Papa Francisc și Marele Imam au semnat o declarație comună la moscheea din Indonezia
05.09.2024, Jakarta (Catholica) - Papa Francisc a vizitat joi incinta celei mai mari moschei din Asia de Sud-Est pentru o întâlnire interreligioasă în Indonezia, unde a semnat o declarație comună de condamnare a violenței religioase cu liderul musulman, Marele Imam Nasaruddin Umar. Declarația comună Istiqlal 2024 se intitulează „Promovarea armoniei religioase pentru binele umanității”. Numit după moscheea națională Istiqlal din Indonezia, documentul solicită liderilor religioși să colaboreze pentru a promova demnitatea umană, dialogul interreligios și protejarea mediului.
„Valorile împărtășite de tradițiile noastre religioase trebuie promovate eficient pentru a învinge cultura violenței”, se arată în declarație. „Credințele și ritualurile noastre religioase au o capacitate deosebită de a vorbi inimii umane și de a promova astfel un respect mai profund pentru demnitatea umană.” Papa Francisc a devenit primul Papă care a vizitat moscheea Istiqlal din Jakarta pe 5 septembrie. Moscheea masivă este printre cele mai mari din lume, găzduind până la 250.000 de persoane în același timp. Papa Ioan Paul al II-lea, care a fost în Indonezia în 1989, a fost primul Papă care a vizitat vreodată o moschee în timpul călătoriei sale la Damasc în 2001.
Potrivit Marelui Imam al moscheii, Istiqlal este a doua ca mărime după Mecca și Medina, iar influența ei se extinde la cele aproximativ 242 de milioane de musulmani din Indonezia. Reuniunea interconfesională a urmărit să promoveze toleranța și moderația religioasă în Indonezia, care se confruntă cu provocări legate de ascensiunea grupărilor islamiste de linie dură și a cazurilor de violență împotriva creștinilor. Adresându-se reprezentanților celor șase religii recunoscute oficial în Indonezia – islamism, budism, hinduism, confucianism, catolicism și protestantism – Sfântul Părinte și-a articulat viziunea pentru dialogul interreligios.
„Uneori credem că o întâlnire între religii este o chestiune de căutare a unui teren comun între diferite doctrine și credințe religioase, indiferent de costuri. O astfel de abordare, însă, poate sfârși prin a ne diviza, deoarece doctrinele și dogmele fiecărei experiențe religioase sunt diferite”, a spus Papa. „Ceea ce ne apropie cu adevărat este crearea unei legături în mijlocul diversității, cultivând legături de prietenie, grijă și reciprocitate.” Pontiful a adăugat că atunci când liderii religioși cultivă legături, acest lucru le permite „să avanseze împreună în urmărirea acelorași obiective: apărarea demnității umane, lupta împotriva sărăciei și promovarea păcii”.
Papa Francisc a ajuns la moschee prin Poarta Alfattah, unde Marele Imam Nasaruddin Umar l-a întâmpinat călduros. Cei doi lideri s-au îndreptat apoi spre nou construitul „Tunel al prieteniei”, un pasaj subteran care leagă moscheea de Catedrala catolică din Jakarta a Fecioarei Ridicării la cer, construit de guvernul indonezian pentru a promova dialogul și unitatea. Înainte de a intra în „Tunelul prieteniei”, Papa Francisc și-a exprimat speranța că acesta va deveni „un loc al dialogului și al întâlnirii”. Sfântul Părinte i-a spus Marelui Imam: „Sper comunitățile noastre să fie tot mai deschise dialogului interreligios și să fie simboluri ale coexistenței pașnice care caracterizează Indonezia”.
Evenimentul interconfesional a avut loc într-un cort roșu și alb pe terenul moscheii. Acesta s-a început cu un dans tradițional musulman de bun venit cunoscut sub numele de Marawis, urmat de o scurtă recitare a unui pasaj din Coran de către o femeie indoneziană și de o lectură din Evanghelia după Luca. Reprezentanții celorlalte patru religii recunoscute au stat alături în semn de solidaritate, în timp ce declarația a fost citită cu voce tare participanților din cort. Documentul Istiqlal identifică dezumanizarea și schimbările climatice drept două crize grave cu care se confruntă lumea de astăzi, subliniind responsabilitatea comună a comunităților religioase în abordarea provocărilor globale. De asemenea, se afirmă necesitatea dialogului interreligios pentru a rezolva „conflictele locale, regionale și internaționale, în special cele incitate de abuzul de religie”.
Declarația comună de la moscheea indoneziană a amintit de declarația de la Abu Dhabi privind „fraternitatea umană” pe care Papa Francisc a semnat-o cu Ahmed el-Tayeb, Marele Imam al-Azhar din Emiratele Arabe Unite, când a devenit primul Papă ce a vizitat Peninsula Arabică în 2019. Joi, Marele Imam indonezian a subliniat semnificația întâlnirii, subliniind influența moscheii Istiqlal în Indonezia, cea mai populată țară musulmană din lume. Ca singura moschee de stat din Indonezia, moscheea Istiqlal „este de așteptat să ofere îndrumare celor peste un milion de moschei și săli de rugăciune răspândite pe toate insulele Republicii Indonezia”, a explicat el. „Această moschee urmărește, de asemenea, să promoveze toleranța religioasă și moderația în Indonezia”, a subliniat liderul musulman.
Într-un gest emoționant de solidaritate și prietenie la încheierea evenimentului, Imamul l-a sărutat pe Papa Francisc pe cap, în timp ce Papa a sărutat mâna Marelui Imam și apoi a atins-o pe obrazul său. Suveranul Pontif va încheia cea de-a treia zi a călătoriei sale apostolice în Asia de Sud-Est și Oceania prin celebrarea Sfintei Liturghii pe stadionul Gelora Bung Karno din Jakarta. Vineri urmează să părăsească Indonezia pentru Papua Noua Guinee.