Povestea Episcopului Joseph Werth, născut în Karaganda
21.09.2001, Astana (ZENIT) - Când a fost hirotonit preot în 1984, Joseph Werth nu îşi imagina că într-o zi Papa îi va vizita ţara sa natală, Kazahstanul. Astăzi, iezuitul este Episcop pentru Siberia de Vest, una dintre cele mai întinse Dieceze din zonă. Şi el este implicat în organizarea vizitei Papei.
Episcopul şi Papa sunt prieteni buni. În 1991, Papa Ioan Paul al II-lea a fost cel care l-a numit pe pr. Werth, la 38 de ani, Episcop de Siberia. Aceasta se întâmpla la puţin timp după căderea regimului sovietic. Povestea vieţii Episcopului Werth este similară multor catolici din Kazahstan. Familia sa este in Germania. Ei au sosit în Rusia Europeană în secolul al XVIII-lea, în timpul domniei Caterinei a II-lea.
Asemeni multor creştini din anii `30, în timpul regimului stalinist familia sa a fost deportată în Kazahstan. „Condiţiile de viaţă erau extrem de dure, chiar dramatice”, spune Episcopul. Deportările de germani, ucrainieni şi ruşi, printre alţii, au dus la renaşterea creştinismului în această imensă ţară, de dimensiunea Uniunii Europene, dar cu o populaţie echivalentă cu a Olandei.
Primul cu care s-a întâlnit pr. Joseph Werth a fost Episcopul Aleksander Chira, ungur de rit răsăritean, consacrat în clandestinitate şi condamnat în 1948 la 25 de ani de muncă silnică în lagărele din Siberia. După încheierea condamnării, Episcopul a fost condamnat la alţi cinci ani de muncă silnică în Karaganda, locul de naştere al lui Werth.
Înainte de sosirea „părintelui” Chira, comunitatea catolică se menţinea datorită pastoraţiei unui alt supravieţuitor al lagărelor de concentrare, pr. Wladislaw Bukowinski. Din 1954 până în 1971, anul morţii sale, pr. Bukowinski a botezat şi catehizat mii de deportaţi, ajutat fiind de sr. Gertrude.
Comunitatea catolică a obţinut recunoaşterea legală în 1977. Anul următor, Episcopul Chira a construit prima biserică din Karaganda. El a apărut pentru prima oară în public cu ornatele episcopale în 1982. Până atunci el a ţinut secret faptul că este Episcop. În 1983, după moartea Episcopului Chira, Joseph Werth a fost hirotonit preot şi trimis mai întâi la Marx, lângă Saratow, şi şapte ani mai târziu în Siberia, ca Episcop.
Kazahstan are acum o Dieceză, trei Administraţii Apostolice (adică aflate în grija unui Episcop dar neridicate la rang de Dieceză), 37 de parohii, 62 de preoţi, 74 călugări şi aproximativ 30 de seminarişti şi 50 de cateheţi.