Papa Francisc a început vizita în Indonezia cu un apel pentru dialogul catolic-musulman
04.09.2024, Jakarta (Catholica) - În prima zi plină cu apariții publice în Indonezia, miercuri, Papa Francisc a făcut apel la liderii politici din cea mai mare țară musulmană din lume să protejeze echilibrul delicat al țării între numeroase culturi și religii prin respectarea drepturilor omului ale tuturor, inclusiv ale minorităților. „Pentru a promova o armonie pașnică și fructuoasă, care să asigure pacea și să unească eforturile pentru a elimina dezechilibrele și suferințele care încă persistă în unele zone ale țării, Biserica dorește să sporească dialogul interreligios”, a spus Sfântul Părinte în discursul său de deschidere din 4 septembrie.
Pontiful a fost întâmpinat în capitala indoneziană Jakarta printr-o ceremonie grandioasă la Palatul Merdeka, reședința oficială a președintelui indonezian. Ceremonia a marcat începutul mult așteptatei vizite de 11 zile a Papei în patru țări din Asia de Sud-Est și Oceania. Copiii au fluturat steaguri și au aclamat în timp ce mașina Papei se apropia de palat. Pontiful, în vârstă de 87 de ani, a fost apoi împins într-un scaun cu rotile până la intrarea în palat, unde a fost primit de președintele Joko Widodo și salutat de o gardă de onoare îmbrăcată în roșu și alb.
Prima vizită a unui Papă în Indonezia din ultimele trei decenii vine într-un moment crucial pentru țara din Asia de Sud-Est, care găzduiește cea mai mare populație musulmană din lume. Papa Paul al VI-lea a vizitat Indonezia în 1970, iar Papa Ioan Paul al II-lea în 1989. Papa Francisc și președintele Widodo s-au întâlnit în privat pe veranda palatului prezidențial după ceremonia de bun venit. Președintele ales al Indoneziei, Prabowo Subianto, care își va prelua funcția la 20 octombrie, a fost de asemenea prezent pentru a-l întâmpina pe Papă. De la alegerea lui Prabowo la începutul acestui an, au apărut îngrijorări cu privire la situația drepturilor omului și la viitorul democrației din Indonezia.
În discursul adresat celor aproximativ 300 de autorități locale, reprezentanți ai societății civile și membri ai corpului diplomatic reuniți la palat, Sfântul Părinte a lăudat eforturile Indoneziei de a menține armonia religioasă într-o societate atât de diversă și a subliniat necesitatea păstrării drepturilor omului pentru toți. „Motoul vostru național «Bhinneka tunggal ika» (Uniți în diversitate, literalmente Mulți, dar Unul) surprinde bine această realitate cu multiple fațete a popoarelor diverse unite ferm într-o singură națiune”, a spus Papa Francisc. Cu aproximativ 229 de milioane de musulmani – reprezentând 87% din populație – Indonezia îi oferă Pontifului ocazia de a consolida relațiile dintre musulmani și catolici.
Guvernul indonezian recunoaște oficial șase religii: Islamul, budismul, hinduismul, confucianismul, catolicismul și protestantismul. Călătoria Papei Francisc este văzută ca o reafirmare a angajamentului Bisericii Catolice față de dialogul interreligios și promovarea armoniei religioase. „Este o muncă de artizanat – repet, de artizanat – încredințată tuturor, dar în mod special celor din viața politică, care ar trebui să depună eforturi pentru armonie, echitate, respectarea drepturilor fundamentale ale ființelor umane, dezvoltare durabilă, solidaritate și căutarea păcii, atât în cadrul societății, cât și cu alte popoare și națiuni”, a spus Sfântul Părinte. „Biserica Catolică este în slujba binelui comun și dorește să consolideze cooperarea cu instituțiile publice și cu alți actori ai societății civile, dar niciodată în scop prozelitist, întotdeauna în respect pentru ceilalți; de aceea încurajez formarea unui țesut social mai echilibrat și asigurarea unei distribuții mai eficiente și mai echitabile a asistenței sociale”, a adăugat el.
Papa a lăudat, de asemenea, rata ridicată a natalității din țară, spunând că în Occident unele familii „preferă să aibă doar o pisică sau un cățeluș” în locul copiilor. „În acest sens, oferiți un exemplu altor țări”, a spus el. În timp ce președintele Widodo se apropie de finalul celui de-al doilea și ultimului său mandat, reuniunea a servit, de asemenea, ca un moment de reflecție asupra traiectoriei Indoneziei în promovarea toleranței religioase. Indonezia a ieșit din mai mult de 350 de ani de dominație colonială olandeză pentru a-și declara independența în 1945. De atunci, țara a navigat prin complexitatea pluralismului religios, confruntându-se uneori cu provocări în menținerea garanțiilor constituționale ale libertății religioase. Cazurile de intoleranță religioasă, obstacolele birocratice pentru religiile minoritare și corupția amintesc de munca continuă necesară pentru a îndeplini viziunea țării de „unitate în diversitate”.
Papa Francisc a spus: „Uneori apar tensiuni violente în interiorul țărilor pentru că cei aflați la putere vor să uniformizeze totul, impunându-și viziunea chiar și în chestiuni care ar trebui lăsate la latitudinea autonomiei indivizilor sau grupurilor asociate”. „În această privință, îmi însușesc cuvintele Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea din timpul vizitei sale din 1989 chiar la acest palat”, a adăugat el. „Printre altele, a spus: «Recunoscând prezența diversității legitime, respectând drepturile umane și politice ale tuturor cetățenilor și încurajând creșterea unității naționale bazate pe toleranță și respect pentru ceilalți, puneți bazele acelei societăți drepte și pașnice pe care toți indonezienii și-o doresc pentru ei înșiși și tânjesc să o lase moștenire copiilor lor».”
După întâlnirile oficiale, Papa Francisc s-a întors la Nunțiatura Apostolică pentru o întâlnire privată cu iezuiții din regiune. După-amiază, îi va vizita pe Episcopii indonezieni și comunitatea catolică locală în Catedrala Fecioarei Ridicării la cer din Jakarta, care se află vizavi de cea mai mare moschee din Asia de Sud-Est, unde va lua parte la o întâlnire interconfesională pe 5 septembrie.