Papa numeşte efortul misionar al Bisericii o „urgenţă”
30.04.2004, Vatican (Catholica) - În mesajul său pentru Ziua Mondială a Misiunilor, care în acest an va fi celebrată la 24 octombrie, Papa Ioan Paul al II-lea spune că angajamentul misionar al Bisericii este o „urgenţă” inseparabilă de Euharistie. „Adunată în jurul altarului, Biserica înţelege mai bine originea sa şi mandatul său misionar”, spune Papa în mesajul publicat de Vatican joi, 29 aprilie 2004.
Tema Zilei Mondiale a Misiunilor din acest an este „Euharistia şi Misiunea”. „Activitatea misionară a Bisericii este o urgenţă şi la începutul celui de al treilea mileniu, aşa cum am spus adesea”, declară Papa Ioan Paul al II-lea. Această chemare la a împărtăşi „setea” pentru sufletele care trebuie să fie mântuite – „setea” Răscumpărătorului – este adresată „întregului popor al lui Dumnezeu în fiecare moment al pelerinajului său prin istorie”, adaugă Sfântul Părinte. „Această sete de a salva suflete a fost întotdeauna puternic experimentată de către sfinţi”. „Este suficient să ne gândim de exemplu la Sfânta Tereza de Lisieux, patroana misiunilor, şi la Episcopul Comboni, mare apostol al Africii, pe care am avut recent bucuria de a-l ridica la cinstea altarelor”.
Potrivit Papei, „provocările sociale şi religioase cu care se confruntă omenirea în zilele noastre cheamă credincioşii la a-şi înnoi fervoarea lor misionară”. „Da! Este necesară relasarea misiunii `ad gentes` cu curaj, începând cu proclamarea lui Cristos, Răscumpărătorul fiecărui om”, declară Sfântul Părinte. În continuare, remarcă faptul că „Congresul Euharistic Internaţional, care va fi celebrat la Guadalajara, în Mexic, în luna octombrie a acestui an, luna misiunilor, va fi o ocazie extraordinară pentru creşterea în conştiinţa misionară în jurul Altarului Trupului şi Sângelui lui Cristos”.
Papa continuă: „Pe lângă reflecţia privind legătura care există între misterul euharistic şi misterul Bisericii, în acest an se va face referire la Preasfânta Fecioară Maria, datorită împlinirii a 150 de ani de la definirea dogmei Neprihănitei Zămisliri”. „Să contemplăm Euharistia cu ochii Mariei”, îndeamnă Sfântul Părinte. „Încredinţându-se mijlocirii Preasfintei Fecioare, Biserica îl oferă pe Cristos, Pâinea Mântuirii, tuturor oamenilor, pentru ca ei să îl recunoască şi să îl accepte ca unicul Mântuitor al lumii.”
„Maria a fost `răscumpărată într-un mod cu totul sublim în virtutea meritelor Fiului său. Privind spre Maria, ajungem să cunoaştem acea putere transformatoare prezentă în Euharistie. În ea vedem lumea reînnoită în iubire`”. Mai mult, Maria este „primul `tabernacol` în istorie” care „ne arată şi ni-l oferă pe Cristos, Calea, Adevărul şi Viaţa. Dacă `Biserica şi Euharistia sunt unite în mod inseparabil, acelaşi lucru trebuie spus despre Maria şi Euharistie”, adaugă Pontiful.
„Sper ca fericita coincidenţă a Congresului Euharistic Internaţional cu cea de-a 150-a aniversare a definirii Neprihănitei Zămisliri a Mariei, să ofere credincioşilor, parohiilor şi institutelor misionare oportunitatea de a-şi întări zelul lor misionar pentru ca în fiecare comunitate să existe întotdeauna `o autentică foame de Euharistie`”, concluzionează Papa.