Întâlnirea pregătitoare la Oradea a celui de-al V-lea Campus Ecumenic de la Loreto
26.02.2013, Oradea (Catholica) - În perioada 21-24 februarie 2013, a avut loc la Seminarul Greco-Catolic „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea Întâlnirea pregătitoare a celui de al V-lea Campus Ecumenic Internaţional de la Loreto. La acest eveniment au participat delegaţii din Italia (romano-catolici), Suedia (luterani), Danemarca (luterani) şi România (greco-catolici si ortodocşi), aflăm de pe EGCO.ro. Din partea Bisericii Greco-Catolice au participat membrii echipei Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici Oradea precum şi delegaţi din Eparhiile de Cluj-Gherla şi Maramureş. Programul din aceste zile a cuprins Sfinte Liturghii zilnice, rugăciuni ecumenice, plenare de lucru de pregătire a Campusului Ecumenic, întâlnirea cu PS Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, momente artistice precum şi vizitarea unor obiective istorice importante din Oradea şi din judeţul Bihor.
În prima zi a avut loc deschiderea întâlnirii, cu un moment de rugăciune propus de tinerii greco-catolici din Oradea, urmat de o seară de cunoaştere a participanţilor. Vineri, 22 februarie, după Sfânta Liturghie, copii de la clasele step by step ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” au animat rugăciunea de dimineaţă. A urmat o meditaţie în limba engleză, care a avut ca punct de plecare lecturile biblice ale zilei din ritul bizantin. Tot restul dimineţii a fost dedicat propunerilor pentru campusul ce se va desfăşura la Loreto în perioada 9-16 august. În după-amiaza aceleiaşi zile, participanţii l-au primit cu multă bucurie în mijlocul lor pe PS Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, care le-a împărtăşit celor prezenţi din experienţa sa ecumenică la nivel naţional şi internaţional şi a propus 6 principii de bază care pot fi utile unui campus ecumenic: încrederea reciprocă, să se evite orice fel de diviziune şi să se lucreze tot timpul împreună, să se cultive capacitatea de a vedea şi dincolo de ceea ce se propune, să existe tot timpul o autentică deschidere a inimii, să nu lipsească activitatea caritativă care ajută mult la a vedea în celălalt un dar al Domnului pentru noi. Ziua s-a încheiat cu o rugăciune ecumenică propusă de tinerii romano-catolici italieni.
Sâmbătă, 23 februarie, programul a debutat cu Sfânta Liturghie greco-catolică, urmată de rugăciunea de dimineaţă propusă de delegaţia ortodoxă de la Reşiţa. Partea de concluzii a întâlnirii a dus la următoarele decizii: fiecare delegaţie va pregăti pentru campus o parabolă evanghelică; responsabilii viitoarelor workshop-uri de la campus vor lua legătura înainte de campusul propriu zis cu delegaţiile; va exista în zilele de 29-31 mai încă o întâlnire premergătoare campusului, la care se vor definitiva toate detaliile lui; se va menţine legătura strânsă şi cu Dieceza anglicană de St. Alban; va exista o deschidere pentru participarea tinerilor de mai multe confesiuni din ţările care doresc acest lucru şi se va putea menţine contactul cu diferite alte Biserici din alte ţări pentru o viitoare participare la campus. Întâlnirea de evaluare va avea loc în luna octombrie. După aceste dezbateri concluzive, participanţii au vizitat Peştera Urşilor şi centrul istoric al Oraşului, seara încheindu-se cu o rugăciune propusă de delegaţia luterană daneză şi suedeză.
Duminica, 24 februarie, evenimentul s-a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie arhierească de la Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae”, la finalul căreia PS Virgil Bercea i-a înmânat lui don Francesco Pierpaoli, responsabilul Centrului Ioan Paul al II-lea de la Loreto, şi reverendului Henrik Kristing Heldal, câte o icoană, încurajându-i totodată să continue pe acest drum al ecumenismului în umilinţă, rugăciune şi mărturie. De organizarea acestui eveniment s-a ocupat Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.