Papa Francisc a ajuns în „Pământul Mariei”, Estonia
25.09.2018, Tallinn (Catholica) - Papa Francisc și-a început și ultima parte a vizitei sale din 22-25 septembrie 2018. De dimineață, 8.30, a plecat din Letonia, de pe aeroportul internațional din Vilnius, pentru ca la 09.50 să ajungă pe aeroportul internațional din Tallinn, unde a avut loc o scurtă primire oficială, la care a participat și președintele Republicii Estonia, Kersti Kaljulaid. Sfântul Părinte a fost condus la palatul prezidențial, pentru o vizită de curtoazie, la finalul căreia, în Grădina Trandafirilor, a avut întâlnirea cu reprezentanții autorităților, ai societății civile și ai corpului diplomatic.
În discursul ținut, Papa s-a declarat „fericit să fiu aici, la Tallinn, capitala cea mai de nord pe care Domnul mi-a dat să o vizitez”. A amintit că Estonia mai este numită și Maarjamaa – Pământul Mariei, iar numele Mariei i-a evocat două cuvinte: amintire și rodnicie. „Ea este femeia amintirii, care păstrează tot ceea ce trăiește, ca pe o comoară, în inima ei; și este mamă rodnică ce dă naștere vieții Fiului ei.” Drept urmare și-a construit discursul pe două linii: Estonia ca țară de amintire și de rodnicie.
Mai întâi a subliniat că în ciuda dificultăților prin care a trecut țara, în ultimii ani a făcut pași uriași, astfel încât, astăzi are un excelent indice de dezvoltare umană, evidențiindu-se și prin capacitatea de inovație, prin libertatea presei, democrația și libertatea politică. Apoi Papa a spus: „A fi țară a amintirii înseamnă a știi să amintiți că locul în care ați ajuns astăzi este datorat efortului, muncii, spiritului și credinței părinților voștri. A cultiva amintirea recunoscătoare permite să se identifice toate rezultatele de care astăzi vă bucurați cu o istorie de bărbați și femei care au luptat pentru a face posibilă această libertate, și care la rândul său vă cheamă să le aduceți omagiu deschizând drumuri pentru cei care vor veni după aceea.”
Trecând la a doua linie a discursului, a atras atenția că „bunăstarea nu este întotdeauna sinonim cu a trăi bine”. Și a explicat: „Unul dintre fenomenele pe care le putem observa în societățile noastre tehnologice este pierderea sensului vieții, a bucuriei de a trăi, deci o stingere lentă și tăcută a capacității de uimire, care adesea îi cufundă oameni într-o trudă existențială. Conștiința de a aparține și de a lupta pentru alții, de a fi înrădăcinați într-un popor, într-o cultură, într-o familie poate să fie pierdută puțin câte puțin privând, mai ales pe cei mai tineri, de rădăcini pornind de la care să construiască propriul prezent și propriul viitor, pentru că sunt privați de capacitatea de a visa, de a risca, de a crea.”
Pontiful a insistat asupra atenției care trebuie dată creării de legături interpersonale, inter-generaționale și interculturale, care sunt ignorate atunci când atenția se concentrează pe „progresul tehnologic ca singura cale posibilă de dezvoltare”. Prin urmare, a spus el, „una dintre responsabilitățile cele mai relevante pe care le avem cei care asumăm o funcție socială, politică, educativă, religioasă se află tocmai în modul în care devenim artizani de legături. […] O țară va fi rodnică, un popor va da roade și va fi în măsură să genereze viitor numai în măsura în care dă viață relațiilor de apartenență între membrii săi, în măsura în care creează legături de integrare între generații și diferitele comunități care îl compun; precum și în măsura în care strică spiralele care încețoșează simțurile, îndepărtându-ne mereu pe unii de alții.”
A încheiat asigurând că, legat de dezvoltarea relațiilor, se poate conta mereu „pe sprijinul și pe ajutorul Bisericii Catolice, o comunitate mică printre voi, dar cu atâta voință de a contribui la rodnicia acestei țări”. Și a mai spus: „Doamnă președinte, doamnelor și domnilor, vă mulțumesc iarăși pentru primire și ospitalitate. Domnul să vă binecuvânteze pe voi și iubitul popor eston. În mod special să îi binecuvânteze pe bătrâni și pe tineri pentru ca, păstrând amintirea și luând-o asupra lor, să facă din această țară un model de rodnicie. Mulțumesc.”