Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România, a celebrat în Catedrala Sf. Iosif

24.06.2024, București (Catholica) - Duminică, 23 iunie a.c., Biserica Catolică din România și, în special, Arhidieceza de București, a trăit bucuria unui eveniment istoric și diplomatic de mare încărcătură spirituală și eclezială: primirea oficială a Nunțiului Apostolic în România și Republica Moldova, ÎPS Giampiero Gloder, și începutul misiunii sale diplomatice în aceste țări.
Evenimentul a avut loc în Catedrala Sfântul Iosif din București, prin celebrarea Sfintei Liturghii solemne, prezidată de noul Nunțiu Apostolic, la care au concelebrat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, Mons. Tuomo Vimpari, consilier al Nunțiaturii Apostolice din România și Republica Moldova, preoți care activează la Catedrală și în alte parohii ale Arhidiecezei. Lor li s-au alăturat numeroși credincioși și persoane consacrate. Întreaga celebrare a fost transmisă în direct de postul catolic de televiziune Angelus TV, iar corul Catedralei a oferit o notă solemnă și festivă, prin cântările înălțătoare care au încântat inimile tuturor.
Înainte de celebrarea Sfintei Liturghii, Episcopii Arhidiecezei, însoțiți de preoții prezenți și pregătiți pentru celebrare, i-au întâmpinat cu căldură pe ÎPS Giampiero Gloder și pe Mons. Tuomo Vimpari. Noul Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, ÎPS Giampiero Gloder, s-a născut la data de 15 mai 1958 în Italia și a fost hirotonit preot la 21 mai 1983 pentru Dieceza de Padova. La 1 iulie 1993 a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun, lucrând la Nunțiatura Apostolică din Guatemala și în Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun. La 21 septembrie 2013 a fost numit președinte al Academiei Pontificale Ecleziastice și Arhiepiscop titular de Telde, fiind consacrat Episcop de către Papa Francisc la 24 octombrie 2013. Pe 13 septembrie 2014 a fost numit membru al Dicasteriului pentru Evanghelizarea Popoarelor, iar la 20 decembrie 2014 a fost numit de Papa Francisc vice-camerlengo al Sfintei Biserici Romane. La 11 octombrie 2019 a fost numit Nunțiu Apostolic în Cuba, iar la 23 februarie 2024 a fost numit Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova. Luni, 29 aprilie a.c. a sosit în România, fiind întâmpinat oficial la Aeroportul Internațional Otopeni. Joi, 20 iunie, a avut loc prezentarea scrisorilor de acreditare președintelui României, Klaus-Werner Iohannis.
Acum a venit momentul primirii oficiale din partea Bisericii locale a Arhidiecezei de București. Sfânta Liturghie a fost celebrată în limba română, iar la începutul acesteia a fost salutat de către ÎPS Aurel Percă în numele celor prezenți și în numele întregii Arhidieceze. Cuvântul de învățătură a fost proclamat de pr. Gabriel-Daniel Popa, care l-a citit în numele Nunțiului. În cuvântul de învățătură au fost subliniate trei imagini dominante în pericopa evanghelică: marea, ucenicii lui Isus și intervenția Domnului pentru a liniști furtuna de pe mare. Aceste imagini au fost propuse pentru o înțelegere contemporană și personală, fiind scoasă în evidență intervenția Domnului care pune ordine în creație și în inima noastră.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Mons. Giampiero Gloder și-a exprimat bucuria de a celebra Sfânta Liturghie în Catedrală, de a fi înconjurat de Episcopii Arhidiecezei și de cler, de persoane consacrate și credincioși, simțind o încurajare plină de afecțiune pentru începutul slujirii sale pe aceste meleaguri. ÎPS Aurel Percă a subliniat importanța acestei celebrări și semnificația prezenței reprezentantului Sfântului Părinte Papa Francisc în țara noastră, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, ÎPS Giampiero Gloder. Excelența Sa a primit un buchet de flori din partea celor prezenți, ca un semn de bun venit în „Grădina Maicii Domnului”, așa cum a fost numită atât de frumos România, de către Sfântul Ioan Paul al II-lea. Îi dorim noului Nunțiu Apostolic ca noua misiune să fie rodnică, o slujire a comuniunii cu toți cei de bunăvoință! (Pr. Andrei Dumitrescu pentru ARCB.ro)