Eparhia de Oradea – 225 de ani de existenţă (I)
13.06.2002, Oradea (Catholica) - Eparhia de Oradea va aniversa duminică, 16 iunie, 225 de ani de existenţă. La această dată, în anul 1777, Papa Pius al VI-lea a dat bula Indefessum, prin care se înfiinţa canonic Eparhia de Oradea.
Cu această ocazie Catholica va oferi în trei ştiri un istoric al acestei Eparhii, preluat din broşura „Biserica Catolică în România”, apărută la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti. Vă amintim totodată că situl Eparhiei de Oradea se află la adresa oradea.bru.ro. Iată prima parte a acestui scurt istoric:
Prima organizare bisericească a românilor greco-catolici din părţile bihorene, după Unirea de la 1700, a avut loc sub Episcopul latin al Eparhiei Oradea, Emeric Czaky, care l-a numit pe canonicul Vasile Paul arhidiacon al catolicilor români de rit bizantin, arhidiaconatul cuprinzând 70 de parohii unite.
În 1748, Papa Benedict al XIV-lea l-a numit pe preotul român unit Meletie Covaci Episcop titular de Tegea şi Auxiliar şi Vicar al Episcopului latin Paul Forgach, pentru parohiile române unite. Însă românii au fost nemulţumiţi de această formă de păstorire. Împărăteasa Maria Tereza a hotărât desprinderea Vicariatului românilor uniţi de Episcopia latină de Oradea şi constituirea unei Episcopii unite autonome. La 26.07.1776, Moise Dragoş, paroh şi protopop de Oradea, a fost numit Episcop al românilor uniţi, independent de Episcopul latin. Noua Eparhie a fost înfiinţată canonic prin Bula Papei Pius al VI-lea, dată la 16.06.1777, şi cuprindea parohiile din comitatele Bihor, Arad, Bichiş, Cenad, Csongrad, Timiş-Torontal şi Caraş, ca sufragană Episcopiei latine de Strigoniu. Odată cu Episcopia a luat fiinţă şi capitlul eparhial, alcătuit din 5 canonici, iar Împăratul Iosif al II-lea a înzestrat Episcopia cu domeniul de la Beiuş.
Episcopul Ignatie Darabant (1790-1805) a primit de la împăratul Leopold ajutoare pentru înzestrarea Episcopiei cu locuinţe pentru canonici şi a început zidirea bisericii Catedrale. În timpul vieţii sale s-a reuşit doar ridicarea turnului acesteia. A fost numit consilier intim imperial şi a promovat cultura şi literatura română, fiind apreciat de contemporanii săi Gheorghe Şincai şi Samuil Micu.
Episcopul Samuil Vulcan (1806-1893) a terminat construcţia Catedralei eparhiale, a înfiinţat gimnaziul greco-catolic din Beiuş şi l-a dotat cu fondurile necesare bunei funcţionări. Beiuşul este a doua localitate din Transilvania cu şcoală medie românească, după cele din Blaj înfiinţate în 1754. Episcopia se întindea Ta Samusio (Someş) usque ad Danubiumt, având 179 de parohii şi 415 filii, situate în 11 comitate. (va continua)