A treia ediţie a acţiunii „Un milion de stele” la Iaşi şi în ţară
20.11.2009, Iaşi (Catholica) - Centrul Diecezan Caritas Iaşi a organizat sâmbătă, 14 noiembrie 2009, pe bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, cea de-a treia ediţie a acţiunii „Un milion de stele”. Un număr de 500 de lumânări aşezate în forma siglei Caritas au fost aprinse pentru a exprima solidaritatea faţă de cei săraci, bolnavi, persoane cu dizabilităţi, orfani, dependenţi, faţă de cei singuri, bătrâni, oameni ai străzii, oameni excluşi social, solidaritatea între generaţii, solidaritatea între bogaţi şi săraci, între cei care muncesc şi cei care sunt în căutare de muncă, solidaritatea între cei apropiaţi şi cei de departe. În jurul lumânărilor s-au strâns peste 300 sute de simpatizanţi ai solidarităţii în lume.
În deschiderea acţiunii, pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan Caritas din Iaşi şi preşedinte al Confederaţiei Caritas România, a accentuat importanţa solidarităţii: „Există mulţi oameni în nevoie. Dar există şi mulţi oameni de bunăvoinţă, mulţi binefăcători, mulţi care îşi pun valorile şi calităţile lor în slujba omului, a aproapelui său. Există multe organizaţii, asociaţii, mişcări, care lucrează pentru promovarea binelui, pentru a încuraja la solidaritate, pentru a crea punţi de legătură între oameni, pentru a include pe toţi membrii societăţii în sânul ei”. Lumânările au fost binecuvântate de PS Aurel Percă, Episcop auxiliar romano-catolic de Iaşi, şi de pr. Ovidiu Sârghie, reprezentantul Fundaţiei „Solidaritate şi speranţă”. În schimbul lumânărilor, participanţii au donat suma de 1.328 lei, din care Centrul Diecezan Caritas Iaşi va sprijini programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu.
Pentru prima oară organizaţiile Caritas au desfăşurat această acţiune simultan în şapte oraşe din ţară: Iaşi, Oradea, Timişoara, Satu Mare, Blaj, Cluj, Târgu Mureş. La Târgu Mureş, evenimentul a adunat în jur de 600 de participanţi. La lăsarea întunericului, 700 de lumânări aprinse au format sigla Caritas. La Timişoara, evenimentul a început cu oficierea Sfintei Liturghii, când cele 250 de lumânări aşezate în faţa bisericii catolice Notre Damme erau deja aprinse, la eveniment participând peste 250 de persoane. În Satu Mare, participanţii şi invitaţii au avut ocazia să-şi exprime gândurile legate de solidaritate în cadrul unui lanţ de idei. Acţiunea s-a bucurat de succes în rândul sătmărenilor, peste 220 de persoane au venit să aprindă câte o lumânare. Donaţiile oferite pentru lumânări, 1.800 lei, vor fi folosiţi în cadrul programelor destinate persoanelor vârstnice.
La Blaj, în deschiderea evenimentului la care au participat circa 400 de blăjeni, PS Vasile Bizău a binecuvântat cele 500 de lumânări care ulterior au fost aprinse de către copiii din cadrul Grădiniţei Caritas şi şcolarii de la Liceul „Sfântul Vasile cel Mare” în curtea clădirii Caritas. În Cluj, cele 200 de persoane participante au aprins 250 de lumânări pe care le-au aşezat în zona pietonală din faţa catedralei greco-catolice Schimbarea la Faţă. La manifestare a participat PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. În Oradea, a fost iluminat Teatrul de Stat, evenimentul fiind organizat de cele două Asociaţii Caritas din oraş, ale Bisericilor Romano şi Greco-Catolică. Cei 400 de participanţi au aprins 500 de lumânări pe scările teatrului. La eveniment a participat PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea. Evenimentul în cifre a însumat 7 oraşe, 2.370 participanţi, 3.000 lumânări aprinse, 7.810 lei adunaţi din colecte.