Papa Francisc lansează un avertisment puternic cu privire la scandalul abuzurilor și al mușamalizării
29.09.2024, Bruxelles (Catholica) - Papa Francisc a adresat duminică, în timpul Liturghiei de pe stadionul național al Belgiei din Bruxelles, un avertisment puternic catolicilor cu privire la păcatul de a provoca scandal. De asemenea, i-a îndemnat pe Episcopii belgieni să scoată la lumină răul abuzurilor și să nu mușamalizeze abuzurile. „Lăsați abuzatorul să fie judecat – fie că este o laică, un laic, un preot sau Episcopi, lăsați-l să fie judecat”, a spus Sfântul Părinte în timpul omiliei sale din 29 septembrie. Adresându-se unui public estimat la aproape 40.000 de persoane pe stadionul Regele Baudouin din Bruxelles, cel mai mare stadion de fotbal din Belgia, Pontiful a citat din Evanghelia după Marcu: „Oricine duce la păcat pe unul dintre aceștia mai mici care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el dacă i s-ar lega de gât o piatră de moară și ar fi aruncat în mare” (Mc 9,42).
„Cu aceste cuvinte, adresate discipolilor, Isus avertizează asupra pericolului scandalului, adică al împiedicării drumului «celor mici»”, a spus Papa. „Este un avertisment puternic, un avertisment sever.” Biserica Catolică din Belgia se confruntă cu o scădere semnificativă a încrederii publice. Doar 50% dintre belgieni s-au identificat ca fiind catolici în 2022, o scădere de 16% față de deceniul precedent, și doar 8,9% participă la Liturghie cel puțin o dată pe lună. Statisticile recente ale Vaticanului estimează că, la sfârșitul anului 2022, în țară existau puțin peste 8 milioane de catolici. În timpul Liturghiei dintr-o zi rece, parțial înnorată în mica țară din Europa de Vest, Suveranul Pontif a beatificat-o pe sora carmelită Ana de Jesús, fiică spirituală a Sfintei Tereza de Ávila și prietenă a Sfântului Ioan al Crucii. Născută Ana de Lobera y Torres, călugărița a contribuit la extinderea Carmelitelor Descălecate în Franța și Belgia la începutul secolului al XVII-lea.
În omilia sa, Suveranul Pontif a lăudat-o pe noua fericită ca fiind unul dintre exemplele Bisericii de „«stiluri feminine de sfințenie», blânde dar puternice, formate din deschidere, părtășie și mărturie”. „În Biserica timpului ei, această femeie a fost printre protagonistele unei mari mișcări de reformă”, a continuat el. „Într-o epocă marcată de scandaluri dureroase, în interiorul și în afara comunității creștine, ea și însoțitoarele ei au readus mulți oameni la credință prin viața lor simplă de sărăcie, rugăciune, muncă și caritate.” Liturghia de beatificare a fost ultimul moment major al Papei Francisc la finalul a aproape trei zile petrecute în Belgia, o monarhie constituțională, unde a vorbit cu clerul și persoanele consacrate, s-a întâlnit cu aproximativ 300 de demnitari, inclusiv cu regele Philippe și regina Mathilde, precum și cu prim-ministrul Alexander De Croo, și a avut întâlniri cu profesori și studenți de la cele două universități catolice din țară.
Papa a avut, de asemenea, o serie de întâlniri în afara programului în timpul vizitei – a surprins persoane în vârstă la un azil de bătrâni, a participat la o întâlnire a tinerilor catolici și s-a rugat în fața mormântului regelui belgian Baudouin, un catolic care a abdicat temporar de la tron pentru ca să nu semneze o lege care legaliza avortul în 1990. De asemenea, a petrecut peste două ore în conversații private cu 17 victime ale abuzurilor sexuale comise de clerici în seara zilei de 27 septembrie, un fapt pe care l-a menționat în omilia sa despre păcatul scandalului. „Să ascultăm ce spune Isus în Evanghelie: Treceți în spatele Meu, ochi scandaloși care vedeți nevoiașii și priviți în altă parte! Treceți în spatele Meu, mâini scandaloase care vă închideți pumnii pentru a vă ascunde comorile și a le stivui! Treceți în spatele Meu, picioare scandaloase care alergați repede, nu pentru a vă apropia de cei care suferă, ci pentru a-i evita și a sta departe!”, a spus el. „Trebuie să lăsăm în urmă această mentalitate! Nimic bun sau solid nu poate fi construit pe ea!”
Papa i-a îndemnat, de asemenea, pe catolici să lase în urmă egoismul și mentalitatea închisă, numindu-le scandaluri care ne separă de Dumnezeu și de frații și surorile noastre în Cristos. „Egoismul, ca tot ceea ce împiedică caritatea, este ‘scandalos’ pentru că îi strivește pe cei mici”, a adăugat el. „Îi umilește pe oameni în demnitatea lor și suprimă strigătul celor suferinzi.” Suveranul Pontif se va întoarce la Roma în după-amiaza zilei de 29 septembrie.