Hramul secundar al sanctuarul de la Cacica și pelerinajul persoanelor consacrate

10.10.2017, Cacica (Catholica) - Duminică, 8 octombrie 2017, a avut loc pelerinajul persoanelor consacrate din Dieceza de Iași, împreună cu toate asociațiile mariane și în special cei înrolați în Armata Maicii Domnului, care au mers împreună din diferitele zone ale Diecezei la sanctuarul diecezan de la Cacica, pentru a se uni în rugăciune cu toți cinstitorii Preacuratei și cu toți credincioșii care au participat, pentru a o cinsti în chip deosebit pe Maica Domnului cu ocazia încheierii Centenarului Aparițiilor de la Fatima și a hramului secundar al sanctuarului, Regina Sfântului Rozariu, aflăm de pe Ercis.ro.
Programul pelerinajului s-a deschis în jurul orei 10 cu primirea pelerinilor la sanctuar, de către pr. Anton Mărăndescu, paroh de Cacica și rector al bazilicii, împreună cu confrații săi, urmând recitarea Rozariului. La ora 11 a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, și concelebrată de un mare număr de preoți din Dieceză și din Polonia. În cadrul predicii, Episcopul a scos în evidență tripla motivație a acestui pelerinaj la icoana Maicii Domnului de la Cacica: hramul secundar al Bazilicii minor, Preasfânta Fecioară Maria Regina Rozariului; încheierea Jubileului Aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Fatima; și celebrarea Jubileului de 100 de ani de la înființarea Armatei Maicii Domnului.
Referindu-se la primul aspect, PS Aurel a spus că Rozariul este o trăire a misterelor mântuirii împreună cu Preacurata Fecioară Maria și este o laudă adusă lui Dumnezeu care ne-a mântuit prin Isus Cristos, Fiul Său, cel care s-a născut, a pătimit, a murit și a înviat ca noi să avem viață. Este rugăciunea cea mai puternică prin care îl putem îndepărta pe Cel Rău în momentele de ispită. Rozariul este rugăciunea tuturor creștinilor, dar mai ales a sufletelor consacrate, a preoților și a seminariștilor; de aceea este necesar să fie recitat zilnic în comunitățile religioase și parohiale.
Al doilea aspect pe care l-a subliniat Episcopul Aurel a fost rolul Fecioarei Maria în viața Bisericii și în special în a celor consacrați prin profesarea voturilor religioase. „Maria este primul și perfectul ucenic al lui Cristos, prin dăruirea sa totală și gratuită”. Prin aparițiile și mesajele de la Fatima, Fecioara devine portavoce care cheamă neîncetat la convertire, iar rugăciunea devine armă împotriva războiului și violenței omului. Așadar, misiunea profetică a Fatimei este de „a aminti Bisericii ceea ce ea este și ceea ce trebuie să continue să fie în lumea de astăzi plină de ură și violență, adică o comunitate care proclamă cerurile noi și pământul nou și pe care le așteaptă, și aproape le anticipează, tocmai cufundându-se în pliurile istoriei cu forța iubirii, pentru a schimba această istorie”.
Cel de-al treilea aspect a scos în evidență prezența militanților Armatei Maicii Domnului, peste 300 de persoane din diferite comunități. Deoarece tot anul acesta se celebrează și Jubileul celor 100 de ani de la înființarea Armatei, asociație publică internațională de drept pontifical, al cărei fondator este Sf. Maximilian Maria Kolbe, frate franciscan conventual polonez. Aflându-se la studii la Roma, împreună cu încă alți șase confrați, studenți ca și el, printre care și un român, Iosif M. Petru Pal, au voit să ia atitudine față de propaganda agresivă anticlericală și antireligioasă în vogă la acea vreme, implicându-se cu toate energiile lor printr-o ofensivă spirituală, propunând ca model și sursă de slujire pe Preacurata Fecioară Maria, Neprihănit Zămislită.
La sfârșitul celebrării, PS Aurel i-a felicitat pe toți pentru slujirea lor „în via Domnului” și i-a îndemnat să crească în continuare în sfințenie, fiecare prin carisma îmbrățișată, adică de laic, de persoană consacrată, de preot sau Episcop. Totodată ne-a transmis și salutul și binecuvântarea PS Petru Gherghel, Episcop de Iași. Înainte de a da binecuvântarea sa, cu toții au reînnoit consacrarea la Inima Neprihănită a Mariei. După pauza de prânz, moment de împărtășire fraternă, s-a continuat cu ora mariană.
Sr. Maria Luminița Antonică, din Congregația „Surorile Dominicane ale Preasfintei Fecioare Maria a Rozariului”, de la Siret, a explicat valoarea Rozariului și, prezentând fiecare mister al Rozariului, le-a explicat celor prezenți cum să se roage Rozariul meditat. La final a fost recitat Rozariul Divinei Îndurări. Pr. Augustin Folner OCarm, responsabilul Oficiului Diecezan pentru Viața Consacrată, a mulțumit tuturor pentru numeroasa participare, iar comisiei diecezane pentru organizare. Înainte de plecarea pelerinilor, pr. Anton Mărăndescu, rectorul sanctuarului, i-a încurajat pe roți să fie tari în credință și în viața de zi cu zi, citând un text biblic din Cartea lui Iosue 1,6-9, după care a dat binecuvântarea sa.