Teologia Trupului pentru copii
14.09.2015, Roma (Catholica) - Într-o cultură tot mai marcată de confuzia privind sexualitatea, o autoare americană își propune să facă bazele Teologiei Trupului accesibile chiar și celor mai mici membri ai Bisericii. Monica Ashour este director al Echipei de Evanghelizare Teologia Trupului (TOBET) și recent a publicat o serie de cărți pentru copii de la doi ani, pentru copii de grădiniță, respectiv din ciclul școlar elementar. Agenția Zenit a realizat un interviu cu ea, despre cărți și despre activitatea ei.
– Cărțile Dvs despre Teologia Trupului, prezentată pentru diverse vârste, devin tot mai cunoscute. De ce nu este niciodată prea devreme să începi cu acest mesaj?
– Din anumite puncte de vedere, Teologia Trupului a Sf. Papă Ioan Paul al II-lea este „mereu veche și mereu nouă”, pentru că este același creștinism, dar cu anumite accente: o concentrare pe trup și pe semnificația lui. Când țin discursuri, catolicii se simt puțin deranjați sau chiar șocați când le amintesc că izvorul și culmea credinței noastre este centrată în jurul unui trup – Trupul lui Cristos. Isus nu spune: „Acesta este sufletul meu” sau „Aceasta este divinitatea mea”. „Acesta este Trupul Meu” a spus în schimb Isus, știind că Trupul Său este ca un „sacrament” pentru întreaga Sa ființă. De aceea, dacă formăm mintea copiilor de la vârste mici să ia în serios adevărul și semnificația trupului, așezăm o temelie importantă pentru toată viața.
– În adaptarea mesajului Teologiei Trupului pentru cei mici, care este principala idee pe care vă axați să o transmiteți? Sau altfel spus: ce este Teologia Trupului în cea mai simplificată formă?
– Trupul contează! De ce contează? Pentru că vorbește o „limbă”. Care este limba? IUBIREA. Iubirea este baza. Trupurile noastre ne „învață” că suntem meniți să fim DARURI. Seriile mele de Teologia Trupului au o carte intitulată „Fiecare trup este un dar”, iar o alta „Fiecare are ceva de dăruit”. Citind aceste cărți de la vârstă foarte fragedă, copiii încep să vadă că trebuie să fie daruri – iar aceasta se întâmplă prin trup. Avem brațe să îi îmbrățișăm pe ceilalți, ochi să arătăm că ne pasă, degete să pictăm pentru ceilalți – trupurile noastre sunt orientate spre ceilalți – și când trăim adevăratul sens al trupului prin dăruirea de sine, îl reflectăm chiar pe Dumnezeu.
Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt – cele trei Persoane divine distincte – sunt un dar unul pentru celălalt din veșnicie. Astfel că, atunci când vorbesc copiilor sau părinților lor, principalul mesaj pentru ei este să știe că trupurile lor – primite ca dar de la Dumnezeu – au o semnificație profundă. Și că dacă trăiesc după această semnificație, atunci vor găsi împlinire în viața lor.
– Desigur, nu puteți intra în sferele delicate precum identitatea de gen sau sexualitatea la vârstele mici, dar o mamă am văzut că v-a lăudat pentru cartea „Dumnezeu a făcut băieți și fetițe”, pentru că pune baza pentru a transmite copiilor adevărul, împotriva mesajelor false.
– Primul lucru pe care aș dori să îl evidențiez (nu copiilor, ci cititorilor interviului) este că Sf. Papă Ioan Paul al II-lea vorbește despre faptul că experiența personală a fiecăruia contează și trebuie să fie recunoscută. El vorbește despre Adam în Geneză 2 ca fiind „în căutarea identității sale”. Nu trebuie în nici un caz să ignorăm persoana și experiența ei, interesați doar să îi transmitem un mesaj. Evanghelizarea constă în deschiderea unui „spațiu” (Papei Benedict al XVI-lea îi plăcea acest cuvânt) pentru o întâlnire persoană-Persoană – și nu în a lovi oamenii în cap cu adevărul obiectiv.
Astfel, pornind de la o relație respectuoasă, putem oferi un mod diferit de a vedea lucrurile, în special de a vedea trupul ca pe un dar. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea vorbește despre „primirea creației ca dar” (ce pare a fi accentul Papei Francisc din ultima sa enciclică). Dacă sunt cu adevărat convins că trupul meu este un dar, atunci dacă nu sunt împăcat cu genul meu poate că nu este trupul (dar de la Dumnezeu) de vină, ci ar trebui să mă concentrez pe experiența mea personală și să acționez pentru a vedea ce nu a mers bine și cum m-aș putea vindeca. În termenii Teologiei Trupului pentru copii, spunem simplu: „Tata are trup de băiat. Este bărbat” și „Mama are trup de fată. Este femeie”. Trupul contează. El învață copiii dacă sunt de un gen sau altul. Înainte era un adevăr atât de evident! Papa Ioan Paul al II-lea a văzut nevoia de a sublinia trupul în societatea noastră agnostică. După cum îi spuneam Arhiepiscopului Paglia, președintele Consiliul Pontifical pentru Familie, când a venit în Washington DC: „Vă rugăm, Excelență, la Întâlnirea Mondială a Familiilor și la Sinodul pentru Familie menționați trupul și semnificația lui”.
– Ce altceva mai face TOBET pe lângă cărțile Dvs pentru copii și discuțiile cu părinții ce poate să sprijine familiile și Biserica?
– TOBET oferă trei instrumente de evanghelizare. 1) Cartea de pregătire pentru căsătorie, un program integral de fapt, completat de ghidul celui ce susține programul, sfaturi de prezentare și abordarea pastorală a problemelor controversate. Diecezele și parohiile ne invită să formăm echipele lor de pregătire pentru căsătorie. 2) Seminariile TOBET – pentru oricine, dar școlile catolice, Diecezele și pastorația tineretului caută lideri formați în Teologia Trupului. Membri TOBET călătoresc peste tot să țină cursuri în acest sens. 3) TOBET4Youth (TOBET pentru tineri) – persoane care vorbesc pentru tineri la zile de reculegere din toată țara.