Papa Francisc: A face intenționat rău migranților „este un păcat grav”
28.08.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat miercuri că cei care „resping” migranții cu bună știință și intenționat comit un păcat grav. Îndepărtându-se de tema curentă a audiențelor sale generale din 28 august, Sfântul Părinte a vorbit pe larg despre condițiile precare ale migranților care încearcă să traverseze o mare sau un deșert pentru a ajunge în siguranță, dar care uneori își pierd viața în acest proces. „Tragedia este că multe, majoritatea acestor decese, ar fi putut fi prevenite”, a subliniat el în discursul său adresat miilor de persoane din Piața San Pietro. „Trebuie spus clar: există unii care lucrează sistematic și cu toate mijloacele posibile pentru a respinge migranții”, a spus el. „Iar acest lucru, atunci când este făcut cu conștiință și responsabilitate, este un păcat grav”.
Pontiful a amintit că a văzut fotografia virală sfâșietoare a soției și a copilului lui Pato Crepin, care au murit în deșert în vara anului 2023, în timp ce încercau să treacă granița în Tunisia în drum spre Europa. Anul trecut, autoritățile tunisiene au luat măsuri drastice împotriva imigrației ilegale, ducând persoanele care intrau în țară în zone izolate de la granițele cu Libia și Algeria. Liderul țării a semnat, de asemenea, un acord cu Uniunea Europeană pentru a primi 1 miliard de euro (aproximativ 1,1 miliarde de dolari) pentru a stopa afacerea extrem de profitabilă a zonei de trecere ilegală a persoanelor din Tunisia în Europa prin Marea Mediterană. „Ne amintim cu toții fotografia soției și fiicei lui Pato, moarte de foame, de sete, în deșert”, a spus Papa Francisc. „În vremea sateliților și a dronelor, există bărbați, femei și copii migranți pe care nimeni nu trebuie să îi vadă. Ei îi ascund. Doar Dumnezeu îi vede și le aude strigătul. Aceasta este o cruzime a civilizației noastre”.
Proiectul privind Migranții Dispăruți, gestionat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), arată că, începând din 2014, aproximativ 47.000 de persoane au murit sau au dispărut în timp ce încercau să migreze în Africa, Europa și zonele mediteraneene. Majoritatea deceselor au fost cauzate de înec, de obicei în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană în ambarcațiuni nesigure și supraaglomerate. În cadrul audienței sale generale de miercuri, Papa Francisc a intrat, de asemenea, în disputele politice privind imigrația și frontierele. „Putem fi cu toții de acord asupra unui lucru: migranții nu ar trebui să fie în acele mări și în acele deșerturi letale”, a spus el. „Dar nu prin legi mai restrictive, nu prin militarizarea frontierelor, nu prin respingere vom obține acest rezultat.”
Soluția, potrivit Papei, este de a extinde rutele de acces sigure și legale pentru migranți, astfel încât cei care fug de război, violență, persecuție și dezastre naturale să poată găsi refugiu. Migranții nu își vor mai risca viața pentru a traversa marea sau deșerturile, a continuat el, dacă vom promova „o guvernare globală a migrației bazată pe justiție, fraternitate și solidaritate”. În numeroase declarații anterioare privind refugiații și migranții, Papa Francisc a cerut țărilor să fie cât mai primitoare față de imigranți, recunoscându-și totodată dreptul de a-și controla frontierele și de a stabili câți migranți și refugiați pot integra în siguranță în societățile lor.
Nr. 2241 din Catehismul Bisericii Catolice afirmă, de asemenea, că „națiunile mai bogate sunt obligate, pe cât posibil, să îl primească pe străinul în căutare de siguranță și de resurse vitale, pe care nu le poate găsi în țara lui de origine. Puterea publică va avea grijă de respectarea dreptului natural, care îl pune pe oaspete sub protecția celor care îl primesc.” În cadrul audienței de miercuri, Papa Francisc a reamintit o lecție din Cartea Exodului: „Să nu faci rău străinului și să nu îl asuprești”. „Orfanul, văduva și străinul sunt chintesența săracilor pe care Dumnezeu îi apără întotdeauna și cere să fie apărați”, a subliniat el. „Există un Psalm care îi spune Domnului: ‘Calea Ta a fost prin mare / Calea Ta prin ape mari’ (Psalmul 77,19). Și un altul spune că El ‘a condus poporul Său prin pustie / pentru că iubirea Sa statornică durează în veci’ (Ps 136,16)”, a citat Papa.
„Aceste cuvinte sfinte ne spun că, pentru a însoți poporul în călătoria Sa spre libertate, Dumnezeu însuși traversează marea și deșertul”, a spus Sfântul Părinte. „[Dumnezeu] nu rămâne la distanță, nu; El împărtășește tragedia migranților, Dumnezeu este acolo cu ei, cu migranții, suferă cu ei, cu migranții, plânge și speră cu ei, cu migranții.” Suveranul Pontif a spus că, deși majoritatea dintre noi nu putem fi în prima linie alături de oamenii curajoși care, acționând ca buni samariteni, „fac tot posibilul să salveze și să salveze migranți răniți și abandonați pe rutele speranței disperate”, există totuși modalități de a ajuta – „în primul rând, rugăciunea”. „Și eu vă întreb: Vă rugați pentru migranți, pentru cei care vin pe pământurile noastre pentru a-și salva viața?”, a spus el. De asemenea, a îndemnat la cooperare pentru combaterea traficului de persoane și a traficanților criminali care „exploatează fără milă mizeria altora” pentru bani. „Să ne unim inimile și forțele pentru ca mările și deșerturile să nu fie cimitire, ci spații în care Dumnezeu să deschidă drumuri către libertate și fraternitate”, a spus el.