Şcolile şi universităţile catolice trebuie să intre în dialog cu cultura contemporană
14.02.2014, Vatican (Catholica) - „Educaţia catolică este una dintre cele mai importante provocări pentru Biserică, angajată în prezent în noua evanghelizare într-un context istoric şi cultural care trece printr-o constantă transformare”, a remarcat Papa Francisc în discursul său adresat participanţilor la sesiunea plenară a Congregaţiei pentru Educaţia Catolică, pe care i-a primit în audienţă în Sala Clementină în dimineaţa zilei de joi, 13 februarie 2014. Agenda sesiunii plenare, a subliniat Pontiful, include teme de importanţă primară, cum ar fi implementarea Constituţiei Apostolice „Sapientia Christiana”, consolidarea identităţii universităţilor catolice şi pregătirea pentru evenimentele din 2015: a cincizecea aniversare a Declaraţiei conciliare „Gravissimum educationis” şi a douăzeci şi cincea aniversare a Constituţiei Apostolice „Ex Corde Ecclesiae”.
Papa Francisc a propus trei aspecte de luat în consideraţie de participanţi: valoarea dialogului în educaţie, pregătirea calificată a formatorilor şi responsabilitatea instituţiilor educaţionale de a exprima prezenţa vie a Evangheliei în domeniile educaţiei, ştiinţei şi culturii. „Şcolile şi universităţile catolice sunt frecventate de mulţi studenţi care nu sunt creştini sau nu cred. Instituţiile educaţionale catolice oferă tuturor o abordare a educaţiei care are ca scop dezvoltarea deplină a persoanei, care răspunde la dreptul fiecărei persoane de a avea acces la cunoaştere. Cu toate acestea, ele sunt de asemenea chemate să ofere, cu deplin respect pentru libertatea fiecărei persoane şi folosind metode potrivite mediului academic, convingerile creştine, adică să îl prezinte pe Isus Cristos ca dând sens vieţii, universului şi istoriei.”
„Isus a început să proclame Vestea cea Bună în ‘Galileea neamurilor’, o intersecţie de popoare, diferite în termeni de rasă, cultură şi religie. Acest context seamănă cu lumea de astăzi, în anumite privinţe. Schimbările profunde care au condus la o tot mai largă răspândire a societăţilor multiculturale le cer celor care lucrează în sectorul şcolii sau al universităţii să fie implicaţi în itinerarii educaţionale ce includ comparaţii şi dialog, cu o fidelitate curajoasă şi inovatoare care permite identităţii catolice să întâlnească diferitele ‘suflete’ ale societăţii multiculturale.”
Cu privire la al doilea aspect, Papa a arătat că în cadrul întâlnirii lui cu superiorii generali, a subliniat că educaţia în timpurile noastre „este călăuzită de o generaţie în schimbare, şi că, prin urmare, fiecare educator – şi Biserica în ansamblul ei este o mamă care educă – trebuie să se schimbe, în sensul de a şti cum să comunice cu tinerii”. Referitor la responsabilitatea instituţiilor educaţionale de a „exprima prezenţa vie a Evangheliei în domeniile educaţiei, ştiinţei şi culturii”, Papa Francisc a reiterat nevoia ca instituţiile academice catolice să evite „să se izoleze pe ele însele în lume”, şi în schimb „să ştie cum să intre, cu curaj, în Areopagul culturilor contemporane şi să iniţieze dialogul, conştiente de darul pe care sunt capabile să îl ofere tuturor”.