cauza agresiunii rusești. Astăzi există un mecanism de interschimb pentru prizonierii de război, dar nu există un mecanism de eliberare a civililor… Răpirea unui civil este împotriva legilor umanitare internaționale, este o crimă!” „Mii de civili ucraineni sunt răpiți și torturați”, a exclamat Arhiepiscopul Șevciuk, amintind și de cei doi redemptoriști, pr. Ivan Levyțki și pr. Bohdan Geleta, care au fost răpiți în noiembrie 2022 și cărora „li s-a pierdut urma”. „Am pus problema în mâinile Cardinalului Zuppi și el ne-a spus că a adus-o în atenție maximă în Rusia”. Așadar Biserica Greco-Catolică Ucraineană își pune „mari speranțe” în misiunea președintelui Conferințe Episcopale Italiene.
„Pacea” este un cuvânt care, potrivit Arhiepiscopului Șevciuk, și-a schimbat sensul de-a lungul timpului, fiind adesea „mutilat” și „desacralizat”. Pacea pe care o doresc ucrainenii este cea despre care Cardinalul Zuppi însuși a vorbit recent la reuniunea Sant’Egidio de la Berlin: „o pace dreaptă și sigură”. Adică, a explicat prelatul, „o pace care respectă anumite principii morale și legi internaționale. Dacă un acord de pace contravine legii, este o crimă”. Celebrele zece puncte prezentate de președintele Zelenski „nu sunt altceva decât zece spulberări ale dreptului internațional, zece crize provocate de agresiunea rusă: de la provocarea la adresa securității statului la criza ecologică, cu distrugerea barajului care a fost un ecocid”. Urcând aceste „zece trepte” se poate ajunge la „pacea dreaptă” și, de asemenea, la o pace „sigură”, cea care durează în timp, altfel „este doar un armistițiu”.
Tema a revenit de mai multe ori în timpul lucrărilor Sinodului și în timpul diferitelor întâlniri cu reprezentanții Curiei Romane. Arhiepiscopul Șevciuk le-a definit ca fiind întâlniri fructuoase, iar „foarte importantă și vitală” a fost cea cu Papa Francisc, un dialog venit după polemicile de acum două săptămâni pentru cuvintele – deja clarificate de Sfântul Părinte în timpul zborului din Mongolia – rostite în cadrul unei întâlniri cu un grup de tineri ruși. „Cu Papa au fost două ore de dialog fratern, sincer, deschis, autentic. A anticipat întâlnirea cu o oră pentru a le permite Episcopilor să vorbească, să se exprime, să vorbească la inima Sfântului Părinte. Am vorbit despre multe dureri și el a spus: aveți o altă durere, poate vă îndoiți cu cine este Papa, dar vă asigur că eu sunt cu voi… Aceste cuvinte au fost un mesaj de consolare. Acum trebuie să îi convingem pe oameni de acest mesaj, trebuie să îl comunicăm bine”.
„Papei și colaboratorilor săi le-am arătat deplina disponibilitate a tuturor catolicilor de a fi alături de el, gata să comunice intențiile autentice ale Sfântului Părinte și să fie interpreți ai grijii sale părintești pentru poporul nostru”. Concret, aceasta înseamnă stabilirea unei strategii de comunicare ce să garanteze „o viziune obiectivă asupra evenimentelor” și care, de asemenea, să curețe terenul de propagandă sau de „opinii private” ce obțin totuși o largă rezonanță publică. „În Ucraina nu trebuie să disprețuim prietenii, ci să căutăm prieteni, pentru că fără sprijinul global al societății internaționale Ucraina nu va rezista”.
De asemenea, este esențial să se păstreze „comuniunea catolică universală” într-un moment în care războiul a provocat fracturi profunde mai ales în Biserica Ortodoxă. Comuniunea „este forța de supraviețuire a poporului nostru”, a spus Arhiepiscopul Șevciuk. Dacă criza provocată de conflict „nu a degenerat într-o tragedie umanitară” este tocmai datorită rețelei de solidaritate: „În Ucraina nu a murit nimeni de foame, de frig sau din alte cauze umanitare acolo unde a putut ajunge caritatea catolică”. Acest lucru dă speranță acum, când o nouă iarnă se apropie: „Ne întoarcem acasă întăriți în credința catolică, într-o comuniune mai mare cu Succesorul lui Petru și cu o mare speranță: Domnul este cel care ne va ajuta să înfruntăm provocările noastre pastorale în Ucraina și în lume”.