Papa Francisc: Smerenia este sursă de pace în lume și în Biserică

22.05.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc și-a încheiat miercuri seria catehetică despre vicii și virtuți cu o trecere în revistă a smereniei, o virtute care constituie „baza vieții creștine” și care este o sursă de pace în Biserică și în lume. „Smerenia este totul. Este ceea ce ne salvează de cel rău și de pericolul de a deveni complici ai acestuia. Este sursă de pace în lume și în Biserică. Dumnezeu ne-a dat un exemplu în acest sens în Isus și Maria, pentru mântuirea și fericirea noastră”, a spus Pontiful în fața credincioșilor adunați miercuri dimineață în Piața San Pietro. Reflecția sa asupra smereniei încheie o serie despre cele patru virtuți cardinale și cele trei virtuți teologale care a început în decembrie anul trecut. Deși smerenia nu face parte dintre cele șapte „virtuți cerești”, Sfântul Părinte a subliniat importanța smereniei ca formând „baza vieții creștine”.
Smerenia este „marele antagonist al celui mai mortal dintre păcate, și anume aroganța”, a spus Papa, subliniind că ea „readuce totul la dimensiunea corectă”. Sfântul Părinte a întărit acest punct de vedere privind la Fericiri, care provin din Predica de pe Munte a lui Isus, citind cu voce tare prima dintre ele: „Fericiți cei săraci cu duhul, căci a lor este împărăția cerurilor”. Sfântul Părinte a spus că prima Fericire servește drept temelie pentru celelalte. „Blândețea, mila și puritatea inimii provin din acest sentiment interior de micime”, a spus el. „Smerenia este poarta de acces la toate virtuțile.” Sfântul Părinte a dezvoltat mai departe această idee, privind-o pe Maria ca pe o personificare a virtuții smereniei. „Eroina aleasă nu este o mică regină care a crescut răsfățată, ci o fată necunoscută, Maria”, a spus el. „Nici măcar cel mai sacru adevăr din viața ei, acela de a fi Maica Domnului, nu devine un motiv pentru ea de a se lăuda în fața oamenilor”, a continuat el. „Într-o lume marcată de căutarea aparențelor, de a se arăta superioară celorlalți, Maria pășește decisiv, doar prin puterea harului lui Dumnezeu, în direcția opusă.”
Observând că Maria s-a confruntat cu „momente dificile” și „zile în care credința ei a avansat în întuneric”, Papa i-a implorat pe credincioși să o imite pe Preasfânta Mamă, deoarece smerenia ei nu s-a clintit niciodată. „Ea este mereu mică, mereu fără importanță de sine, mereu lipsită de ambiție. Această micime este puterea ei invincibilă: ea este cea care rămâne la picioarele crucii în timp ce iluzia unui Mesia triumfător este spulberată.” La finalul catehezei, Pontiful a reînnoit apelul său obișnuit la pace, spunând: „Avem nevoie de pace; lumea este în război”. „Să nu uităm de Ucraina chinuită, care suferă atât de mult. Să nu uităm de Palestina, de Israel; fie ca acest război să înceteze. Să nu uităm de Myanmar și să nu uităm de multe țări aflate în război.”