Departamentul de Stat al SUA taxeaza ostilitatea Bisericii Ortodoxe
09.10.2002, Bucureşti (Evenimentul zilei) - Departamentul de Stat al SUA a dat publicitatii, luni seara, raportul anual privind libertatile religioase in lume, raport potrivit caruia in Romania situatia este buna, desi exista „plingeri credibile din partea unor grupuri religioase minoritare privind faptul ca o serie de autoritati locale incearca sa le impiedice eforturile de a face prozeliti si se amestesca si in alte activitati religioase”.
Potrivit autoritatilor americane, relatiile dintre culte sint in general bune, cu toate ca s-a evidentiat o „oarecare ostilitate a Bisericii Ortodoxe Romane fata de alte culte”, acestea fiind acuzate de „prozelitism agresiv”, o serie de grupari protestante si neo-protestante fiind caracterizate drept secte . De asemenea, Biserica Ortodoxa continua sa se opuna retrocedarii bisericilor care au apartinut greco-catolicilor.
Raportul Departamentului de Stat consemneaza problemele legate de Legea cultelor, al carei proiect a fost distribuit in februarie 2001 celor 15 culte recunoscute pentru analiza si comentariu. Documentul mentioneaza o serie de prevederi restrictive cuprinse in proiect, inclusiv faptul ca Biserica Ortodoxa ar fi urmat sa devina biserica nationala, dar consemneaza si faptul ca autoritatile romane si-au manifestat intentia de trimite textul spre analiza unor institutii internationale, cum ar fi Consiliul Europei.
Reprezentantii cultelor minoritare, batuti de ortodocsi
Alte aspecte negative precizate in document se refera la dificultatile cu care se confrunta grupurile religioase minoritare in construirea de lacase de cult, mentionindu-se ca, desi aceasta activitate nu este impiedicata in nici un fel, exista numeroase obstacole birocratice care lungesc foarte mult termenul de obtinere a autorizatiei. Sint consemnate, de asemenea, o serie de nemultumiri exprimate de catolici, greco-catolici si de adeptii Baha’i, privind modul de desfasurare a recensamintului din 2002, operatorii fiind acuzati ca nu au intrebat ce religie au cei recenzati, ori nu au vrut sau nu au stiut ce cod trebuie sa treaca pentru unele culte.
Raportul mentioneaza plingerile unor culte cum ar fi Martorii lui Iehova, Alianta Evanghelica sau Biserica Adventista, care au avut probleme atunci cind au incercat sa organizeze intruniri religioase in diverse locuri, inclusiv agresarea fizica a membrilor acestora, cel mai adesea la instigarea unor preoti ortodocsi. Biserica reformata maghiara si-a exprimat, de asemenea, nemultumirea fata de refuzul autoritatilor de a permite infiintarea de scoli confesionale sponsorizate de stat. De asmenea, aceasta biserica nu a primit inapoi decit o mica parte din proprietatile confiscate in perioada comunista.
Libertatile religioase, barometru al democratiei dintr-o tara
In final, raportul consemneaza permenta preocupare a ambasadei americane din Bucuresti pentru aceste probleme, misiunea diplomatica fiind in legatura atit cu autoritatile, cu reprezentati ai cultelor, cit si cu organizatii guvernamentale pentru a veghea la respectarea libertatilor religioase. Raportul anual al Departamentului de Stat privind libertatile religioase este considerat un document important privind situatia dintr-o tara anume, astfel incit criticile sau laudele aduse unui anume regim sint reflectate de presa internationala.
Anul acesta, cele mai aspre critici au fost aduse autoritatilor din China, Cuba, Birmania, Vietnam, Coreea de Nord si Laos. Printre statele care incalca libertatile religioase sint mentionate numeroase tari ex-sovietice, printre care Rusia si Moldova, aceasta din urma fiind acuzata ca nu permite inregistrarea unor grupari considerate „schismatice”.