Papa Francisc a adoptat documentul final al Sinodului privind sinodalitatea

26.10.2024, Vatican (Catholica) - Într-o decizie neașteptată la încheierea Sinodului privind sinodalitatea, Papa Francisc a ratificat sâmbătă seara raportul final, a aprobat publicarea imediată a acestuia și a declarat că nu va publica un document post-sinodal separat. În dreptul canonic, Sfântului Părinte îi este permis să ratifice documentul final al unui Sinod al Episcopilor, dând mai multă putere „liniilor directoare” ale adunării – lucru care nu a mai fost făcut până acum. „Vreau, în acest fel, să recunosc valoarea parcursului sinodal încheiat, pe care, prin acest document, îl predau sfântului popor credincios al lui Dumnezeu”, a declarat Pontiful într-o alocuțiune transmisă în direct participanților la Sinod în Aula Paul al VI-lea din Vatican, pe 26 octombrie.
„Acesta este motivul pentru care nu intenționez să public o exortație apostolică – ceea ce am aprobat este suficient”, a spus el. „Există deja indicații foarte concrete în document care pot sluji drept ghid pentru misiunea Bisericilor, pe diferite continente, în diferite contexte: de aceea îl pun imediat la dispoziția tuturor, de aceea am spus că trebuie publicat.” Potrivit „Episcopalis Communio”, constituția apostolică din 2018 care reglementează Sinoadele Episcopilor, „după ce a fost obținută aprobarea membrilor, documentul final al adunării este prezentat Pontifului Roman, care decide cu privire la publicarea sa. Dacă este aprobat în mod expres de Pontiful Roman, documentul final face parte din magisteriul ordinar al Succesorului lui Petru.”
„Ceea ce a spus Papa Francisc după aprobarea documentului este în conformitate cu ceea ce este prevăzut de «Episcopalis Communio»”, a afirmat pr. Riccardo Battocchio, secretarul special al Sinodului, la conferința de presă de prezentare a documentului final, pe 26 octombrie. Sinodul Episcopilor a fost înființat în 1965 de către Sfântul Papă Paul al VI-lea ca o modalitate de a reuni Episcopi din întreaga lume pentru a discuta probleme importante pentru Biserică și pentru a oferi sfaturi Papei. O noutate a sesiunilor din 2023 și 2024 ale Sinodului privind sinodalitatea a fost includerea laicilor, bărbați și femei, nu doar ca „auditori”, așa cum se făcea anterior, ci ca delegați cu participare deplină alături de Episcopi, inclusiv cu dreptul de a vota pe chestiunile sinodale și în stabilirea documentului final al adunării.
Sinodul privind sinodalitatea este cel de-al cincilea Sinod din pontificatul Papei Francisc. Este pentru prima dată când acesta a ales să renunțe la redactarea unei exortații apostolice post-sinodale în favoarea adoptării textului redactat de participanții la Sinod. „Există și vor exista decizii care trebuie luate”, a spus Papa Francisc în discursul său final de sâmbătă, cu puțin timp înainte ca adunarea să se roage „Te Deum”-ul pentru a marca încheierea discuțiilor Sinodului privind sinodalitatea. Întâlnirea de o lună se va încheia oficial cu o Liturghie în Bazilica San Pietro pe 27 octombrie.
Papa a spus că pentru unele dintre indicațiile documentului – și subiectele examinate de cele 10 grupuri de studiu, „care trebuie să lucreze cu libertate pentru a-mi oferi propuneri” – „este nevoie de timp pentru a ajunge la alegeri care implică întreaga Biserică”. „Eu, așadar, voi continua să îi ascult pe Episcopi și Bisericile încredințate lor”, a continuat el. „Acesta nu este modul clasic de a amâna deciziile pe termen nelimitat. Este ceea ce corespunde stilului sinodal cu care chiar și ministerul petrin trebuie să fie exercitat: ascultare, convocare, discernământ, decizie și evaluare.” Suveranul Pontif a adăugat că secretariatul general al Sinodului și dicasterele Vaticanului îl vor ajuta în această sarcină. Biserica sinodală „are nevoie acum ca cuvintele împărtășite să fie însoțite de fapte”, a spus el.