Arhiepiscopul Gallagher: Papa încă servește Biserica și umanitatea în fragilitatea sa

21.03.2025, Vatican (Catholica) - În omilia sa de la Sfânta Liturghie pentru sănătatea Papei Francisc, Arhiepiscopul Gallagher a subliniat recunoștința Sfântului Părinte „pentru apropierea și rugăciunea care se ridică din abundență la Cer pentru el”. Secretarul Vaticanului pentru relațiile cu statele și organizațiile internaționale a celebrat Sfânta Liturghie joi după-amiază la biserica Gesù din Roma, casa spirituală a Societății lui Isus, din care face parte Pontiful. El a fost însoțit de mai mulți ambasadori pe lângă Sfântul Scaun, care s-au rugat pentru sănătatea Papei și pentru recuperarea continuă în urma pneumoniei bilaterale, la Spitalul Gemelli din Roma. Arhiepiscopul Gallagher și-a concentrat omilia pe iubirea divină care „curge constant” de la Dumnezeu „prin Inima străpunsă a lui Isus” și care caută răspunsul nostru, spunând că iubirea lui Dumnezeu ne întâlnește în „mizeria noastră, în păcatele noastre, și capătă caracterul de milostivire”. „Timpul important al Postului Mare”, a subliniat prelatul, „este un moment favorabil pentru a aprofunda această cale”, care ne cere să ne lăsăm iubiți de Dumnezeu, astfel încât renașterea spirituală să ne deschidă spre „noi spații și noi orizonturi de speranță, de libertate și de pace”.
Pericolul trecerii de la viață la moarte
Pe de altă parte, a remarcat Arhiepiscopul Gallagher, ne confruntăm cu pericolul de a ne concentra mai mult pe moarte decât pe viață. „Timpurile noastre sunt martorele amenințării răului care devine din ce în ce mai semnificativă, iar întunericul pare uneori să prevaleze chiar și asupra luminii”, a spus el. „O vedem cu tristețe în Ucraina martirizată, în Palestina, Israel, Liban, Myanmar, Sudan, Republica Democrată Congo și în alte locuri de conflict.” Totuși, a adăugat el, renașterea spirituală ne poate conduce pe calea întâlnirii, deși obstacolele nu lipsesc niciodată. „Există, din păcate, cei care alimentează în mod constant o cultură a morții”, a spus Arhiepiscopul Gallagher, unii care îmbrățișează „logica perversă a urii, a dominației și, astfel, a războiului, la toate nivelurile. Lumea devine astfel un teatru de ciocniri între etnii și civilizații, culturi și religii.”
Diplomația în slujba binelui comun
În schimb, creștinii sunt chemați să răspândească valorile iubirii, dreptății și păcii, a spus el. „Binecuvântate sunt acele timpuri și locuri”, a subliniat Arhiepiscopul Gallagher, „în care oamenii stau la aceeași masă și își pun încrederea în puterea rațiunii și a conștiinței, având ca orizont valoarea inexprimabilă a demnității umane!” El a spus că lumea noastră are nevoie de un tip de diplomație care este „detașată de interesele umane meschine pentru a lucra liber în favoarea binelui comun, cooperând laolaltă pentru a asigura pentru toți bunurile supreme ale dreptății și păcii”. Prelatul a amintit numeroasele invitații ale Papei de a îmbrățișa logica întâlnirii, deoarece umanitatea a fost creată pentru a se bucura de relații altruiste. Egocentrismul, a adăugat el, devine o cușcă ce ne împiedică să fim o „binecuvântare” pentru alții. „Există o diferență enormă între cel care aduce viață celorlalți, întinzând mâna pentru a-i salva, și cel care în schimb aduce moarte, privându-l pe celălalt de ajutorul necesar pentru a supraviețui”, a spus el.
Recunoașterea prin rugăciune a vocii conștiinței
Arhiepiscopul Gallagher le-a amintit ambasadorilor pe lângă Sfântul Scaun că umanitatea are nevoie de „o lumină superioară” care să ne ghideze alegerile și să ne ajute să le ducem la îndeplinire. „Tocmai în rugăciune, care este făcută și din tăcere”, a spus el, „trebuie să învățăm să auzim vocea conștiinței, care nu este o judecată arbitrară, ci vocea Domnului care răsună în sanctuarul interior al minții și al inimii”. „Cei care au luptat pentru demnitatea umană, care au luptat împotriva dictaturilor, tiraniei și nedreptăților – chiar dacă nu au împărtășit întotdeauna credința creștină sau o credință religioasă”, a spus el, „au făcut acest lucru în numele conștiinței, recunoscând în ea acea voce superioară indicând calea cea bună.” Arhiepiscopul Gallagher și-a încheiat omilia invitându-i pe diplomați să „intre în tăcere și să pătrundă în acest sanctuar interior al conștiinței”, mai ales în această perioadă a Postului Mare, încredințându-ne Fecioarei Tăcerii, „căreia îi încredințăm și sănătatea Papei și pacea în lume”.