Papa l-a primit în audienţă pe Patriarhul ecumenic
30.06.2004, Vatican (Catholica) - Ieri, la 11 dimineaţa, Papa l-a primit în audienţă pe Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic de Constantinopol, însoţit de anturajul său, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a îmbrăţişării istorice dintre Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul Athenagoras, eveniment ce a avut loc la Ierusalim în ianuarie 1964. Referindu-se la „binecuvântata întâlnire” de acum 40 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea a exclamat: „Cât de providenţială a fost pentru viaţa Bisericii acea întâlnire, curajoasă şi fericită în acelaşi timp! Îndemnaţi de încrederea şi de iubirea faţă de Dumnezeu, luminaţii noştri predecesori au ştiut să depăşească prejudecăţi şi neînţelegeri seculare, şi au oferit un exemplu extraordinar de păstori şi călăuze ale Poporului lui Dumnezeu. Redescoperindu-se fraţi, au simţit un sentiment de profundă bucurie, care i-a îndemnat să reia cu încredere relaţiile dintre Biserica Romei şi Biserica Constantinopolului. Dumnezeu să îi răsplătească în Împărăţia sa!”
După ce a subliniat faptul că în aceşti patruzeci de ani Bisericile Catolică şi Ortodoxă „au trăit ocazii importante de contact, care au favorizat spiritul de reconciliere reciprocă”, Sfântul Părinte a spus că „amintirile dureroaselor întâmplări din istoria trecută au apăsat greu”, precum evenimentele din aprilie 1204, când „armata plecată pentru a recupera Ţara Sfântă pentru creştinism s-a îndreptat spre Constantinopol pentru a-l cuceri şi prăda, vărsând sângele fraţilor în credinţă. Cum să nu împărtăşim şi noi, după opt secole, indignarea şi durerea pe care a manifestat-o imediat Papa Inocenţiu al III-lea aflând ceea ce s-a întâmplat? […] Să ne rugăm, aşadar, împreună, pentru ca Domnul istoriei să purifice memoria noastră de orice prejudecată şi resentiment, şi să ne dea să înaintăm în mod liber pe drumul unităţii.”
„La aceasta ne invită şi exemplul lăsat de Patriarhul Athenagoras I şi de Papa Paul al VI-lea”, a mai spus Papa. „Amintirea acelei întâlniri să favorizeze un salt înainte în dialog şi în consolidarea relaţiilor fraterne reciproce. Dialogul teologic, prin intermediul Comisiei mixte, rămâne, în acest scop, un instrument important. De aceea doresc ca el să fie reluat cât mai curând. Sunt într-adevăr convins de această urgenţă, şi este voinţa mea şi a colaboratorilor mei aceea de a folosi orice mijloc pentru a alimenta spiritul de reciprocă primire şi înţelegere, în fidelitate faţă de Evanghelie şi faţă de Tradiţia apostolică comună.” După întâlnirea cu Patriarhul, Papa Ioan Paul al II-lea a apărut în fereastra camerei private de studiu pentru a se ruga Angelus împreună cu miile de credincioşi veniţi în Piaţa Sf. Petru.