Papa îi invită pe noii Cardinali să nu cadă în logica puterii
20.11.2010, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a invitat să nu se cadă în logica puterii, ci să se trăiască în aceea a slujirii, atunci când a creat sâmbătă, 20 noiembrie 2010, 24 Cardinali, în cel de-al treilea Consistoriu Ordinar public din pontificatul său. În cadrul celebrării Cuvântului care a avut loc în Bazilica San Pietro, Pontiful a afirmat că „în Biserică nimeni nu este stăpân, ci toţi sunt chemaţi, toţi sunt trimişi, toţi sunt atinşi şi conduşi de harul divin. Şi aceasta este şi siguranţa noastră! Numai reascultând cuvântul lui Isus, care cere ‘vino şi urmează-mă’, numai întorcându-ne la vocaţia originară putem să înţelegem propria prezenţă şi propria misiune de discipoli autentici în Biserică”. Amintind că Isus nu a venit pentru a fi slujit ci pentru a sluji, Papa a subliniat că acesta este „un mesaj valabil pentru apostoli, pentru toată Biserica, valabil mai ales pentru cei care au îndatoriri de conducere în Poporul lui Dumnezeu”.
„Nu logica dominării, a puterii conform criteriilor umane, ci logica aplecării pentru a spăla picioarele, logica slujirii, logica Crucii este la baza oricărei exercitări a autorităţii. În orice timp Biserica se angajează să se conformeze acestei logici şi să o mărturisească pentru a face să transpară adevărata ‘Domnie a lui Dumnezeu’, aceea a iubirii”. De aceea, Papa Benedict al XVI-lea s-a adresat direct noilor Cardinali, observând că „misiunea la care Dumnezeu vă cheamă astăzi şi care vă conferă o slujire eclezială şi mai încărcată de responsabilitate, cere o voinţă tot mai mare de a asuma stilul Fiului lui Dumnezeu, care a venit în mijlocul nostru ca acela care slujeşte… Pentru aceasta este nevoie de o înrădăcinare şi mai profundă şi trainică în Cristos. Raportul intim cu El, care transformă tot mai mult viaţa în aşa fel încât să se poată spune cu Sfântul Paul ‘nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine’, constituie exigenţa primară pentru ca slujirea noastră să fie senină şi bucuroasă şi să poată da rodul pe care Dumnezeu îl aşteaptă de la noi”.
În discursul său de mulţumire adresat Papei, noul Cardinal Angelo Amato SDB, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, a mărturisit că chemarea la a face parte din Colegiul Cardinalilor trezeşte un sentiment de recunoştinţă „faţă de Dumnezeu, izvorul oricărui bine, şi faţă de dumneavoastră, Sfinte Părinte… Recunoaştem cu emoţie limitele noastre, în faţa conştientizării marii demnităţi cu care am fost investiţi şi despre care suntem chemaţi să dăm mărturie cu viaţa şi cu activitatea noastră”. „Includerea în Colegiul Cardinalilor face din fiecare dintre noi un colaborator special al dumneavoastră: ne uneşte mai strâns cu Biserica din Roma şi cu cel care ‘prezidează în caritate’, şi ne invită să continuăm cu un entuziasm reînnoit desfăşurarea misiunilor specifice încredinţate nouă, în Curia Romana sau în diferitele sedii episcopale, întotdeauna martori ai unităţii Bisericii şi ai universalităţii ei”. În urma Consistoriului, Colegiul Cardinalilor are 203 membri, dintre care 121 electori. Sunt 111 Cardinali europeni, 21 din America de Nord, 31 din America Latină, 17 din Africa, 19 din Asia şi 4 din Oceania.