În ţările în curs de dezvoltare, fertilitatea scade mai repede decât s-a prevăzut
12.03.2002, New York (ZENIT) - În anul 2100, în India vor fi cu 600 de milioane de oameni mai puţini decât s-a estimat, şi această ţară nu este o excepţie, spune o agenţie ONU. În cursul zilei de joi, Sectorul pentru Populaţie al Departamentului ONU pentru Afacerile Economice şi Sociale a adunat la New York un grup de experţi pentru a discuta pe tema „Tranziţia fertilităţii: un studiu preliminar realizat de John Caldwell”, care dezvăluie unele surprize demografice.
În ţările în curs de dezvoltare, rata fertilităţii scade mult mai rapid decât s-a anticipat – de la şase copii la fiecare femeie în 1960, la în jur de trei acum – astfel că Naţiunile Unite au trebuit să îşi revizuiască estimările privind creşterea populaţiei. Dacă în 1999 predicţiile ONU anticipau în medie un total de 9,3 miliarde de oameni în anul 2050, ultimele estimări reduc acum această expectanţă cu cel puţin o jumătate de miliard.
„În următorii cincizeci de ani populaţia lumii va creşte cu aproximativ tot atâţia oameni ca şi în ultimii cincizeci de ani şi, apoi va mai exista poate un plus de 1 sau 2 miliarde de oameni până când creşterea se va opri”, explică studiul. „Scăderea fertilităţii globale se crede că a parcurs peste patru cincimi din drumul de la o rată totală a fertilităţii de 5,0 în 1950 la 2,1 în 2050”. „Scăderea fertilităţii a fost continuă în relativ prospera şi educata Americă Latină şi în zone cu o dezvoltare economică rapidă din Asia de Est şi Sud-Est”, raportează Caldwell.
Totuşi, raportul ONU declară că există „20 de ţări din Africa sub-sahariană unde femeile încă au şase sau mai mulţi copii, şi scăderea fertilităţii este redusă. Aceste 20 de ţări înregistrează o medie a mortalităţii infantile de peste 150 la o sută, o speranţă de viaţă de 45 de ani, şi un venit naţional brut pe cap de locuitor de puţin peste 850 USD (în 1999)”. Mai semnificativ este poate faptul că, raportează autorul, doar jumătate dintre fetele din aceste ţări care au vârsta de şcoală primară, şi o treime dintre cele de vârstă de şcoală secundară, merg la şcoală.
„În comparaţie cu ţări africane precum Ghana, Kenia şi Africa de Sud, unde au fost înregistrate scăderi ale fertilităţii, ratele mortalităţii lor infantile sunt de două până la trei ori mai mari, nivelurile venitului lor mai mici, şi nivelul frecventării şcolii secundare de către fetele lor jumătate”, continuă raportul. „Educaţia, în special cea a fetelor, este un element cheie al dezvoltării şi, de aceea, al scăderii fertilităţii”, arată studiul.
Legat de aceasta, un studiu realizat de expertul în educaţie de la New York Times, Edward Fiske, „Educaţia de bază: cărămizi pentru dezvoltarea globală”, arată cum fiecare an de educaţie după cel de-al treilea de şcoală primară poate duce la o creştere cu 20% a venitului, o scădere cu 10% a mortalităţii infantile, şi o scădere cu 10% a naşterilor.
Urbanizarea este un alt element important în explicarea scăderii rapide a fertilităţii. „Cu excepţia câtorva, în majoritatea ţărilor sud-africane scăderea fertilităţii este în general un fenomen urban, deoarece natura familiilor, profesiile adulţilor, şi rolurile copiilor şi expectanţele pentru ei sunt foarte diferite la oraşe faţă de acelea din zonele rurale”, relatează Caldwell.
Aceste date demonstrează faptul că dezvoltarea precede scăderea fertilităţii, contrar faţă de ceea ce au susţinut unele delegaţii la Conferinţa ONU de la Cairo din 1994.