Un preot român doctor în drept canonic la Universitatea Pontificală Lateran
26.06.2016, Iași (Catholica) - După ce în anul 2013 a obținut licența în drept canonic, în ziua de 23 iunie 2016, pr. Romeo Neculai, din Dieceza de Iași, a primit titlul de doctor în drept canonic la Universitatea Pontificală Lateran. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Pius al XI-lea din cadrul Universității Pontificale Lateran. La ora 17, în fața comisiei academice formate din profesorii dr. Matteo Nacci, dr. Natale Loda, dr. Patrick Valdrini, susținut de prezența confraților preoți, a persoanelor consacrate, a rudelor și a prietenilor, pr. Romeo și-a prezentat și apărat teza intitulată: „L’esercizio della potesta del Vescovo diocesano: il can. 381§1 CIC 1983 ed il can. 178 CCEO” (Exercitarea puterii Episcopului diecezan: canonul 381§1 din Codul de Drept Canonic 1983 și canonul 178 din Codul Canoanelor Bisericilor Răsăritene).
În cadrul prezentării, pr. Romeo a subliniat că exercițiul puterii episcopale nu este un scop în sine, ci el trebuie pus în slujba poporului lui Dumnezeu. Când se absolutizează acest exercițiu al puterii există riscul concret de a pierde rolul său juridico-salvific. De aceea, Episcopul diecezan trebuie să aibă mereu în vedere că este chemat să conducă comunitatea creștină nu doar din prisma autorității conferite prin consacrarea episcopală, ci trebuie, de asemenea, să dea dovadă de o angajare personală în trăirea Evangheliei pentru a fi în mijlocul preoților și al credincioșilor un adevărat exemplu demn de a fi urmat.
Moderatorul lucrării a fost prof. dr. Natale Loda, iar corelatori prof. dr. Patrick Valdrini și prof. dr. Matteo Nacci. Aceștia, în cadrul dezbaterii, au subliniat atât profunzimea lucrării, acuratețea muncii și bogăția izvoarelor bibliografice, precum și spiritul „ecumenic” realizat prin această teză, un spirit de care Biserica are nevoie nu doar în relațiile externe, ci și în relațiile interne, între Biserica Latină și Biserica Răsăriteană Catolică. Totodată au fost accentuate, atât de către profesori cât și de către candidat, două elemente esențiale, un drept și o obligație pentru bunul mers al oricărei Dieceze: dreptul credincioșilor de a fi guvernați de păstori adevărați și obligația Episcopului diecezan de a exercita puterea sa „cu grija unui bun tată de familie”, așa cum trebuie să fie orice administrator ecleziastic.
La sfârșitul dezbaterii președintele comisiei, prof. dr. Matteo Nacci, în unanimitate cu ceilalți profesori prezenți, l-au declarat pe pr. Romeo Neculai doctor în drept canonic, conferindu-i acest titlul academic cu distincția Summa cum laude, aprobând totodată publicarea integrală a tezei. Noul doctor în drept canonic și-a exprimat recunoștința față de comunitatea academică a Universității Pontificale Lateran, dar și față de comunitatea Colegiului Pontifical Irlandez, unde a locuit în tot acest timp de formare la Roma. Mulțumirile s-au îndreptat apoi către păstorul Diecezei de Iași, Episcopul Petru Gherghel, precum și către Preasfințitul Aurel Percă. Familia, rudele, prietenii, toți cei prezenți în aulă, dar și cei prezenți spiritual, s-au regăsit în inima și cuvintele părintelui.
Pr. Romeo Neculai este originar din Tămășeni, jud. Neamț. A fost sfințit preot la Iași în anul 2005 și după ce și-a dedicat primii ani de preoție slujirii semenilor săi mai întâi în parohia Fericitul Ieremia Valahul din Roman și apoi în parohia Sfânta Tereza din Onești, pr. Romeo a primit o nouă misiune din partea Episcopului Petru Gherghel: să studieze dreptul canonic în cadrul Universității Pontificale Lateran, începând din anul 2010.