Papa în Marsilia: Problema migrației trebuie tratată cu omenie și solidaritate
22.09.2023, Marsilia (Catholica) - În discursul rostit la Monumentul Eroilor și al Victimelor Mării din Marsilia, Papa Francisc a subliniat că tragediile și provocările migrației trebuie abordate cu omenie în întreaga regiune mediteraneeană. În cadrul celui de-al doilea eveniment public al călătoriei sale apostolice la Marsilia, Papa Francisc s-a întâlnit vineri, 22 septembrie 2023, seara, cu membri ai organizațiilor religioase și locale ale Bisericii și cu organizații laice implicate în îngrijirea marinarilor, migranților și refugiaților, pentru un moment de reculegere interconfesională la monumentul memorial din orașul francez, care comemorează marinarii și migranții pierduți pe mare.
Printre cei care au participat la această adunare, desfășurată în fața Bazilicii Notre Dame de la Garde, s-au numărat membri ai organizației non-guvernamentale interreligioase Marseille-Espérance și delegații din partea unor organizații catolice precum Stella Maris și Caritas Gap-Briançon, și de asemenea membri ai pastorației diecezane pentru migranți. În discursul său, Papa Francisc a reiterat necesitatea urgentă de a aborda tragediile migrației, care au transformat Mediterana într-un „cimitir”, cu acțiuni concrete, nu cu vorbe, dar, cel mai important, cu omenie. El a subliniat că imigranții care își pierd viața pe mare în căutarea unui viitor mai bun nu sunt doar numere, ci oameni cu chipuri și nume, care fug de conflicte, sărăcie și dezastre ecologice.
„Să nu ne obișnuim să privim naufragiile ca pe niște știri, iar decesele pe mare ca pe niște numere: nu, sunt nume și prenume, sunt chipuri și istorii, sunt vieți frânte și visuri spulberate.” În această criză a migrației, a spus Papa, în timp ce migranții se află la o răscruce între viață și moarte, țările europene se află la răscrucea civilizațiilor. „Pe de o parte, există fraternitate, care face să înflorească comunitatea umană cu bunătate; pe de altă parte, indiferența, care însângerează Mediterana.” El a insistat asupra faptului că salvarea persoanelor aflate în pericol pe mare este o datorie atât a umanității, cât și a civilizației.
„Dumnezeu ne va binecuvânta dacă pe uscat și pe mare vom ști să avem grijă de cei mai slabi, dacă vom reuși să depășim paralizia fricii și dezinteresul care, cu mănuși de catifea, îi condamnă pe alții la moarte”, a spus Pontiful. „Nu ne putem resemna să vedem ființe umane tratate ca monedă de schimb, întemnițate și torturate în moduri atroce; nu mai putem asista la drama naufragiilor, provocate de traficul crud și de fanatismul indiferenței. Oamenii care riscă să se înece atunci când sunt abandonați pe valuri trebuie să fie salvați.” Pentru a face față crizei, a continuat Papa Francisc, reprezentanții diferitelor religii, și în special ai celor trei religii monoteiste, care toate învață ospitalitatea și iubirea față de străin în numele lui Dumnezeu, sunt chemați să dea un exemplu.
„Noi, credincioșii, trebuie să fim un exemplu de primire reciprocă și fraternă”, a subliniat Sfântul Părinte, denunțând „viermele extremismului și ciuma ideologică a fundamentalismului care corodează viața autentică a comunităților”. Papa s-a referit în mod special la complexa realitate multiculturală și multireligioasă a Marsiliei, care se confruntă astăzi cu tensiuni intercomunitare și sociale din ce în ce mai mari, afirmând că orașul portuar francez „se află la o răscruce: întâlnire sau confruntare”. În acest sens, a lăudat și a încurajat activitatea desfășurată de mai multe organizații implicate în asistarea migranților și în promovarea conviețuirii pașnice între comunități, și în special ONG-ul interconfesional Marseille-Espérance. „Voi sunteți Marsilia viitorului”, a spus el. „Străduiți-vă să mergeți înainte fără să vă descurajați, pentru ca acest oraș să fie pentru Franța, Europa și lume un mozaic al speranței.”
Papa Francisc l-a citat pe Jules Isaac, un istoric evreu francez local, cunoscut la nivel internațional pentru munca sa neobosită de promovare a relațiilor dintre evrei și creștini după cel de-al doilea război mondial, ca „pionier și martor al dialogului”. Încheindu-și discursul, Sfântul Părinte și-a exprimat speranța că Europa poate aborda provocările actuale reprezentate de migrația în masă în Mediterana într-un spirit de solidaritate, dărâmând ziduri și construind punți, așa cum a spus David Sassoli, fost președinte al Parlamentului European, decedat în 2022, la Întâlnirea de reflecție și spiritualitate: „Mediterana, o frontieră a păcii”, organizată în orașul Bari, în 2020, de Conferința Episcopală Italiană (CEI).