Sfântul Scaun face apel la dialog și „conviețuire democratică” în Venezuela
02.08.2024, Roma (Catholica) - Orașele venezuelene au fost cuprinse de proteste după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale de duminică. Guvernul susține că alegătorii i-au acordat președintelui în exercițiu, Nicolás Maduro, un al treilea mandat. Potrivit Human Rights Watch, cel puțin 20 de persoane au murit în urma protestelor, în timp ce forțele de securitate și protestatarii continuă să se confrunte în diferite părți ale țării. Observatorul permanent al Sfântului Scaun pe lângă Organizația Statelor Americane (OSA) și-a exprimat marți sprijinul pentru apelul Episcopilor venezueleni la transparență electorală. Mons. Juan Antonio Cruz Serrano a declarat că Sfântul Scaun sprijină „vocația democratică a poporului venezuelean, demonstrată prin «participarea masivă, activă și civică a tuturor venezuelenilor în procesul electoral»”.
Prelatul a vorbit în cadrul unei sesiuni extraordinare a Consiliului Permanent al OSA, care a avut loc miercuri la Washington DC. În cadrul reuniunii, statele membre ale OSA nu au reușit să adopte o rezoluție prin care să solicite guvernului venezuelean să fie transparent în ceea ce privește rezultatele alegerilor. Rezoluția avea nevoie de 18 voturi pentru a fi adoptată, însă doar 17 state au votat în favoarea ei, iar alte 11 s-au abținut. Mons. Cruz a declarat că delegația Sfântului Scaun la OSA „recunoaște neadoptarea rezoluției propuse”. În plus, a spus el, Sfântul Scaun crede că exprimarea diferitelor poziții și nemulțumiri ar trebui să se desfășoare „cu atitudinile pașnice, respectul și toleranța care au prevalat până acum”. Mons. Cruz și-a încheiat declarația cu un apel la dialog pentru a depăși violența. „Sfântul Scaun”, a spus el, „susține că numai dialogul și participarea activă și deplină a tuturor actorilor politici implicați în acest proces pot duce la depășirea situației actuale și la conviețuire democratică în țară”.
Separat, Centrul Carter, o organizație non-profit cu sediul în SUA, fondată de fostul președinte american Jimmy Carter, a emis o declarație potrivit căreia alegerile din Venezuela „nu au respectat standardele internaționale de integritate electorală și nu pot fi considerate democratice”. Consiliul Național Electoral din Venezuela (CNE) a invitat Centrul Carter să observe alegerile, care a trimis 17 experți și observatori. Centrul a criticat consiliul electoral pentru anunțarea rezultatelor „dezagregate pe secții de votare”, afirmând că aceasta constituie „o încălcare gravă a principiilor electorale”. „Pe tot parcursul procesului electoral, autoritățile CNE au demonstrat părtinire în favoarea partidului de guvernământ și împotriva candidaților opoziției”, se arată în declarație. În concluzie, Centrul Carter a lăudat cetățenii venezueleni pentru votul pașnic și civilizat, dar a declarat că eforturile lor au fost „subminate de lipsa de transparență a CNE în diseminarea rezultatelor”.