Ce trebuie să știm despre partea a doua a Sinodului privind sinodalitatea
23.09.2024, Vatican (Catholica) - A doua adunare de la Vatican pentru Sinodul global asupra sinodalității va începe pe 2 octombrie, reunind clerici și laici deopotrivă pentru aproape o lună de discuții. Iată ce trebuie să știm:
Ce este Sinodul privind Sinodalitatea?
Sinodul despre sinodalitate, inițiat de Papa Francisc în octombrie 2021, este un demers multianual, la nivel mondial, în timpul căruia catolicii au fost rugați să transmită feedback către Diecezele lor locale cu privire la întrebarea: „Ce pași ne invită Duhul să facem pentru a crește în «călătoria noastră împreună»?” Procesul sinodal masiv al Bisericii Catolice a trecut deja prin etape diecezane, naționale și continentale, precum și prin prima adunare globală din Vatican din octombrie 2023. Sesiunea din octombrie 2024 va fi cea de-a doua și ultima adunare globală, culminând faza de discernământ a Sinodului.
Ce înseamnă sinodalitatea?
Sinodalitatea a fost definită în raportul de sinteză 2023 ca fiind „mersul creștinilor cu Cristos și spre Împărăție, împreună cu întreaga umanitate”. Aceasta implică „reunirea în adunare la diferitele niveluri ecleziale ale vieții, ascultarea reciprocă, dialogul, discernământul comun, construirea consensului ca expresie a faptului că Cristos se face prezent viu în Duhul Sfânt și luarea deciziilor în cadrul unei coresponsabilități diferențiate”. Papa Francisc a declarat că are în vedere Sinodul privind sinodalitatea ca „o călătorie în acord cu Duhul, nu un parlament pentru a cere drepturi și a revendica nevoi în conformitate cu agenda lumii, nici o ocazie de a urma oriunde bate vântul, ci oportunitatea de a fi docil la suflarea Duhului Sfânt”.
Care sunt principalele întrebări și teme pentru adunarea sinodală din 2024?
Instrumentum laboris 2024, pornind de la rezultatele sesiunii 2023, conturează trei întrebări generale: Cum putem fi mai deplin un semn și un instrument al unirii cu Dumnezeu și al unității întregii umanități? Cum ne putem împărți mai bine darurile și sarcinile în slujba Evangheliei? Ce procese, structuri și instituții sunt necesare într-o Biserică sinodală misionară? Documentul se concentrează pe „modul în care Biserica sinodală este în misiune” și propune modalități concrete de a implementa o abordare mai sinodală în guvernarea Bisericii, în teologie, misiune și discernământ doctrinar.
Care sunt câteva dintre subiectele care ar putea fi abordate în cadrul adunării sinodale?
Instrumentum laboris 2024 a evitat să sublinieze unele subiecte controversate deja discutate în sesiunea 2023. În loc să abordeze în mod direct probleme precum cererile LGBTQ, aceste subiecte au fost delegate unor grupuri de studiu specializate pentru o examinare mai aprofundată. Documentul propune, de asemenea, ceea ce descrie ca fiind noi modalități de abordare a problemelor „controversate” din cadrul Bisericii. Acesta sugerează promovarea „inițiativelor care permit un discernământ comun asupra problemelor doctrinare, pastorale și etice” și propune întâlniri confidențiale ale experților, inclusiv, eventual, ale celor direct afectați de aceste probleme.
Prin ce diferă Sinodul privind sinodalitatea de Sinoadele anterioare ale Episcopilor?
Un Sinod este o reuniune a Episcopilor adunați pentru a discuta un subiect de importanță teologică sau pastorală în vederea pregătirii unui document de consiliere sau sfătuire pentru Papă. Pentru prima dată, Sinodul Episcopilor din 2023 a inclus delegați cu drept de vot care nu sunt Episcopi. Aproape o treime din cei 364 de delegați cu drept de vot au fost aleși direct de către Papă, inclusiv laici, preoți, femei consacrate și diaconi. Cincizeci și patru de membri cu drept de vot sunt femei. Secretariatul General al Sinodului Episcopilor a raportat că faza inițială de ascultare a Diecezelor s-a încheiat cu participarea a 112 din cele 114 Conferințe Episcopale Catolice din lume. Adunarea din octombrie va include 368 de membri cu drept de vot și 96 de participanți fără drept de vot.
Cine sunt principalii organizatori ai Sinodului privind sinodalitatea?
Cardinalul Jean-Claude Hollerich, în vârstă de 66 de ani, Arhiepiscop de Luxemburg, rămâne unul dintre principalii organizatori ai Sinodului privind Sinodalitatea, în calitate de raportor general. Cardinalul iezuit este membru al Consiliului de Consilieri Cardinali al Papei Francisc. Într-un interviu din martie 2023, Mons. Hollerich și-a exprimat deschiderea față de posibilitatea existenței femeilor preot în viitor și a descris partea din învățătura Bisericii care numește homosexualitatea „intrinsec dezordonată” ca fiind „un pic dubioasă”. Cardinalul Mario Grech continuă să activeze în calitate de secretar general al Sinodului Episcopilor. Fost Episcop de Gozo, Malta, Mons. Grech a fost unul dintre cei doi autori ai controversatelor orientări pastorale ale Episcopilor maltezi privind Amoris Laetitia, care au afirmat că catolicii divorțați și recăsătoriți, în anumite cazuri și după un „discernământ onest”, ar putea primi Împărtășania.
Ce se întâmplă după Sinod?
Adunarea din octombrie 2024 marchează sfârșitul fazei de discernământ. Următoarea fază se va concentra pe implementare. Cincisprezece grupuri de studiu, formate pentru a aborda subiecte din sesiunea 2023, își vor continua activitatea până în iunie 2025. Prin urmare, deși acestea vor furniza informații actualizate privind progresele înregistrate la începutul sesiunii din octombrie, activitatea lor se va extinde dincolo de Sinodul din octombrie. Instrumentum laboris afirmă că „fără schimbări tangibile, viziunea unei Biserici sinodale nu va fi credibilă”.
Există o rugăciune pentru Sinodul privind Sinodalitatea?
Următoarea „Rugăciune de invocare a Duhului Sfânt” a fost publicată de organizatori: „Stăm înaintea Ta, Duhule Sfânt, în timp ce ne adunăm în numele Tău. Avându-te doar pe Tine drept călăuză, fă-te ca acasă în inimile noastre; învață-ne calea pe care trebuie să mergem și cum trebuie să o urmăm. Suntem slabi și păcătoși; nu ne lăsa să promovăm dezordinea. Nu lăsa ignoranța să ne conducă pe o cale greșită, nici părtinirea să ne influențeze acțiunile. Lasă-ne să găsim în Tine unitatea noastră, astfel încât să putem călători împreună spre viața veșnică și să nu ne abatem de la calea adevărului și a ceea ce este drept. Toate acestea ți le cerem Ție, care ești la lucru în orice loc și în orice timp, în comuniune cu Tatăl și cu Fiul, în vecii vecilor. Amin.”