Prezentarea documentului: Darurile și chemarea lui Dumnezeu sunt irevocabile
10.12.2015, Vatican (Catholica) - „Darurile și chemarea lui Dumnezeu sunt irevocabile: o reflecție asupra problemelor teologice privind relațiile catolico-evreiești cu ocazia aniversării a 50 de ani de la Nostra Aetate (nr. 4)” este titlul documentului publicat de Comisia pentru relațiile religioase cu evreii, prezentat în această dimineață la sala de presă a Sfântului Scaun. Au vorbit Cardinalul Kurt Koch, președintele comisiei; rabinul David Rosen din Comitetul Evreiesc American; teologul prof. Edward Kessler de la Cambridge; și pr. Norbert Hoffmann SDB.
Cardinalul Koch a amintit că la 28 octombrie a.c., în conformitate cu dorința Papei Francis, a fost organizată o audiență generală specială pentru a comemora promulgarea declarației conciliare „Nostra Aetate” exact acum cincizeci de ani. La audiență au participat numeroși reprezentanți ai altor religii, a căror prezență a demonstrat că declarația a reprezentat o piatră de temelie în schimbarea atitudinii Bisericii față de celelalte religii. Comisia prezidată de Cardinal a decis în acest an să prezinte un nou document, revenind la principiile teologice din a patra parte a „Nostra Aetate”, extinzându-le și explorându-le în profunzime acolo unde privesc relațiile dintre Biserica Catolică și evrei.
Prelatul a mai spus: „Este un document în mod explicit teologic, care urmărește să retraseze și să clarifice problemele apărute în ultimele decenii de dialog iudeo-catolic. Înainte de acest text, nici un alt document cu caracter strict teologic nu a mai fost publicat de comisia noastră: celelalte trei documente, ‘Linii directoare și sugestii pentru implementarea declarației conciliare Nostra Aetate (nr. 4)’, din 1974, ‘Note privind modul corect de a prezenta evreii și iudaismul în predicare și în cateheză în Biserica Catolică’, din 1985, și ‘Ne amintim: o reflecție asupra Shoah’, din 1998, au abordat în principal teme concrete, utile pentru dialogul cu iudaismul dintr-un punct de vedere practic.”
Noul document urmărește să sublinieze faptul că dialogul cu iudaismul, după cincizeci de ani, stă acum pe un teren solid, căci în această perioadă s-au obținut rezultate semnificative. „Suntem foarte recunoscători pentru eforturile făcute de evrei și catolici pentru promovarea dialogului nostru”, a conchis Cardinalul Koch. „Dar este foarte important să ne amintim că, după cum se subliniază în document și în special din punct de vedere teologic, suntem doar la un nou început: multe întrebări rămân deschise și cer studiu suplimentar.”
Rabinul Rosen a subliniat că noul document arată „nu doar progresul recomandărilor din Liniile directoare privind Nostra Aetate, din 1974, pentru aprecierea și respectarea modului în care se înțeleg evreii, dar și o aprofundare a recunoașterii locului Torei în viața poporul evreu și, în conformitate cu activitatea Comisiei pontificale biblice, o recunoaștere a integrității lectură iudaice a Bibliei, care este diferită de cea creștină. Într-adevăr, însuși faptul că documentul citează pe larg din surse rabinice evreiești este mărturie acest sens.” Rabinul a menționat și că, după cum Cardinalul Koch și pr. Hoffman au spus anterior, „acesta este un document catolic care reflectă teologia catolică. Inevitabil deci, există pasaje în el care nu rezonează cu o teologie evreiască”. A subliniat importanța aprecierii „centralității pe care pământul Israelului îl joacă în viața religioasă istorică și contemporană a poporului evreu”.
„Referința la pacea în Țara Sfântă ca relevantă pentru relația catolico-evreiească este de asemenea importantă. Popoarele trăiesc în alienare și dezamăgire reciprocă, și cred că, într-adevăr, Biserica Catolică poate juca un rol important în reconstruirea încrederii, precum cu inițiativele de rugăciune ale Papei Francis. Permiteți-mi să îmi exprim speranța că în curând vor fi și alte inițiative pentru a permite religiei să fie o sursă de vindecare, și nu de conflict; și să se asigure că acestea sunt coordonate cu cei care au autoritatea politică pentru a deschide calea astfel ca țara și orașul păcii să își împlinească numele.”