Prima Conferinţă Naţională despre Noua Evanghelizare în Marea Britanie
15.07.2015, Vatican (Catholica) - Prima Conferinţă Naţională despre Noua Evanghelizare a avut loc sâmbăta trecută în Birmingham, Marea Britanie. Iniţiativa s-a bucurat de participarea a 900 de operatori pastorali din 22 de Dieceze din toată ţara şi a fost unul din evenimentele cheie al proiectului misionar „Proclaim 15”, lansat de episcopat în ianuarie pentru a sprijini, inspira şi încuraja parohiile ţării la mai multă creativitate în evanghelizare, în linie cu indicaţiile Papei Francisc din „Evangelii Gaudium”.
Papa a dorit să încurajeze Conferinţa, considerând-o „o ocazie importantă nu doar pentru a reflecta asupra programelor de evanghelizare, dar şi pentru a reaprinde în credincioşi iubirea şi bucuria care vin din întâlnirea personală cu Isus”, se citeşte într-un mesaj trimis în numele său Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului. Sfântul Părinte i-a îndemnat pe participanţi să îşi deschidă inima spre Cristos, „pentru ca astfel să îşi poată revitaliza parohiile, formând comunităţi de comunităţi, un centru de unde constant se trimite în misiune”. Papa i-a asigurat pe participanţi de „apropierea spirituală şi rugăciune”, încredinţându-i Mariei, Maica Bisericii.
Au fost mai multe intervenţii în cadrul conferinţei, una aparţinându-i Cardinalului Vincent Nichols, preşedintele Conferinţei Episcopale a Angliei şi Ţării Galilor. El a vorbit despre trei preocupări ale evanghelizării. Prima ar fi catolicii nepracticanţi, adică cei care „au auzit vorbindu-se de Isus, ştiu unele din cuvintele Sale, au o anumită familiaritate cu Biserica”, dar nu îşi mai practică credinţa. Îndemnul prelatului a fost ca „pas cu pas ei să ajungă să îl cunoască mai clar pe Isus”. Apoi a vorbit despre curiozitate care, „chiar dacă cu tentă de ostilitate, poate să fie o minunată oportunitate” pentru evanghelizare, căci inspiraţiile Duhului se găsesc şi în curiozitate. „Dacă acest aspect este uitat, înseamnă că suntem defensivi şi ratăm ocazii de evanghelizare.” În fine, a vorbit despre strigătele inimii, strigăte de „confuzie, durere, foamete, singurătate, nevoie, mânie”.
Conferinţa a constat în 11 ateliere, cu numeroase mărturii, căutându-se noi modalităţi de evanghelizare pentru a face mai eficientă misiunea Bisericii în una dintre cele mai secularizate societăţi. S-a acordat importanţă şi reţelelor sociale şi reflecţiei asupra Jubileului extraordinar al Milostivirii, care va fi deschis pe 8 decembrie anul curent.