Etapa a doua a proiectului de formare „Familia – leagănul iubirii şi al vieţii”
27.10.2011, Traian (Catholica) - Asociaţia „Familia şi Viaţa” a organizat etapa a II-a a cursului de sensibilizare şi cunoaştere aprofundată a Metodei Ovulaţiei Billings (MOB), metoda naturală de reglementare a naşterilor, care face parte din proiectul „Familia – leagănul iubirii şi al vieţii”. Această etapă s-a desfăşurat în perioada 21-23 octombrie 2011, la Casa de Reculegere din Traian. La această formare au participat 28 de persoane feminine din Iaşi, Cîmpulung-Moldovenesc, Săbăoani, Roman, Pildeşti, Bîra, Frumoasa, Luizi Călugăra, Fărăoani, Bacău, Oneşti, Piatra Neamţ, Paşcani şi Bucureşti. Echipa Asociaţiei „Familia şi Viaţa” a fost formată din: prof. Maria Gherghel, Iuliana Petruţ şi prof. Maricica Mihăluţe – formatoare pentru familie, iar acţiunea se desfăşoară sub îndrumarea şi cu acordul Institutului de Studii şi Cercetări pentru Reglarea Fertilităţii Umane din cadrul Universităţii „Sacro Cuore” din Roma.
Programul a început vineri, 21 octombrie, spre seară, când a fost explicat modul de desfăşurare a învăţării Metodei Ovulaţiei Billings în plan personal şi au fost completate modulele de intrare în studiu, urmat apoi de discuţii individuale în baza înregistrărilor personale. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de seară şi vizionarea filmelor: „Strigătul mut” şi „Mâini înzestrate”. Sâmbătă, în mijlocul cursantelor a fost prezent pr. Iosif Enăşoae, responsabilul cu pastoraţia familiilor în Dieceza de Iaşi şi preşedintele Asociaţiei „Familia şi Viaţa”, care a transmis cuvântul de salut al Episcopului Petru Gherghel şi a amintit de Întâlnirea Naţională a Responsabililor cu Pastoraţia Familiilor din România de la Şumuleu Ciuc care a avut loc cu o săptămână în urmă, unde s-a constatat că este nevoie de prezenţa şi activitatea învăţătorilor de metode naturale de reglementare a sarcinilor.
Partea de formare a început cu o recapitulare scurtă a metodei urmată de exerciţii de fixare a regulilor. Au urmat prezentarea temelor: „Controlul neurohormonal al ciclului menstrual” şi „Cadrul nefertil de bază în ciclurile lungi” urmate de exerciţii specifice. A fost prezentată de asemenea tema: „Mijloacele contraceptive – o prezentare succintă. Comparaţie între metodele naturale şi mijloacele contraceptive”. Spre seară s-au finalizat discuţiile individuale cu persoanele participante, timp în care celelalte persoane au vizionat filme, şi anume: „A forma familia”, „Gianna Jessen, supravieţuitoare a avortului”, „Pam Stenzel – Sexul are un preţ”. Seara s-a continuat prin participarea la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Roman, SVD, recitarea Rozariului şi a litaniei Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea, a cărei primă sărbătorire liturgică a fost stabilită pentru această zi.
Duminică, persoanele prezente l-au pe PS Petru de Iaşi, care le-a adresat un cuvânt de încurajare de a merge pe această cale, de a deveni misionare ale vieţii, într-o lume care desacralizează viaţa. Programul de formare a continuat cu prezentarea temelor: „Avortul – act împotriva vieţii”, „Metodele naturale”. După Sfânta Liturghie celebrată de pr. Vivian, SVD, a urmat prezentarea temei: „Reglarea naturală a fertilităţii – o alegere, un stil de viaţă. Profilul învăţătoarei de metodă” şi concluziile acestor zile de formare. Persoanele participante s-au despărţit cu emoţie şi speranţa revederii în anul ce urmează, la noi etape de formare.