Adevărata libertate respinge violenţa şi neliniştea
02.03.2011, Vatican (Catholica) - Adevărata libertate se poate găsi doar într-o iubire necondiţionată pentru Dumnezeu, şi nu prin violenţă sau nelinişte, a afirmat miercuri, 2 martie 2011, Papa Benedict al XVI-lea, cu ocazia audienţei generale din Aula Paul al VI-lea, dedicată Sf. Francisc de Sales (1567-1622). Amintind figura acestui doctor al Bisericii, care a fost Episcop de Geneva şi fondator, împreună cu Sfânta Ioana Francisca de Chantal, al Ordinului Vizitaţiunii, Papa a prezentat mai întâi încercarea umană şi sacerdotală a Sf. Francisc de Sales, care a ştiut să reconcilieze în sine „moştenirea umanismului cu stimulentul spre absolut propriu curentelor mistice”.
Format la Paris şi la Universitatea din Padova, sfântul francez, „reflectând asupra gândirii Sfântului Augustin şi a Sfântului Toma de Aquino, a avut o criză profundă care l-a făcut să se întrebe cu privire la propria mântuire veşnică şi la predestinaţia lui Dumnezeu în ceea ce îl priveşte pe el, suferind ca adevărată dramă spirituală principalele probleme teologice din timpul său”. Tocmai în capitala franceză, relatează el în „Tratatul despre iubirea lui Dumnezeu”, mergând să se roage în biserica dominicanilor şi-a găsit pacea „în realitatea radicală şi eliberatoare a iubirii lui Dumnezeu: a-l iubi fără a cere nimic în schimb şi a avea încredere în iubirea divină; a nu mai întreba ce anume va face Dumnezeu cu mine: eu îl iubesc pur şi simplu, independent de ceea ce îmi dă sau nu îmi dă”.
„La originea multor căi ale pedagogiei şi spiritualităţii din timpul nostru”, el a fost „apostol, predicator, scriitor, om de acţiune şi de rugăciune; angajat să realizeze idealurile Conciliului din Trento; implicat în controversa şi în dialogul cu protestanţii, experimentând tot mai mult, dincolo de necesara confruntare teologică, eficacitatea relaţiei personale şi a carităţii; a primit misiuni diplomatice la nivel european, şi funcţii sociale de mediere şi de reconciliere”. În „Introducere la viaţa evlavioasă”, Sfântul Francisc de Sales invită la „a fi complet ai lui Dumnezeu, trăind în plenitudine prezenţa în lume şi îndatoririle propriei stări”.
Iată că în el, a spus Papa, „se manifesta idealul unei umanităţi reconciliate, în sintonia dintre acţiunea în lume şi rugăciune, dintre condiţia seculară şi căutarea perfecţiunii, cu ajutorul Harului lui Dumnezeu care pătrunde umanul şi, fără a-l distruge, îl purifică, ridicându-l la înălţimile divine”. În „regula” scrisă Sfintei Ioana de Chantal, şi în spiritul căreia s-au format sfinţi precum Ioan Bosco şi Tereza de Lisieux, Sf. Francisc de Sales invita la „a face totul din iubire, nimic forţat – a iubi mai mult ascultarea decât a ne teme de neascultare. Vă las spiritul de libertate, nicidecum pe cel care exclude ascultarea, pentru că aceasta este libertatea lumii; ci pe cel care exclude violenţa, neliniştea şi scrupulul”. O regulă, a observat Papa, care pune în criză multe modele actuale.
„Într-o perioadă cum este a noastră”, a subliniat Pontiful, „care caută libertatea, chiar cu violenţă şi nelinişte, nu trebuie să se scape actualitatea acestui mare maestru de spiritualitate şi de pace, care încredinţează discipolilor săi ‘spiritul de libertate’, cea adevărată, la apogeul unei învăţături fascinante şi complete despre realitatea iubirii. Sfântul Francisc de Sales este un martor exemplar al umanismului creştin; cu stilul său familiar, cu parabole care au uneori bătaia de aripă a poeziei, aminteşte că omul are înscris în adâncul său nostalgia de Dumnezeu şi că numai în El găseşte adevărata bucurie şi realizarea sa deplină”.