Biserica sinodală: Hotel pentru sfinți, spital pentru păcătoși
20.06.2024, Vatican (Catholica) - Pr. Cletus Mwiila, un preot din Zambia care a luat parte la adunarea sinodală a câteva sute de preoți parohi din întreaga lume, la începutul lunii mai, în apropiere de Roma, a vorbit pentru Vatican News despre modul în care Biserica poate deveni „un hotel pentru sfinți și un spital pentru păcătoși”. În urma Conciliului Vatican II, Biserica s-a angajat să îmbrățișeze călăuzirea Duhului Sfânt și să meargă pe o cale misionară reînnoită, a menționat el, subliniind că, ani mai târziu, provocările rămân. Papa Francisc a lansat în 2021 Sinodul privind sinodalitatea, o inițiativă globală de mai mulți ani menită să încurajeze o Biserică mai participativă. Pr. Cletus, care a îmbrățișat dorința Bisericii de sinodalitate, este dedicat împărtășirii experiențelor sale și promovării acestei abordări colaborative.
Pr. Cletus a descris mișcarea actuală către sinodalitate ca pe un „vânt de schimbare” care cheamă Biserica să îmbrățișeze ascultarea, smerenia și incluziunea. El a subliniat necesitatea de a revizui formarea preoților și a persoanelor consacrate pentru a se asigura că promovează aceste valori. Pentru pr. Cletus, mass-media joacă un rol crucial în evanghelizarea din zilele noastre, așadar trebuie să fie integrată formarea în domeniul mass-media în formarea preoților și a personalului religios, pentru a se asigura că aceștia rămân relevanți în lumea contemporană. El a mai subliniat că Biserica nu își mai poate permite să ignore puterea mass-media de a ajunge la un public mai larg. „În era digitală de astăzi, mass-media nu mai este un lux, ci un instrument vital pentru răspândirea Evangheliei”.
Pr. Cletus a subliniat, de asemenea, necesitatea de a pune în discuție practica de a solicita o donație pentru serviciile Bisericii – cum ar fi Sacramentele sau Liturghiile – spunând că aceasta poate exclude persoanele care nu își permit, întunecând astfel esența compasiunii. Preotul zambian are în vedere o Biserică primitoare care îi îmbrățișează pe toți, în special pe cei care s-au îndepărtat, indiferent de trecutul lor, astfel încât aceștia să se simtă acceptați și să se întoarcă la credință. „Îmi doresc să văd Sfânta Maria, biserica pe care o conduc, devenind un hotel pentru sfinți și un spital pentru păcătoși”. Conceptul de Biserică sinodală înseamnă „a merge împreună”, a spus pr. Cletus, subliniind importanța includerii tuturor – a celor de la periferie, a celor bolnavi, a celor săraci, a tinerilor, a bătrânilor și a femeilor.
„Scopul Sinodului despre sinodalitate”, a adăugat el, „este de a realiza un proces numit „discernământ eclezial”, în care fiecare voce va fi ascultată și, prin urmare, va informa procesul decizional al Bisericii.” În concluzie, pr. Cletus și-a exprimat speranța că Sinodul ar putea contribui la realizarea viziunii Papei Francisc pentru o Biserică sinodală care să servească drept „spital de campanie pentru suflet”. Prin îmbrățișarea sinodalității, a spus el, Biserica poate merge înainte ca o comunitate unită în misiunea sa, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. „Vânturile în favoarea sinodalității suflă deja”, a spus el. „Este timpul să ne ridicăm și să ne alăturăm Bisericii, lucrând împreună, ascultându-ne unii pe alții și bandajându-ne unii pe alții.”