Papa Francisc: Răzbunarea nu poate vindeca rănile
30.11.2017, Yangon (Catholica) - Încurajând, miercuri, comunitatea catolică minoritară din Myanmar, Papa Francisc a predicat despre iertarea și compasiunea lui Cristos în fața violenței și a rănilor. „Știu că mulți din Myanmar poartă rănile violenței, răni atât vizibile, cât și invizibile. Ispita este de a răspunde acestor răni cu o înțelepciune lumească care […] este profund eronată. Ne gândim că vindecarea poate veni din mânie și răzbunare. Cu toate acestea, calea răzbunării nu este calea lui Isus”, a spus Papa în timpul predicii sale de la Liturghia din 29 noiembrie.
Cristos „a răspuns cu iertare și compasiune” atunci când „ura și respingerea au condus la patima și moartea Sa”, a spus Pontiful în timpul Liturghiei celebrată la Kyaikkasan, în Yangon, cel mai mare oraș al Myanmarului. „Prin darul Duhului Său, Isus ne permite să fim semne ale înțelepciunii Sale, care triumfă asupra înțelepciunii acestei lumi, și ai milostivirii Sale, care calmează chiar și cele mai dureroase răni”, a adăugat Papa. El a sosit în Myanmar pe 27 noiembrie și s-a întâlnit până acum cu oficiali militari și guvernamentali, dar și cu lideri religioși. Va rămâne în această țară până la jumătatea zilei de 30 noiembrie, când va merge în Bangladeshul învecinat.
Myanmar a fost condusă de o juntă militară timp de 50 de ani și abia recent a început o tranziție spre democrație. Atenția internațională s-a axat recent pe rohingya, o minoritate etnică predominant musulmană, ce nu are drept de cetățenie și este persecutată. Minoritatea creștină a țării (aproximativ 1% din populație) se confruntă și ea cu persecuție din partea guvernului și a majorității budiste. Comisia americană pentru libertatea religioasă internațională a raportat anul trecut că creștinii din această țară se confruntă cu discriminare, constrângeri, violență și profanarea bisericilor. Cuvintele Papei au deci o semnificație specială pentru catolicii – și în general pentru creștinii – de aici.
„Mulți dintre voi ați venit din zone muntoase îndepărtate, unii chiar pe jos. Eu am venit ca pelerin, pentru a asculta și a învăța de la voi, precum și pentru a vă oferi niște cuvinte de speranță și consolare”, le-a spus el . Cristos este „interpretul final al misterelor lui Dumnezeu”, a spus el. „Isus nu ne-a învățat înțelepciunea Sa prin discursuri lungi sau prin mari demonstrații ale puterii politice sau pământești, ci dându-și viața pe cruce. Uneori putem cădea în capcana încrederii în înțelepciunea noastră, dar adevărul este că putem să ne pierdem cu ușurință direcția. În astfel de vremuri trebuie să ne amintim că avem o busolă sigură înaintea noastră, în Domnul răstignit. În cruce găsim înțelepciunea care ne poate conduce viața cu lumina care vine de la Dumnezeu.” Crucea este și o sursă de vindecare, a susținut Papa Francisc, îndemnându-i: „Fie ca noi să avem întotdeauna înțelepciunea de a găsi în rănile lui Cristos izvorul tuturor vindecărilor!”
Întorcându-se spre reprezentarea jertfei lui Cristos pe cruce, Papa Francisc a spus că în Euharistie „învățăm să ne odihnim în rănile Lui și să fim curățiți de toate păcatele noastre și de căile noastre nebunești. Prin refugierea în rănile lui Cristos, dragi frați și surori, să cunoașteți balsamul vindecător al milei Tatălui și să găsiți puterea de a-l aduce la alții, de a unge fiecare rană și orice memorie dureroasă. În acest fel, veți fi martori credincioși ai reconcilierii și păcii care Dumnezeu dorește să domnească în fiecare inimă și în fiecare comunitate”. A remarcat cu recunoștință faptul că Biserica din Myanmar lucrează deja „pentru a duce balsamul vindecător al milei lui Dumnezeu la alții, în special la cei care au cea mai mare nevoie. Există semne clare că, chiar și cu mijloace foarte limitate, multe comunități proclamă Evanghelia altor minorități tribale, niciodată forțând sau obligând, ci mereu invitând și deschizând brațele.”
Papa a felicitat Bisericile locale pentru că oferă „asistență practică și solidaritate săracilor și celor suferinzi […] indiferent de religia sau originea etnică. Văd că Biserica este aici vie, că Cristos este viu și aici, împreună cu voi și cu frații și surorile din alte comunități creștine. Vă încurajez să continuați să împărtășiți cu ceilalți înțelepciunea neprețuită pe care ați primit-o, dragostea lui Dumnezeu ce locuiește în inima lui Isus”. Cristos „va încuraja cu siguranță eforturile voastre de a semăna semințe de vindecare și de reconciliere în familiile, comunitățile și societatea mai largă a acestei națiuni”, a spus Sfântul Părinte. „Mesajul Său de iertare și îndurare folosește o logică pe care nu toți vor dori să o înțeleagă și care va întâlni obstacole. Dar dragostea Lui, descoperită pe cruce, este în cele din urmă de neoprit”.
Pontiful și-a încheiat predica invocând-o pe Maria, Maica Domnului, reamintind că „ea ne însoțește la fiecare pas al călătoriei noastre pământești. Fie ca ea să obțină pentru noi harul de a fi întotdeauna mesagerii adevăratei înțelepciuni, ai milostivirii pentru cei în nevoie, și bucuria ce vine din odihna în rănile lui Isus, care ne-a iubit până la sfârșit. Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți! Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze Biserica din Myanmar!”