Papa Francisc: Psalmii, rugăciunea lui Isus, sunt pentru toate anotimpurile

19.06.2024, Vatican (Catholica) - „Este necesar să facem din Psalmi rugăciunea noastră, făcându-i ai noștri și rugându-ne cu ei”, a îndemnat Papa Francisc în timpul audienței generale de miercuri, 19 iunie 2024, din Vatican. Sfântul Părinte și-a continuat seria de cateheze despre Duhul Sfânt, săptămâna aceasta reflectând în mod special asupra Psalmilor. El a început prin a aminti că, în pregătirea Jubileului din 2025, a proclamat anul 2024 drept An al Rugăciunii. „Cu cateheza de astăzi”, a explicat, „doresc să reamintesc că Biserica posedă deja o simfonie a rugăciunii, al cărei compozitor este Duhul Sfânt, și aceasta este Cartea Psalmilor”.
Cartea Psalmilor, ca orice simfonie, a observat el, „conține diferite «mișcări», adică diferite genuri de rugăciune: laudă, mulțumire, implorare, lamentație, narațiune, reflecție sapiențială și altele, atât în forma personală, cât și în forma corală a întregului popor”. Acestea, a spus el, „sunt cântările pe care însuși Duhul Sfânt le-a pus pe buzele Miresei”. Toate cărțile Bibliei, a reiterat Papa, sunt inspirate de Duhul Sfânt, dar Cartea Psalmilor este în mod special „plină de inspirație poetică” și a avut un loc special în Noul Testament. „Ceea ce recomandă cel mai mult Psalmii atenției noastre este faptul că ei au fost rugăciunea lui Isus, a Mariei, a apostolilor și a tuturor generațiilor creștine care ne-au precedat”.
Când îi recităm, a explicat Sfântul Părinte, „Dumnezeu îi ascultă cu acea «orchestrație» grandioasă care este comunitatea sfinților”. El a amintit că Isus, potrivit Scrisorii către Evrei, a intrat în lume cu un verset dintr-un Psalm în Inima Sa: „Iată, vin ca să fac voința Ta, Dumnezeule!” (cf. Evrei 10,7; Psalmul 40,9) și a părăsit lumea, potrivit Evangheliei după Luca, cu un alt verset pe buze: „Tată, în mâinile Tale încredințez sufletul Meu” (Luca 23,46; cf. Psalmul 31,6). Folosirea Psalmilor în Noul Testament, a adăugat Papa, este cu siguranță urmată de cea a Părinților și a întregii Biserici, dar are un rol important în lumea noastră de astăzi.
„Nu putem trăi doar din moștenirea trecutului”, a argumentat el, spunând că „este necesar să facem din Psalmi rugăciunea noastră. S-a scris că, într-un anumit sens, trebuie să devenim noi înșine «cărturarii» Psalmilor, făcându-i ai noștri și rugându-ne cu ei”. Atunci când Psalmi sau versete din ei „vorbesc inimii noastre”, „este bine să îi repetăm și să ne rugăm cu ei în timpul zilei”. Deoarece sunt rugăciuni „pentru toate anotimpurile”, „nu există stare de spirit sau nevoie care să nu găsească în ei cele mai bune cuvinte pentru a fi transformate în rugăciune”. Spre deosebire de alte rugăciuni, a afirmat Papa, Psalmii nu își pierd eficacitatea prin repetare ci, „dimpotrivă, o sporesc”.
Acest lucru este așa, a spus Sfântul Părinte, pentru că „sunt inspirați de Dumnezeu și îl «respiră» pe Dumnezeu, de fiecare dată când sunt citiți cu credință”. Papa a insistat asupra faptului că, dacă ne simțim oprimați sau temători, sau iubitori și bucuroși, există un Psalm care poate să ne însoțească și să ne îmbogățească rugăciunea, fără a o reduce doar la cereri. Psalmii ne ajută să ne deschidem față de o rugăciune mai puțin centrată pe noi înșine, ci mai degrabă pe laudă, binecuvântare și mulțumire. Papa Francisc a încheiat rugându-se ca Duhul Sfânt „să facă din acest an de pregătire pentru Jubileu o simfonie a rugăciunii”.