Memoriul Episcopiei de Cluj-Gherla adresat parlamentarilor clujeni
29.10.2001, Cluj-Napoca (BRU) - Vineri, 26 octombrie, s-a desfăşurat în Cluj-Napoca un forum organizat de Pro-Democraţia, în care parlamentarii clujeni au fost puşi faţă în faţă cu reprezentanţii societăţii civile. Din păcate problemele sindicale au acaparat complet această întâlnire şi astfel interpelarea dorită din partea Episcopiei greco-catolice nu a mai avut loc. Memoriul – pe care îl reproducem integral în cele ce urmează – pregătit cu această ocazie a fost însă înmânat parlamentarilor clujeni.
* * *
Dreptul de proprietate este ocrotit chiar de legea suprema a statului. Cu toate acestea, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica (BRU), nu a reusit nici dupa aproape 12 ani de la caderea regimului comunist sa reintre in posesia drepturilor de care a fost deposedata abuziv de statul comunist. Astfel am asistat in aceasta perioada doar la o legalizare formala a BRU.
Din pacate, interventiei arbitrare a puterii statale i s-a adaugat si atitudinea nefrateasca a unor grupuri de presiune locale, din mediul ortodox. Exista cazuri in care Biserica Romana Unita cu Roma a obtinut sentinte judecatoresti definitive si executorii in favoarea sa, insa acestea nu au fost niciodata aplicate in practica. Exemplificam cu un singur caz: localitatea Chiuiesti, judetul Cluj unde parohia greco-catolica are cinci astfel de sentinte.
De asemenea, in ultima vreme asistam la o campanie indreptata atat impotriva Bisericii Romane Unite, cat si impotriva insasi istoriei poporului roman. Ne referim aici la cazurile cunoscute (Baisoara si Vadu Izei) in care grupuri de presiuni din cadrul comunitatilor locale ortodoxe au desfiintat vechi lacasuri de cult care au apartinut, inainte de 1948, Bisericii Greco-Catolice. Bisericile au fost demolate cu incalcarea legii. Nu exista autorizatiile legale prevazute de Legea constructiilor si nici avizul Ministerului Culturii si Cultelor. Mai mult, alte biserici greco-catolice sunt pregatite pentru demolare. Cel mai semnificativ exemplu in acest sens este cel al Bisericii Manastirii Nicula, unde, sub pretextul construirii unui centru ecumenic şi din aceleaşi motive „tehnice” se doreşte ştergerea urmelor prezenţei greco-catolicilor in cel mai important sanctuar marian din Transilvania. Insa cazul Nicula nu este singurul. Aceeasi situatie poate apărea de exemplu, si in comuna Mihai Viteazu, unde noua Biserică ortodoxă este construită la doar câţiva metri de Biserica veche (greco-catolică).
O alta problema este legata de refacerea patrimoniala a BRU. Aceasta este impiedicata prin tergiversarea restituirii unor parti semnificative din fodul funciar si forestier care apartine de drept bisericii noastre. Fara aceste bunuri, Biserica Greco-Catolica nu isi poate realiza vocatia sociala prin care s-a remarcat de-a lungul istoriei (burse sociale, implicarea in programele de protectie a copiilor, ajutorarea saracilor si alte actiuni caritative aflate in derulare).
Din aceasta cauza, avem sentimentul ca Romania devine un teritoriu unde regulile sociale nu sunt guvernate de legi ferme, ci de bunul plac al unora.
Ne referim aici, in principal, la bunurile aflate in prezent in proprietatea statului roman, diferendele patrimoniale cu Biserica Ortodoxa Romana putand fi rezolvate prin dinamizarea dialogului bilateral inceput acum trei ani. Insistam insa pe respectarea regulilor bunei-credinte si a respectarii legilor in vigoare.
Ne adresam dumneavoastra, parlamentarilor clujeni, care sunteti membri ai supremei reprezentante a poporului roman. Va rugam sa vegheati la corecta si unitara aplicare a legilor pe intreg teritoriul Romaniei. In consecinta, si la transpunerea in practica a deciziilor si sentintelor puterii judecatoresti, precum si la construirea unui cadru legislativ prin care sa fie reglementata reintrarea Bisericii Romane Unite cu Roma in drepturile sale legitime. (semnat de Mircea Marţian)