Parlamentul European adoptă o rezoluţie prin care este atacat catolicismul
14.03.2002, Bruxelles (ZENIT) - Parlamentul European a votat marţi aprobarea unei rezoluţii feministe radicale care atacă credinţele religioase pro-life şi în mod special catolicismul. Raportul „Femeile şi Fundamentalismul” a fost propus pentru prima oară în octombrie 2001 de către deputatul spaniol Maria Izquierdo Rojo, şi a fost contestat fără succes în Parlament de către parlamentarul irlandez independent Dana Rosemary Scallon.
Scallon a avertizat că articolul 4 din rezoluţie ar putea fi folosit pentru a obliga Biserica Catolică să hirotonească femeile. Articolul 4 spune că Parlamentul European „condamnă administraţiile organizaţiilor religioase şi liderii mişcărilor politice extremiste care promovează discriminarea rasială, xenofobia, fanatismul, şi excluderea femeilor din poziţii de conducere în ierarhia politică şi religioasă”.
Un alt articol din raport care a îngrijorat-o pe Scallon a fost o secţiune care ar împiedica ţările care protejează copiii nenăscuţi să se alăture Uniunii Europene. Articolul 23 spune că Parlamentul European „insistă ca în negocierile pentru aderare, cooperare, sau acorduri de asociere, Comisia care se ocupă de acestea să asigure ca `realizările` Comunităţii în domeniul drepturilor femeilor să fie susţinute”.
Articolul 31 din rezoluţie spune că Parlamentul European „îi cheamă pe toţi credincioşii de orice crez să promoveze drepturi egale pentru femei, inclusiv dreptul de a-şi controla propriul trup şi dreptul de a decide când să îşi întemeieze o familie, cu privire la stilul lor de viaţă şi la relaţiile lor personale; cere tuturor statelor membre să adopte legislaţia pentru scoaterea înafara legii a oricărei practici care pune în pericol integritatea psihică sau mentală şi sănătatea femeilor”.
Mai mult, articolul 33 îi menţionează pe Papa şi Patriarhul român care trebuie să îşi schimbe poziţia cu privire la homosexualitate. Articolul spune că Parlamentul European „îşi exprimă sprijinul pentru situaţia dificilă a lesbienelor care suferă din cauza fundamentalismului, şi îi invită pe liderii religioşi, inclusiv pe Patriarhul român şi pe Papa, să îşi schimbe atitudinea faţă de aceste femei”.
Printr-un alt articol al rezoluţiei Parlamentul caută să determine relaţiile dintre Biserică şi stat şi să restrângă libertatea religioasă, făcând-o subiectul convenţiilor Naţiunilor Unite. Articolul 29 spune că Parlamentul European „consideră că separarea dintre Biserică şi stat este singura formă de guvernământ acceptabilă într-o societate democratică; el le cere statelor membre să rămână neutre vis-a-vis de diferitele credinţe religioase, să îşi păstreze caracterul lor secular, asigurând o împărţire completă a responsabilităţilor între Biserică şi stat, şi să abolească orice obstacole legale şi practice în îndeplinirea datoriilor religioase şi în folosirea simbolurilor religioase, în măsura în care preceptele religioase sunt compatibile cu legislaţia naţională, cu justiţia, şi cu convenţiile internaţionale”.
Vorbind vineri la Radio Vatican, Cardinalul Roberto Tucci a numit această rezoluţie ca fiind rodul unui „secularism exasperat” şi chiar a unui „secularism fundamentalist”. „Această manie de a trasa Bisericii reguli de comportament, excluzând-o de la implicarea în viaţa societăţii, exprimă un ţel care este exact opusul spiritului secular”, a spus el. A avertizat apoi cu privire la „consecinţele pe care această rezoluţie le va avea în contextul constituţiei care este în studiu”, adică propusa Constituţie Europeană.
În ediţia de vineri a cotidianului italian Avennire se spune: „Regimul taliban şi Bisericile creştine, în vederea deputatului din Spania, sunt aproape unul şi acelaşi lucru şi, după ea, va exista întotdeauna un conflict inexorabil între credinţa religioasă şi libertatea democratică”. În încheiere rezoluţia este numită „absurdă”.