Sinodul la jumătatea drumului: deschidere faţă de homosexuali şi faţă de uniunile civile
13.10.2014, Vatican (Catholica) - Cu un limbaj uimitor de conciliant privind situaţiile contrare învăţăturii catolice, se spune într-un material publicat de serviciul de ştiri al Conferinţei Episcopale Americane, raportul de la jumătatea Sinodului Episcopilor dedicat familiei subliniază chemarea la o mai mare acceptare şi înţelegere a divorţaţilor recăsătoriţi, a cuplurilor care trăiesc în concubinaj, respectiv a homosexualilor. „Este necesar să acceptăm oamenii în fiinţa lor concretă, să ştim cum să îi sprijinim în căutările lor, să le încurajăm dorinţa de Dumnezeu şi dorinţa de a se simţi parte deplină a Bisericii, dar şi pe cei care au experimentat eşecuri sau se găsesc în situaţii cele mai diverse”, a spus Cardinalul Peter Erdo de Esztergom-Budapesta, în discursul ţinut pe 13 octombrie în faţa Papei Francisc şi a Sinodului.
Cardinalul Erdo, care ca relator al Sinodului are sarcina de a călăuzi discuţiile şi a-i sintetiza rezultatele, a ţinut un discurs de aproape o oră, în care a rezumat discuţiile din prima săptămână. „Homosexualii au daruri şi calităţi de oferit comunităţii creştine”, a spus Cardinalul. „Adesea ei doresc să întâlnească o Biserică ce le oferă o casă primitoare. Sunt comunităţile noastre capabile să ofere aşa ceva, acceptând şi evaluând orientarea lor sexuală, fără compromiterea doctrinei catolice despre familie şi căsătorie?”
Declaraţia reprezintă o schimbare de ton pentru o declaraţie oficială a Vaticanului. În timp ce Catehismul Bisericii Catolice cheamă la „respect, compasiune şi delicateţe” faţă de homosexuali (nr. 2358), numeşte totuşi înclinarea lor „intrinsec dezordonată” (nr. 2357). Un documentul din 1986 de la Congregaţia pentru Doctrina Credinţei numea homosexualitatea „o tendinţă, mai puternică sau nu, orientată spre un rău moral intrinsec”. În 2003, Congregaţia doctrinală afirma că permiterea adopţiei de către cuplurile de acelaşi sex este „imorală în măsură gravă” şi „reprezintă de fapt o violenţă faţă de acei copii”.
În timp ce Cardinalul Erdo a spus că uniunile între persoane de acelaşi sex prezintă „probleme morale”, fără să specifice care, şi drept urmare „nu pot fi considerate pe picior de egalitate” cu căsătoria tradiţională, a susţinut că ele pot exemplifica „ajutorul reciproc până la sacrificiul (care) constituie un sprijin preţios în viaţa partenerilor”. A subliniat că „Biserica acordă o atenţie specială copiilor care trăiesc în cupluri de acelaşi sex, evidenţiind că nevoilor şi drepturilor celor mici trebuie să li se acorde mereu prioritate”.
Cardinalul a afirmat că „o nouă sensibilitate în pastoraţia de astăzi constă în înţelegerea realităţii pozitive a căsătoriilor civile şi a […] concubinajului”, chiar dacă ambele modele nu se ridică la idealul căsătoriei sacramentale. „În aceste uniuni este posibil să se regăsească valori autentice ale familiei sau cel puţin dorinţa pentru ele”, a spus el. „Toate aceste situaţii trebuie să fie tratate într-o manieră constructivă, căutând să fie transformate în oportunităţi de a merge spre deplinătatea căsătoriei şi familiei, în lumina Evangheliei. Ele au nevoie să fie primite cu deschidere şi însoţite cu răbdare şi delicateţe.”
Similar, a spus Cardinalul, divorţaţii recăsătoriţi merită „o însoţire respectuoasă, evitându-se orice limbaj sau comportament ce ar putea să îi facă să se simtă discriminaţi”. Cardinalul Erdo a amintit că mai mulţi Episcopi au cerut ca procesele matrimoniale să fie „mai accesibile şi flexibile”, printre altele, permiţându-se Episcopilor să declare căsătorii ca nule fără a cere un proces înainte prin tribunalul eclezial.
Una dintre cele mai discutate teme în Sinod a fost controversata propunere a Cardinalului german Walter Kasper, de a face mai uşor pentru divorţaţii recăsătoriţi să primească Euharistia, chiar şi fără anularea primei – şi unicei – lor căsătorii sacramentale. Cardinalul Erdo a spus că unii dintre membrii Sinodului au vorbit în favoarea „actualelor reglementări”, care permit divorţaţilor recăsătoriţi accesul la Euharistie doar dacă se abţin de la relaţii sexuale, trăind cu noii parteneri „ca frate şi soră”. Dar alţi Episcopi s-au exprimat în favoarea unei „mai mari deschideri” spre aceste uniuni, „într-o analiză caz cu caz, conform legii gradualităţii, ce ţine seamă de distincţia dintre starea de păcat, starea de har şi circumstanţele atenuante”.
Un exemplu istoric al „legii gradualităţii”, care, a susţinut prelatul maghiar, dă mărturie despre „diferitele nivele prin care Dumnezeu comunică harul în legământul cu umanitatea”, îl oferă cuvintele găsite în Evanghelia Sf. Matei (19,8), unde se spune că „din cauza împietririi inimii voastre v-a permis Moise să vă lăsaţi soţiile; de la început însă nu a fost aşa”. Criticii propunerii Cardinalului Kasper citează chiar următorul verset din Evanghelie, în care Isus spune: „Cine îşi lasă femeia – în afară de desfrânare – şi se căsătoreşte cu alta, comite adulter”.
La conferinţa de presă ce a urmat sesiunii sinodale de dimineaţă, Cardinalul Erdo a spus că nimeni din Sinod nu a pus la îndoială învăţătura Bisericii conform căreia interdicţia dată de Isus la divorţ se aplică tuturor căsătoriilor sacramentale creştine. La conferinţa de presă a participat şi Cardinalul Luis Antonio Tagle de Manila, unul dintre cei trei preşedinţi ai Adunării, a spus că relatio prezentat de Cardinalul Erdo „nu trebuie considerat ca fiind un document final al Sinodului”, ci un pretext pentru mai multe discuţii. Sinodul se va încheia de fapt pe 18 octombrie.
Sinodul nu va ajunge acum la concluzii finale, ci va fixa agenda pentru un mai larg Sinod mondial, ce se va desfăşura între 4 şi 25 octombrie 2015, şi care va face la final recomandări Papei. Cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului, a anunţat astăzi că tema adunării de anul viitor va fi „Vocaţia şi misiunea familiei în Biserică şi în lumea modernă”.
Cum va arata oare Doctrina Biserici Romano-Catolice peste 30-40 de ani?? Vor exista anumite orientari si ramuri, pro si contra…?
Eu cred ca toata fiinta umana are dreptul la mintuire cu conditia (de Dumnezeu lasata) sa se caiasca cu adevarat si sa paseasca in continuare pe drumul cel bun!
Fumul Satanei a intrat bine de tot în Biserică. Poate este mai mult decât un fum…
In Occident exista frica de rupere a Bisericii de societate, caci nu suntem din lume dar traim in ea. Probabil de aceea un text atat de conciliant in aparenta. Rog citirea lui pe site-ul Vatican.va caci nu e atat de negru pe cat se pare. Alte articole, fie ele din ziare asa zis catolice, pot orienta lectoratul.