Cardinalul Pietro Parolin a prezidat Liturghia la Assisi în sărbătoarea Sf. Clara
13.08.2024, Roma (Catholica) - La rugăciunea săptămânală Angelus de duminică, 11 august 2024, Papa Francisc și-a reiterat apelul la pace mondială, referindu-se în special la Ucraina, Orientul Mijlociu, Sudan și Myanmar. Apelul său a avut ecou la Assisi, unde Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a prezidat duminică o concelebrare solemnă pentru sărbătoarea Sfintei Clara, în bazilica dedicată acesteia. „Din Assisi, doresc să lansez un apel puternic la pace în întreaga lume”, a spus el. „Așa cum Sfântul Părinte a reiterat de mai multe ori, războiul este o înfrângere pentru toată lumea și nu aduce beneficii nimănui”. La celebrare au participat Episcopul Domenico Sorrentino de Assisi, sărmanele clarise, franciscanii, alte persoane consacrate, autorități civile și militare și mii de credincioși.
Vorbind cu jurnaliștii în preajma acestui eveniment, secretarul de stat al Vaticanului, care a mers într-o misiune în Ucraina în luna iulie, vizitând Kievul, Odessa și Lvivul, a comentat recentele incursiuni ale armatei ucrainene în regiunea Kursk, de la frontiera de vest a Rusiei, exprimându-și îngrijorarea că ofensiva ar putea agrava și mai mult războiul. „Acestea sunt evoluții foarte îngrijorătoare, deoarece înseamnă deschiderea de noi fronturi”, a declarat el. „În acest sens, șansele de pace ar putea deveni tot mai îndepărtate”. Cardinalul Parolin a vorbit despre război și în predica sa, în care a subliniat nevoia de iubire „într-o lume din ce în ce mai lipsită de iubire și care, în același timp, flămânzește după iubire”.
Continuându-și reflecția, Cardinalul Parolin a amintit de alegerea radicală a sărăciei de către Sfânta Clara, ca exemplu pentru societatea noastră consumistă, marcată de „căutarea nestăvilită a satisfacerii nevoilor induse de publicitate și emulație socială”. Acest mod de viață, a remarcat el, are ca rezultat inevitabil „risipirea resurselor economice, poluarea și hedonismul, care identifică plăcerea ca fiind binele suprem și scopul exclusiv al vieții”. Cardinalul Parolin a subliniat acest aspect atunci când a vorbit cu jurnaliștii înainte de Liturghie, spunând că ar trebui să învățăm astăzi să ne detașăm de bunurile materiale, dar, cel mai important, „de egoismul nostru, de convingerile și pretențiile noastre personale, pentru a ne deschide către ceilalți cu o abordare fraternă și pașnică, așa cum au făcut Sfânta Clara și Sfântul Francisc”.